Семейни приоритети – преживявания или спестявания?

• 10 586
  • 324
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Замислих се аз...
Както писах и в началото на темата - спестяванията не изключват преживяванията и обратно - преживяванията не изключват спестяванията.

Да започнем със спестяванията - първо важно нещо е какви са приходите. Когато те недостигат, колкото и да спестяваме и да режем от разходите - няма да стане работата. Това си е мизерия, тоест тук не е въпросът спестявания или преживявания, а как да си вдигнем приходите. Вече - вдигането на приходите може да иска някакви действия от наша страна - дали повишаване на квалификация, дали смяна на работно място, дали нещо друго.

Преживяванията - ей тук аз виждам около мен доста неща, които не разбирам, не приемам за себе си, но хората си живеят чудесно и без да ги интересува какво мисля аз (напълно нормално и разбираемо Simple Smile ).
За мен, няма лошо човек да пътува и да прави спомени. Или да купува картини, да си сменя колата и да има айфон Simple Smile. За себе си знам, че най-добре се получават нещата, ако се простирам според чергата си. Ако човек може да си позволи и това не го излага на риск - ама и по 3 пъти в годината да ходи до Малдиви, Сейшели и всякакви екзотични дестинации, негова си работа. Аз например, не разбирам кредит изтеглен за екскурзия, защото за мен това е лукс, който според моите разбирания, човек си позволява, когато си е надвил на масрафа. Това не означава, че няма хора, които да го правят и за тях си е напълно ОК.

Кредитите са инструмент човек да направи голяма покупка. Не виждам нищо лошо в ипотеката, ако е разумна вноската, определен срока и т.н. Ясно е, че човек предполага, а Господ разполага, ама ако вноската е постижима и семейството все пак живее нормално, а не в постоянен ужас, че колата на 30 г може да се счупи и пари няма - напълно ОК. Доста познати около мен обясняваха, че какво толкова, че е 80% от доходите им ипотеката.. голяма част от тях изгубиха жилищата си. Ето това, виж, беше много неразумно финансово решение.

За мен най-точният отговор е, че на периоди семействата (нашето и тезо на познати около нас) са на фази - спестявания, преживявания, спестявания, преживявания. Вече съгласно разбиранията си, различните хора постъпват по различен начин и реализират тези фази съгласно собственото си себеусещане.

# 286
  • София
Относно най- горната част на  средната класа- такова животно , в Европа , има ли? На колко слоя се дели обществото??
Условно...
Според мен горната част на средната класа поне в България са хората, които си мислят, че са богати. Хора на високи заплати 7-8-9 хиляди. Но все пак на заплата.
Живеят, сякаш са наследници на Рокфелер.

# 287
Не знам дали го писах в тази тема или друга със сходна тематика: дъщеря ми има един велик термин за тази социална група, "полубогати".

# 288
  • France
Мисля, че "заможни" е точният термин

# 289
"Заможни" не съдържа ироничната отсенка, която е включена и в коментара на Кечър.

# 290
  • France
Може, не познавам средната българска класа и не мога да се изкажа

# 291
  • София
"Заможни" не съдържа ироничната отсенка, която е включена и в коментара на Кечър.
Ами то не е точно иронично. Реално е въпрос на възприятия и възраст може би. Когато си на 25 и взимаш такава заплата, морето ти се струва до колене и започваш да изграждаш една грандиозност, която не отговаря ни на статистиката, ни на икономическите цикли.
Други времена са.

# 292
  • София
Докъде стигнахме, че да гледаме кой какви пари изкарва и за какво ги харчи. Ако мога да заделя годишно 20 бона, примерно, лично мой проблем е дали ще ги опукам за почивки или ще ги заделя да ги изяжда инфлацията в банката. Па кой на заплата, па кой средна класа, кой заможен, кой полузаможен - какво значение има и на кого му пука!

И понеже някои бяха учудени, че преживявания се свързват главно с екскурзии и почивки, да ги попитам какво включва думата "преживявания" според тях? Стана ми любопитно просто.

# 293
  • София
Докъде стигнахме, че да гледаме кой какви пари изкарва и за какво ги харчи. Ако мога да заделя годишно 20 бона, примерно, лично мой проблем е дали ще ги опукам за почивки или ще ги заделя да ги изяжда инфлацията в банката. Па кой на заплата, па кой средна класа, кой заможен, кой полузаможен - какво значение има и на кого му пука!

Тонка, мисля, че по-скоро се говори за сътояние на духа. И по-скоро излишното парадиране и демонстрация, а иначе кой колкото пари има - да си ги харчи със здраве и кеф или да си ги спестява, негова работа Simple Smile

# 294
  • София
Тонка, мисля, че по-скоро се говори за състояние на духа.
Темата е за приоритетите - преживявания или спестявания, сега пък се появи и някакво състояние на духа. Взе да става все по-интересно. Joy

Парадирането и демонстрациите - пак е според възприятията на отделните хора. Мен не ме дразнят. Някои са ми смешни, на други им се радвам. Според зависи.

# 295
  • София
В преживяванията на първо място за мен са хората. После мястото.

# 296
Състояние на духа "стоя на хълма Палатин и си размишлявам за минали животи" излиза:
~ 250 евро нискобюджетно пътуване София-Рим-София
 -  40-120 евро път летище-град-летище
 - 18 евро вход за Римския форум
~ 90 евро за нощувка в Ербнб извън Aurelian walls
~ 30 евро за храна за деня

То не може само дзен кафе сутрин в кухнята

# 297
  • France
Ама изживяването е прайслес

# 298
  • София
Тоест сега си мерим и изживяванията, че и с разбивки по дни и часове.
Закривай.

# 299
Много го задълбахте.
Всичко си има цена, дори да си почиваш вкъщи през уикенда - пуканки, торта,вино,  платен филм, климатика на макс...децата, пратени на гости или на някой фестивал / много скъпо  удоволствие вече Imp /...

Целта на темата не беше ли, всеки да си каже?!
Щом сте си казали, може и да е права Тонка.

Общи условия

Активация на акаунт