Семейни приоритети – преживявания или спестявания?

• 10 605
  • 324
  •   1
Отговори
# 300
Ако "състоянията на духа" ви излизат безплатно, не се тревожете да сядате, пък да пишете, темата е за бюджета.

Ако преживяванията са без пари, оставаме само със спестяванията и без колебания по въпроса какво да се прави с парите.

# 301
Ох, аз пак като жабата в ТУ... грубо казано половината входни такси са ми безплатни, та хем съм спестовна, хем преживяваща...

# 302
  • Пловдив
Е, има и евтини изживявания, сега. С влака до морето, с колелото до близкото градче, пеш из планината. И размишляваш. Wink
И дзен-кафе може, ако изгониш децата на екскурзия, а мъжа - примерно при майка му.
В събота сутрин ми беше най-дзен за кафе навън, когато живеех сама. Ей така, само се разхождаш, лято, книга, вестник, хора и нямаш нищо спешно за правене.
Ама омръзват само дзен-кафета без Рим и Париж, или поне Несебър. Wink

# 303
  • София
Е, така де. Дзен изживявания имам всеки божи ден. Но друго си е да влача куфара към летището. Ами да, това всъщност си е духовно преживяване, защото в този момент душата ми ликува. 🤣
Всеки си прави сметката и живее според разбиранията си - дали ще пътува, дали ще спестява, а защо не и двете, ако има тази възможност.

# 304
  • София
Хората, които имат покрити големите пера по презумпция, няма как да не са дзен. Как пък някой сирак, изплащащ ипотека за 200 бона в евро, не дойде да каже колко е дзен и не му е до пестене. Нормално е едни хора да са ориентирани към едно, а други да дават превес на друго. И то не зависи чааак толкова от човека, защото човешката природа си има постулати, колкото от заобикалящите ги обстоятелства, които не могат да променят.
Е, има и издънки, но те не са масовият случай. Всичко си има обяснение, крушката си има опашка и каквото там беше.

# 305
  • София
Ставаше въпрос за дзен изживявания, които посочи Магдена, не за скъпи такива. Моето например е да седя с приятели-съседи всеки ден по два часа и да си лафим - хем приятно, хем евтино изживяване. Но пак темата не е за това.

# 306
  • София
Става дума за преживявания, които изискват пари, иначе нямаше да има противопоставяне със спестяванията.
 Поне аз така разбирам темата.
А това са почивки, екскурзии, концерти, сбирки - кой каквото го влече.

# 307
И защо сирака ще изплаща ипотечен заем 200 бона в евро? Не може да се живее другаде, освен на пъпа на София,ли? Миналата седмица видях обява за продажба на къща - над 100 квадрата, 800 кв.м двор, на около 100 км от София за 150 хиляди лева, не евро в малък град, не е село. По снимките не изглеждаше да има нужда от належащ ремонт, събуваш се и се влизаш. Разбира се всеки е свободен да си купи и за пет милиона жилище, ако желае, но чак пък и да търси съчувствие колко му е трудно?

# 308
  • София
Просто пример. Няма значение дали са 200 в София или 100 в град със заплати от по 1000лв. Животът е скъп, а покривът над главата и роднините най- скъпи.
Дзен няма как да си, ако ги нямаш. Това беше смисълът на поста.
Дзен са хора, на които им е широко около врата по един или друг критерий и няма нужда да убеждават останалите колко са над нещата просто щото са много готини.

# 309
  • France
Живея в държава, където всички сме на кредит. Ами живее е се някак си. Simple Smile

# 310
И защо сирака ще изплаща ипотечен заем 200 бона в евро? Не може да се живее другаде, освен на пъпа на София,ли? Миналата седмица видях обява за продажба на къща - над 100 квадрата, 800 кв.м двор, на около 100 км от София за 150 хиляди лева, не евро в малък град, не е село. По снимките не изглеждаше да има нужда от належащ ремонт, събуваш се и се влизаш. Разбира се всеки е свободен да си купи и за пет милиона жилище, ако желае, но чак пък и да търси съчувствие колко му е трудно?

За теб 150 000лева малко пари ли са? Защото за мен не са. И сам човек с една нормална заплата(1500-1800лв) как ще я плаща тази ипотека? Едва ли в този малък град заплатите са по-големи. И не става въпрос за съчувствие, а реален поглед върху нещата.

# 311
  • Out of the Mix
1500-1800 лв. не е нормална заплата за живот в 2025 г.

Това са пари, стигащи да се храниш и платиш сметките, режйините, нищо повече.

А, ако си под наем, положението става "оцеляване".

В София.

В провинцията с етажите, къщите, и дядовите ръкавички, 3-4 човека, като взимат по толкова, и всички влагат в оцеляването, стигат, но пък нямаш независимост, и живееш с капризите на всеки член от семейството.

# 312
Наистина най-трудно се изплаща първо жилище, особено ако нямаш помощ.
Веднъж щом имаш покрив над главата си е много по-спокойно.
А най-трудно е ако си под наем да заделяш за първоначална вноска.
Преди гледах на опцията първоначалната вноска да е потребителски кредит като на лоша финансова култура, но при тези цени нормалните хора нямат много голям избор.
Като съм чела финансови съвети, казват кредитът ти да е до 25% от доходите на домакинството, а ипотеките най-добре да се сключват за 20 години - така ако закъсаш може да си предоговориш ипотеката за 30 години и да вземеш глътка въздух.
Но всичко това е само пожелателно, положението е че всеки се оправя както може.

# 313
  • София
Фил, за всичко може да се направи подобна аналогия. Нека не са имоти.
Самотна майка или вдовица с един починал родител и друг, който работи и няма как да помага много много - еми няма как да е много дзен. За разлика от друга с 2 орди баби на разположение и мъж с висока заплата, който да си гледа семейството. Тя може и да е дзен понякога.
То с всичко се живее някак иначе. Simple Smile

# 314
  • France
Не мисля, че е съпоставимо. Казвам го като човек, който 3 години и половина не е имал и час помощ с децата. Едното е тежка житейска ситуация, другото ежедневие за милиони хора

Общи условия

Активация на акаунт