"Селски" номера и пинизи (тема 4)

• 50 131
  • 741
  •   1
Отговори
# 495
  • Пловдив
Дарение е всяко безвъзмездно даване на нещо - вещ или сума пари. Каквото си е и в "общия" смисъл. Няма условие за дарителска сметка, откъде накъде?

И да, местен данък е, събира се от общината, не от НАП.

# 496
Само дето нищо измамно не е направила. Нито е подвела нито се е представила за друг нищо.
Ако ме декларира тези приходи като му дойде времето, ще направи.
Незаконно, неморално и съмнително са съвсем различни неща.

Ама всъщност не указването на целта за исканите средства, наред с липсата на отчетност също е типичен похват за измами, за да се застраховат искащитв от попадане под ударите на закона.
A common fraud example is an advance fee scam, where someone asks for money without specifying its purpose...
... and a payment without explaining why, which can be used for identity theft or financial fraud.

Много добре формулирано - хем елемент на спешност да не им даде време на хората да помислят рационално, хем не се казва за какво, че да не бъде уличен в лъжа или измама, пък и всеки да си представи за себе си нещото, за което би дарил пари и да си мисли, че е нещо такова... Хем небрежно оставена сметката, хем няма отчетност...

# 497
  • Пловдив
Не съм съгласна с това, че всяко искане на пари без уточнение на целта е измама. Почти до абсурд са я докарали работата в тая дефиниция. Не казва, за да не излъже - следователно лъже.
Вярно, че затаяването на истина, когато си длъжен да я кажеш, също се счита например за лъжесвидетелстване (или друг вид невярно изявление, според случая), но откъде накъде ще съм длъжна да кажа всичко в тоя случай...
Изключваме хипотези от типа "казвам, че съм в беда - вземам парите и го удрям на живот и никаква беда не се вижда".

# 498
Цялостната формулировка съдържа редица елементи, които са често срещани при измамите, и целта им е максимално измъкване на пари. Ако беше написано по друг начин - за какво са парите, беше даден по-дълъг срок за събирането им и пр., нямаше да е толкова ефективно.

# 499
Ама то точно това се получава, взимам парите, решавам си проблемите и си живея живота. Ако взема назаем 40 хиляди, трябва да ги връщам и да се ограничавам.
Ей, не е жалък този дето си решава проблемите на чужд гръб, но ако трябва да спази и закона и обществото потърси отчет стават жалки.
Потребителите в чужбина да пишат какво ще се случи ако събереш толкова пари и не ги декларират?

# 500
  • Пловдив
Ако няма явна лъжа, според мен всички тези елементи са си част от пиар-похватите за по-емоционално представяне с оглед целта.
Това го виждам в известен смисъл дори в кампании за набиране на суми за лечение. Ясно, че в немалка част от случаите наистина е спешно и животоспасяващо, там никои думи не са твърде силни, но в други е малко подсилена спешността.

Не сравнявам "сина ми го гонят лихвари" с лечение, да не го извърти някой така, знаем си как става извъртането; сравнявам едно засилване на емоцията като "медиен" похват с друго.

Последна редакция: нд, 19 окт 2025, 18:21 от Магдена

# 501
Че защо пък да не ги декларира? Тя събрала незнайно колко хиляди, все ще успее от изпратеното да отдели за някакви си 10%, определени до голяма степен от нея колко са, защото аз не съм сигурна, че данъчните служители успяват да хванат абсолютно всички приходи - и от Пейпал, и от Револют и пр. Май единствено банковите сметки в бг банки са лесно проследяеми. Отделно, че същите сметки и акаунти ги използва и за доходи от инфлуенсърстео, продажби на книги и пр., та върви доказвай, че тези суми са някакви дарения. Сигурно има нормативно признати разходи и всякакви врътки за намаляване на данъците, отделно неясната отчетност при много такива доходи. Не вярвам и че тия инфлуенсъри, изкарващи по 10К на ден, плащат данъци за всичко, което изкарват.

# 502
За мен лично си е измама, имаше толкова потребители, които бяха пожелали бързо възстановяване и оздравяване на детенцето, а тя не им отговори за какво става въпрос.Подвеждащо е .Ето , че има хора , които са се заблудени, като са прочели  думите спешно, дете, инцидент...

# 503
  • Пловдив
И това е субективно доколко е нарочно (измамата предпоставя осъзнаване, умисъл), никой не чете мисли - в най-най-лошия случай за мен е трудно доказуемо да е с такава цел, създаване на впечатление за различна от истинската нужда.

# 504
  • Deutschland

Потребителите в чужбина да пишат какво ще се случи ако събереш толкова пари и не ги декларират?

За финансови измами в Германия ще лежиш дълго зад решетките.
Преди две седмици изчезна дете, което за съжаление дни по-късно беше намерено жестоко убито. Разни хора бяха подели кампании за финансиране на семейството, без да уведомят властите. Всички тези кампании бяха затворени веднага и инициаторите им ги чака съд и затвор.

# 505
А как се дефинира финансова измама в Германия, че ми стана интересно, че организаторите ги чакало съд и затвор.

# 506
  • Пловдив
Абе, ако намерението не е било да подпомогнат семейството, е едно; ако е само без разрешение на властите, но наистина с намерение за обявената цел, това, предполагам, и там е различно от измама. Пак сигурно е някакво нарушение, но различно.

Последна редакция: нд, 19 окт 2025, 18:38 от Магдена

# 507
  • Deutschland
Укриване на данъци например. Висене на социал, а в същото време заработваш почасово и укриваш дохода. И много такива.

# 508
  • Пловдив
Ама измамата винаги включва заблуда или укриване на истина, която си длъжен да заявиш.
Албена засега не е укрила данъци, нито доход за социални помощи, и не е установено да лъже. Само иска и постига зрителите на канала да и решат финансовия проблем, това не е измама.

Престъпленията са приблизително еднакви навсякъде, никой не е открил топлата вода.

# 509
Да бе, не лъже за какво са парите, само не отговаря на заблудените ( които най- вероятно са и дарили ), че не става въпрос за инцидент с дете...хайде стига

Общи условия

Активация на акаунт