С какво ви дразнят хората? - тема №2

• 29 840
  • 603
  •   3
Отговори
# 525
Аз също съм хващала дете на един базар. Родителите бяха с гръб към него, то тръгна надолу по стълбите. Извиках им, не чуха, аз се затичах, хванах го и им го връчих. Но не съм ги заплашвала, че ще ги снимам, не съм им държала речи що за родители са. На ваше място, когато детето слезе на платното, щях да го хвана, да го заведа при бабата и да й го дам. Нямаше да седя да го наблюдавам и да се разправям с бабата, защото мисля, че това не е моя работа.
Нещо като безплатна бавачка, която на всичкото отгоре да си трае Grinning Как ли пък не Grinning

А относно спорът за данъци, сива икономика и прогресивно облагане - проблемът не е в парите - проблемът е в "материала", възпитанието и стандарта "е, кво толкова" - все такива нематериални неща.

Колко точно струва да се държиш любезно, да имаш срам от лошо свършена работа или да изчистиш нещо? Струва да си работлив, кадърен, да имаш стандарти, а не да си мързелив, прост и нагъл.

Последна редакция: пн, 29 сеп 2025, 12:19 от Linda*kiss

# 526
  • BG
Вчера докато имах работа в един офис и бях излязъл отвън, една жена, която водеше дете по тротоара на улицата ме издразни с наглостта и тоталната си глупост. Баба на момченце, която не му обръщаше никакво внимание. Жената на видима възраст около 60, беше хванала телефона си като говореше оживено и на висок тон с някаква своя приятелка за козметика. През това време, внучето ѝ, което беше на 3-4 годинки си играеше с танкче, като го буташе по тротоара, а имаше и триколка, която баба му държеше с изправено във въздуха кормило, един вид да не я кара детето свободно че да се налага да го гони тя. Детето лазеше по тротоара и буташе играчката, а тая жена крачеше бавно напред, без изобщо да се обърне и да погледне какво прави това малкото. Детето някак слезе на улицата, а аз го хванах и го върнах на тротоара. Извиках на баба му, че е слязло на улицата и да види какво прави изобщо. Тя се обърна, каза му - не така, баби, ела при мен, чуваш ли ме...и пак заговори по телефона. Аз седя и я гледам, чудя се дали да не я напсувам... Минаха две коли. А детето пак започна да лази и слезе между две спрели коли, които имаха разстояние помежду си от повече от 5 метра. И колкото и странно да ми беше... слизаше с огромна лекота през бордюра и без да се удари.  Аз останах за малко там, че да не излезе малкият на платното. След 2-3 минути пак извиках баба му, която беше отишла още по-напред, но все така говореше по телефона. Тая жена каза на събеседницата си - Офффф, чакай малко, че някакъв тука...
Започна да се връща към нас и ме пита - Какво бе...аз и отговарям - Това внуче ли ви е?...каза ми Да...От поне 10 минути детето лази по тротоара и слезе на улицата два пъти а вие говорите, без да ви пука изобщо за него. Ами ако беше минала кола да го блъсне? Тая стана червена, и ми каза, че не било моя работа. Аз ѝ отвърнах, че понеже тя не си върши нейната, а и е по-важно да си плямпа по телефона, се налага чужди хора да гледат детето, че да не му се случи нещо. Тя си замълча и взе да дърпа малкия за ръката, кара му се, и то заплака детето. Казах ѝ, че може да е наконтена, ама акълът ѝ няма да ѝ дойде и да се благодари, че не я увековечих в клип, че да се гледа из социалните мрежи. Поведе го нанякъде ревящ и си мърмореше под носа.
Не знам какви са тия хора, какво е това безхаберие...яд ме е, че наистина не снимах и не го пуснах, че да се гледа тая, а и по-сериозни последствия да има. Все има хора да се разсеят, ама това е престъпно. Дано не му се случи нищо на детенцето, че тая едва ли го прави за пръв път това. Трябваше да снимам, да го видят родителите на детето, каква баба има...сгреших.
Мен това ме дразни, че е вече често срещано!
Масово наблюдавам как доста майки си зарязват децата докато зяпат из мола, разни баби докато клюкат, а за заведенията да не отварям дума, с надеждата някой друг съвестен като Фрагтрек да им го играе бавачка!

# 527
За  мен всеобщата омраза към държавните служители е много странна. Значи, ако работиш държавна работа не само си мързелив и прост, но и заслужаваш да те уволнят. Не защото нещо си направил напреки, а защото работиш такава работа. Трябва хората които искренно го искат това да го уволнят ей така без причина и да видим колко ще им хареса.

Не защото е направил нещо напреки, а защото е излишен. Като е толкова кадърен, нека се справи с частен бизнес, а не да подпира бюрото 8 часа и да си чака заплатата, нека си я изработи.

# 528
Не може да се абсолютизира, че държавният служител е излишен. Никоя държава не функционира без такива служители. А негативното отношение към тях е в следствие на това, че:
- щатът е преоразмерен и има много ненужни бройки, които работят малко, а вземат заплати. Тоест има излишни, но не всички са ненужни.
- мнозина са некомпетентни, груби и мързеливи. Но пак не всички. Напоследък в общината и в НАП попадам на съвсем кооперативни служители.

# 529
Да,от известно време държаните служители са вежливи и експедитивни,но само защото им наредиха "отгоре" по някаква причина,и защото дойде ново и младо поколение в държавния апарат...

# 530
Не казвам, че не трябва да има нито един държавен служител, но мисля, че ако броят им се намали с 50% ще бъдат точно толкова ефективни.

# 531
То си става постепенно намаляването на щата. В бившия ми отдел има няколко свободни бройки, имат много работа, наистина много, и търсят хора. Обаче за такава заплата на никого не му се започва.

# 532
Преди време бях в бюрото по труда, тези хора едва смогваха, при неприятни условия за хиляда лева....

# 533
То си става постепенно намаляването на щата. В бившия ми отдел има няколко свободни бройки, имат много работа, наистина много, и търсят хора. Обаче за такава заплата на никого не му се започва.

То и това е капан за бюджета - незаети места има, но пари се отпускат за щатни бройки, не за реални хора, респективно остават едни свободни пари за бонуси и оползотворяване Wink

# 534
Тези дни в общината за пръв път от много време попаднах на класическа държавна служителка - кисела, гледа ме надменно над очилата и отговора й на питанката ми какво става с документа Х беше “не чакайте нищо от нас”. Поисках си отговора писмено след това и цитирах конкретен член по който дължат информация в двуседмичен срок. Аман от хора умрели в кожата си.

# 535
  • София
Зависи преди колко време.

# 536
Преди време бях в бюрото по труда, тези хора едва смогваха, при неприятни условия за хиляда лева....
БТ имаха доста работа в началото на ковид, когато затваряха заведенията. Миналия и тоя месец ми се налага да ходя по няколко пъти, никой няма, те събрани по стаите на лаф, ходя да ги търся, и не са хиляда лева заплатите.

# 537
А по колко са, явно сте запозната?

# 538
Повече са, получават и за дрехи и допълнително.

# 539
Е кажете де.

Общи условия

Активация на акаунт