На море в Гърция 2025 - III

• 36 126
  • 686
  •   2
Отговори
# 615
  • Там където
Ех, Параход! Върна ме в едни далечни и прекрасни години с това питане- както на много българи първото море беше 6 дневна екскурзия до Тасос през май в далечната 2009. Тогава толкова тих и красив ми се стори този остров. След години сме ходили на море пак там, но никога не го видяхме както беше през 2009.  Вече не може да си представим лятото без гръцко море, макар да почиваме и в други страни.

# 616
Атина и всичко от Рафина до Сеси, с бонус - Евиа, 2005 г.

# 617
За първи път бях в Гърция 1991 г. с родителите ми, защото имаме роднини там. Пътуването до Кавала ми се стори вечно, имам и някакви спомени за висене с часове на границата, но по онова време беше цяло чудо, че изобщо са ни пуснали да отидем. Впечатлих се най-много от палмите на крайбрежната улица Smiley После още няколко пъти са ме пращали на гости или сме ходили на море. Керамоти наистина беше едно малко село и плажът празен, празен... Трябва да имам някъде снимки на хартия от Тасос през 1996-97, ако ги намеря, ще ги покажа.

А първото ми ходене с приятели беше през 2006 на Касандра. Оттогава цялата компания спряхме да ходим на море в Бг. И едно от нещата, които ни се сториха най-фрапантни на тази почивка, беше че можехме да влезем всички в морето, без някой да остава да пази до багажа.

Последна редакция: пн, 22 сеп 2025, 19:30 от Deviant Art

# 618
Моята първа среща с “Гърция”, беше в 😉Кипър- Пафос, на гости на наш състудент от там. 1997г- той , с колективна помощ оцеля,  не прекъсна и…..  Цялата група бяхме поканени в семейния им хотел след лятната ни сесия. След соц. страните, които бях виждала до тогава, Кипър и Пафос по- конкретно, ме омагьосаха. Изглеждаше ми като някакъв екзотичен остров, много лазурна вода, много горещ, много британски, самобитен в същото време, уникална храна... Е, вече имаше работещи българи там, но почиващи- поне в Пафос, не видях. Бяхме още веднъж, за дипломирането на кипъреца- година по- късно, в Агия Напа видяхме няколко известни тогава бг “ бизнесмени” със съответстващи им придружителки😉😵💫😵💫

По- късно- 2006г., открих и семейно Гърция - Олимпиада и региона около нея. Мнооого различно ми се видя в сравнение с Пафос. Хареса ни и все пак- спокойно, тихо, вкусна храна…
В Неа Врасна тепърва започваше бг колонизацията- по плажа се ядяха манджи и салати от кутии, в Аспровалта ни спираха с примамливи оферти за прясна риба във всеки ресторант…😀
Истинската Гърция видях и усетих 2011, като открихме Пелион.

# 619
Моята първа Гърция беше Офринио и ми беше странно как така шезлонгите са безплатни 😀

# 620
  • София
Моята първа Гърция беше още през 1980 г, но беше с родителите ми и обикаляхме по роднини. Доста видяхме- селца и градчета около Солун, както и самия Солун, Едеса, Верия, после отидохме до Атина, но с няколко дневно прекъсване в Халкис/Халкида на Евия. Обаче за море никой не се е сетил. Дори и когато бяхме на Евия.

Първата ми морска почивка беше 1996 г. Тръгнахме напосоки. Бяхме чували, че на Халкидики е хубаво. Simple Smile Точно тогава даваха сериала Касандра и това наклони везната към западния пръст. Simple Smile Първо харесахме някакво градче, но попаднахме на задръстване заради ... "лайнарка". Joy Камионът беше спрял на тясната улица и си изпомпваше. Joy Докато се усетим какво става, отзад ни запушиха други коли и нямахме друг избор освен да чакаме. Joy Поне имаше плаж от едната страна на улицата и отидохме да топнем краката. Simple Smile След като камионът се размърда, вече не искахме да отсядаме точно там. Харесахме едни къщички в Пефкохори. Страхотна почивка беше! Още тогава не ни свърташе на едно място и обиколихме целия пръст. Бях впечатлена, че по плажовете хората си оставяха плажните неща за следващия ден. А сезонът свършваше на 19 август. От 20 август цените бяха по-ниски. Simple Smile

# 621
Аз съм от по-пресните 2016г Аспровалта 😀 Бяхме с туристическа агенция. Трябваше до Тасос да отидем, но имаше пожар и разгледахме Кавала. От тогава всяка година не пропускаме Гърция.

# 622
  • София
Моята първа Гърция беше още през 1980 г, но беше с родителите ми и обикаляхме по роднини. Доста видяхме- селца и градчета около Солун, както и самия Солун, Едеса, Верия, после отидохме до Атина, но с няколко дневно прекъсване в Халкис/Халкида на Евия. Обаче за море никой не се е сетил. Дори и когато бяхме на Евия.

Първата ми морска почивка беше 1996 г. Тръгнахме напосоки. Бяхме чували, че на Халкидики е хубаво. Simple Smile Точно тогава даваха сериала Касандра и това наклони везната към западния пръст. Simple Smile Първо харесахме някакво градче, но попаднахме на задръстване заради ... "лайнарка". Joy Камионът беше спрял на тясната улица и си изпомпваше. Joy Докато се усетим какво става, отзад ни запушиха други коли и нямахме друг избор освен да чакаме. Joy Поне имаше плаж от едната страна на улицата и отидохме да топнем краката. Simple Smile След като камионът се размърда, вече не искахме да отсядаме точно там. Харесахме едни къщички в Пефкохори. Страхотна почивка беше! Още тогава не ни свърташе на едно място и обиколихме целия пръст. Бях впечатлена, че по плажовете хората си оставяха плажните неща за следващия ден. А сезонът свършваше на 19 август. От 20 август цените бяха по-ниски. Simple Smile
Връзкарка:laughing:, как са те пуснали и теб? И нашите обикаляха по роднини осемдесетта година, но не можеше и ние, децата, да отидем. Визи, открити листове, бяха се побъркали. А ние с брат ми, като гладни сомалийчета, чакахме дъвки и шоколади.Laughing

# 623
  • София
yovanka, брат ми беше войник и остана "заложник". Joy Преди това нашите ходеха без нас, само с баба и дядо.

# 624
И на моя съученичка родителите пътуваха до Гърция през 80-те. Там живееше брат на майка ѝ. Тя остана, но после всички приятелки ядохме шоколади и някакви сладкиши.

# 625
  • някъде ... тук ...
Моите родители ходеха с открит лист на гости на роднините в пограничния с Гърция район. За самата Гърция само си мечтаеха. Години след като паднаха визите и можеше да се пътува свободно, ги заведохме на дневен плаж около Нея Кердилия само заради баща ми - да види и да се топне в Бялото море. Другата мечта, да се запознае със сестрите на майка си, не успяхме да осъществим. Тогава и до Кавала ходихме на разходка. Многооого ми хареса тогава градът. Дълъг ден беше и роумингът беше скъп, та роднините в пограничното българско село се бяха притеснили за нас.
После започнах да пиша тук с въпроси... Май 2010та беше, но ми се губи. Открихме си разни плажчета за диво палаткуване из Сев. Гърция. Още си ходим на някои от тях. Преди 2 часа тъкмо се върнахме от любимото ни.

# 626
  • София
Е-е-е-е, Параход, темата за първото гръцко море е почти като за първата любов Smile. И аз се включвам да не остана по-назад. Само не ми се смейте - желанието ми да отида на море в Гърция се зароди след една лаишка статия в Блиц за пещерата Мелисани на Кефалония.
Но първото ни море (а и първото ни посещение на Гърция) беше на Вурвуру, Ситония в къщата на Валасакис през юни 2013 година (не знам дали още е жив човекът, че беше доста възрастен тогава, но аз няма да го забравя - въпреки че беше около 14 часа като пристигнахме, ме посрещна на малко име, а резервацията ми беше от февруари по ел. поща). Настанихме се в малка каменна къщичка в двора на голямата - каза, че я е строил за дъщеря си, но решили да я дават на туристи, когато не се ползва. Изкарахме си прекрасно въпреки комарите и жегата. От двора имаше директен достъп до морето, макар да не беше някакъв хубав плаж, но за къпане ставаше. Почти всеки ден ходехме с колата на Кариди, който тогава не беше пренаселен. Някои дни оставахме до залез. Децата бяха малки и се забавляваха много на плажа, а и на двора, а ние си почивахме. Оттогава не сме имали година без гръцко море - просто сме пристрастени.
Споделям и малко снимки от първата ни почивка (добре, че ми ги пази един английски сайт за снимки).

Някъде около Портокали бийч:

Нашата къщичка е отляво на голямата:

Плажът пред къщата на Валасакис:

Кариди привечер:

# 627
...Но първото ни море (а и първото ни посещение на Гърция) беше на Вурвуру, Ситония в къщата на Валасакис през юни 2013 година...
В същата къща беше и нашето първо море от поредицата гръцки почивки, стартирали през 2008 год. Много мил хост наистина. Аз пък още помня как подробно ми обясни маршрута по мейл, за Солун, после как на Неа Мудания трябва да завием наляво. Имахме само хартиена карта тогава, и още имаме Grinning Беше пълно с немски туристи във Вурвуру и на Кариди по онова време.
Преди това имаме една екскурзия до Кавала и Тасос през 2001, плажът на Тасос ме впечатли с кристлната си вода, но Кавала не ме грабна. Гърция не беше любов от пръв поглед, тя дойде после със Ситония Wink

Последна редакция: пн, 22 сеп 2025, 22:45 от Mur

# 628
  • София
Mur, аз май тази къща я научих от темата На море в Гърция. След статията за Мелисани открих и тази тема и в нея цялата необходима информация за организирането на почивката. Преди това не бяхме излизали семейно в чужбина.

# 629
Аз пък имах снимка на Навагио на десктопа - някъде в началото на века. Струваше ми се страшно екзотично място, явно.

Общи условия

Активация на акаунт