На море в Гърция 2025 - III

• 46 578
  • 771
  •   1
Отговори
# 120
Отдавна има разписание за септември, просто Лимнос и Самотраки са свързани през високия сезон само, така оперира линията. Тази година е до 30.08.

Благодаря, Параход! Т.е. за Лимнос след 30.08. само с ферибот от Кавала, така ли да разбирам? Питам, защото се колебая за двата острова, ако нямат връзка ще избера само единия.

# 121
  • София
Е, недей така, Черна станция, не е чак толкова много пътят с ферибота до Крит - качваш се, вечеряш в ресторанта, лягаш да спиш и призори си там. Под 10 часа е.
Има и далеч по-дълги плавания. Дай пък да не ходим никъде с МПС заради няколко часа.
Хората сме различни. Някои правят междинни нощувки, други минават 1200+км за ден без проблем.

# 122
Ketka111,
да. За Лимнос от Кавала, за Самотраки от Александруполи.

Alia1,
с нищо от поста на ЧС не съм съгласна. За мен ферибот с каюта е чудесен вариант за дълго пътуване до Крит. Правила съм го няколко пъти, като съм стигала до Атина и с кола, и със самолет (преди години, когато нямаше полети от БГ до острова). Да, не е евтино вече, но много пъти сме правили сметки, включително по запитване на хора от форума - ако имаш поне 10 дни на острова и сте трима-четирима души, с кола и ферибот не излиза по-скъпо, отколкото самолетни билети + рент-а-кар. Е, ако пътуват двама за дълъг уикенд, Раян еър е без конкуренция, то е ясно Simple Smile

Фериботите се хващат от Пирея, като има няколко компании и до Ираклио е малко по-евтино, отколкото до Ханя (но аз съм плавала само до Ханя). През лятото има и дневни курсове, т.е. може да се спести каютата. Нощем е абсолютно задължителна. Прави се така: пътуваш цял ден с колата, в 21 ч. вечерта хващаш ферибота, вечеряш (ако не си го направил на сушата - на кораба има ресторанти), спиш, на сутринта ставаш бодър и слизаш на Крит. Писали сме много пъти през годините по въпроса - и аз, и други потребители.

Но тук в темата знаете, че аз ходя винаги по гръцките острови с автомобил, имам и много по-дълги плавания от Пирея-Крит. Дава ми голям комфорт и свобода, да си натоваря катуна и да съм си с моята кола навсякъде. За други хора пък е различно.

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 12:13 от Параход

# 123
  • София
Вариант има за Крит и от Китира. 3 часа и половина. Около 100 евро за двама с кола

# 124
  • софия
Гугъл мапс имат една от най-тъпите навигации, независимо от всички въведени ограничения. Не е имало случай да не ни е забил някъде, вкл. и тази година на Кеа ми изправи косата. Всеки път се заричам, че няма да го ползваме и мъжът ми постоянно я включва.

# 125
Е, недей така, Черна станция, не е чак толкова много пътят с ферибота до Крит - качваш се, вечеряш в ресторанта, лягаш да спиш и призори си там. Под 10 часа е.
Има и далеч по-дълги плавания. Дай пък да не ходим никъде с МПС заради няколко часа.
Хората сме различни. Някои правят междинни нощувки, други минават 1200+км за ден без проблем.

Че малко ли е? Първо 1000 км до Атина, после чакане, после десет часа с ферибота...  За мен е безумно, ако имаме седмица отпуск да изхабя два дена в път. Да не говорим, че фериботът струваше съизмеримо със самолета. Ама всеки си решава, аз споделих своето мнение. Пък и питането беше за евтино и удобно пътуване.
Е, ако са пет човека за две седмици и отгоре може и да е друго. Ние сме двама за седмица и беше неприемливо за нас.

# 126
Километрите до Атина са към 800.
А по-рано Minoan Lines имаха и ферибот, който вземаше за 6 часа до Крит, докато мигнеш и си стигнал. За жалост вече няма такъв. Сега плават 9 ч.
Иначе е ясно, че повече време отнема, това съм описала и в поста си по-горе, но то зависи човек с колко дни разполага, какво иска от ваканцията си.
Много хора пътуват (-ме) с коли и до Хърватия, Италия, Франция, че и още по-далеч, ами отнема повечко време от ферибота, и по-уморително е Simple Smile Но не всеки иска полет, ръчен багаж и съответния начин на почивка. Има си хора и време за всичко.

А понякога опцията самолет просто не съществува - например за повечето от останалите гръцки острови, както и за Пелопонес, чиито южни части са доста по-далеч от Атина.

# 127
  • София
Моите наблюдения/изчисления показват,че до десетина дни/две седмици е ок със самолет и рент а Кар. Над две седмици мисля,че е по удачно с ферибот. Но наистина всеки почива,и пътува различно. Така че всички варианти са ок, стига да му пасват на човека. Ние предпочитаме пътуване с кола, защото си влачим и дограмата Flushed

# 128
  • София
Някой може ли да помогне за третиране на ужилване от гигантска оса/стършел?
Трябват ми бабини илачи. Няма аптеки наблизо и няма да пътувам над час до такава. Нямам алергия, но боли.
Засега търках с чесън и лимон.

# 129
Ако е пчела жилото е останало. Трябва да се извади или с пинсета или с издраскване с нокти (така ме е учил пчелар). Ако е оса/стършел май нищо повече не може да се направи. Може би оцет, помага за ужилване от медузи поне.

# 130
Компрес с лед. Никаква аптечка ли нямаш?

# 131
  • Стара Загора
Аз искам малко да помечтая за Крит и да планирам пътуване с кола.

Тези, които са пътували с кола, кажете, моля, от къде е най-добре да се хване фербот, къде е най-бързо, евтино и/или удобно?
Ние ходихме преди 2-3 години с кола от Атина, не помня колко часа е точно, но е много удобно. Тръгнахме вечерта и на сутринта свежи пристигнахме. Тогава не взехме каюта и не беше най-удобния сън, следващия път ще сме с каюта задължително. Ние дори до Родос догодина планираме да сме с колата. За нас комфорта е най-важен. Обичаме да пътуваме с кола.  Пред нас не е стоял въпроса дали кола или самолет, защото като тръгнем си обикаляме . Отделно си пазарим зехтини , маслини и т.н …неща , които няма как в самолет да качиш . Колата дава най-голяма свобода. Свикнали сме си с нашата , кола , която доста лоши пътища е виждала 😃.

# 132
  • София
100% не е пчела. Няма останало жило.
Ето това е
Компрес с лед. Никаква аптечка ли нямаш?

Лед имам достатъчно, благодаря!
Имам метилпреднизолон, но не съм алергична и не мисля да си бия такава инжекция.

# 133
Чак за преднизолон не си, щом не си алергична. Ледът ще облекчи болката, а ако не мине, докато стигнете до цивилизация - обикновени антихистамини през устата (кларитин, зиртек). И гръцките стикове с амоняк, те освен по аптеки са и по хранителни магазини.

# 134
  • софия
Трябват ми бабини илачи. Няма аптеки наблизо и няма да пътувам над час до такава. Нямам алергия, но боли.
Засега търках с чесън и лимон.
Чатът - моят най-добър приятел:

Общи условия

Активация на акаунт