На море в Гърция 2025 - III

• 36 500
  • 690
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Да ви изпратя малко лято. Wink

Водата не е толкова топла като миналия път през октомври, но става за къпане. Топнала съм копитца в морето, като съм седнала със столчето направо във водата. Мъжът ми разправя, че морето ще ме отнесе заедно със столчето. Stuck Out Tongue Winking Eye Няма да е голяма загуба! Grinning

Поздрави от Китира! Отсреща се вижда Пелопонес.

# 676
Блазе ти, Таня! Тук е зима. Изпрати ни снимка от Калади, ако ходите Simple Smile

П.П. Миналата година даже докъм края на октомври си ставаше за къпане и в близка Гърция дори, тази какво стана!

# 677
  • София
Непременно ще отидем на Калади. Лошото е, че много духа. Апартаментът ни е на билото и цяла нощ вятърът виеше и ни будеше. Сутринта направо не ми се излизаше. Но духа от запад и се оказа, че на източния бряг е прилично.

На снимката се виждат къпещите се. 😃

Последна редакция: пт, 03 окт 2025, 18:25 от Таня67

# 678
  • София
Днес купих билети за Родос за следващото лято. Даже вече букнах апартамент. Simple Smile Доволна съм.
Моля, препоръчайте ми местна рент-а-кар компания. От тези, които предлагат несравнимо по-добри условия от големите европейски фирми.
Знам, че часовете и датите на полетите най-вероятно ще се променят няколко пъти докато дойде време да пътуваме, но към днешна дата са такива, че дните, в които ще ползваме колата, ги изчисляват на 10 и всяко евро надолу в дневната цена ми е добре дошло.

# 679
Vivi, ние ползвахме тези на Родос: https://www.rhorent.com/

Не ми е много нова информацията, отпреди 2 години, но бяха много точни, даже ни ъпгрейднаха колата безплатно. Платихме за пълна застраховка, което е било тогава по 18 евро на ден плюс основната цена, но пък влючваше всичко възможно.

# 680
  • Пловдив
Не помня от коя компания взехме на Родос, но мога да препоръчам следното. В google maps разглеждам рентакарите с офиси на/до летището, чета най-пресни отзиви, набелязвам си някоя местна компания, която ми звучи добре, и резервирам с безплатен отказ.
Иначе ми се струва рано от сега за другото лято, голям мерак, ей GrinningStuck Out Tongue Winking Eye

# 681
  • София
Кола няма да буквам от сега. Simple Smile
Само се оглеждам.

# 682
  • София
Vivi, досега не съм намирала по-изгодни предложения от тези на немския Чек24. Но пълната застраховка я правим в техния сайт и в случай на нужда ще трябва да си търсим парите от техния застраховател.

При нас времето е мрачно. Sad Дано утре е слънчево, че не стигнахме до Калади.

# 683
  • Пловдив
По тази причина моята препоръка е за директно взимане и плащане със застраховка към рентакар компанията, тогава тези разправии отпадат. Ако се запази достатъчно рано, разликата в цената е пренебрежима от тази на посредниците.

# 684
Танче, на Китира ли сте?  Как пътувахте до там?

При нас времето е мрачно. Sad Дано утре е слънчево, че не стигнахме до Калади.

# 685
Таня, дано се оправи времето. Ние днес днес се прибрахме от Керкини и валеше дъжд. Но вчера беше много хубаво времето и направихме добра разходка. Имате ли на идея къде другаде има местенца подходящи за разходка и снимки, но да са близо до София, че с малкото зверче пътуването не е лесно. Имам предвид weekend бягство.

Гледам картата и забелязах езерото Volvi (Бешичкото езеро). Някой дали го е посещавал да даде информация от кое населено място има добри гледки за разходки и снимки?

И една снимка от Дойранското езеро от Гръцка страна:

P.S. този път посетихме таверната Methoriakos Stathmos, която Параход беше споменала преди. Това, което опитахме ни хареса. Цените също са добри. Явно сградата е била стара ЖП гара или още си е, защото вчера мина пътнически влак за Серес и спря и един пътник се качи. До сега не бях виждала влак да минава, но вчера и днес засякохме, но днес беше товарен.

Последна редакция: пн, 06 окт 2025, 18:05 от Пълнолуние

# 686
  • София
Танче, на Китира ли сте?  Как пътувахте до там?
С една междинна нощувка и ферибот от Гитио, който тръгва следобед и пътува 2,5 часа. Вечерта стигнахме на острова.

Харесва ми тук, макар вече да е съвсем извън сезонно. Все пак е пълно с рент-а-кари, които щъкат навсякъде. Joy Лошото е, че днес цял ден превалява и ни се провалиха плановете. Надявам се утре да е слънчево. Но явно тази година навсякъде есента подрани.

Ето снимки (доста са и затова ги скривам):

Скрит текст:
Хора, крепост и Капсали малко след предишната буря (затова морето е доста мътно):

Хора:

Капсали:

Диакофти от високо:

Плажът на Диакофти:

На тази вода едва ли някой може да устои:

Авлемонас:

Котката се чуди: "Как може на тези да им харесва да се мокрят?" Joy

И една снимка на свечеряване:

Милопотамос:

За съжаление някъде през август е имало голям пожар и "зеленият оазис", за който бях чела, вече не съществува. Самото градче е оцеляло, но има сгради в покрайнините, които са горели.

Плаж Комбонада:

Не знам дали по принцип плажът е такъв или използваха, че е почти безлюден, но имаше нудисти.

Червеният плаж Фири Амос:

Внимание може да изскочи кенгуру! Joy

И един мрачен Халкос от днешния дъждовен ден:

Дори на това време си личи какъв цвят е водата. 
Искахме да видим и пещерата-параклис Света София, която е в близост, но пътят беше затворен. Копаеха с багери.

После решихме да отидем и до плажа Мелидони, но се оказа, че тази част на острова също е горяла. Всичко беше черно и миришещо. Отказахме се. Интересно, че се виждаше манастир, който беше оцелял. Няма да ви показвам снимки от там, защото наистина е много грозна картина. Sad

Последна редакция: вт, 07 окт 2025, 00:59 от Таня67

# 687
Супер снимки, Таня 67, припомни ми лятото, беше само преди 3-4 месеца, а все едно е било много отдавна.
Иначе жалко за зеления оазис в Милопотамос, дано се възстанови бързо! А като гледам спокойното море на Диакофти, чак не ми се вярва, ние го уцелвахме все бурно...

# 688
Пълнолуние,
вече имам нова таверна-фаворит в района, особено стекът от биволско Simple Smile https://maps.app.goo.gl/3Sqa77gi6CMxcjst9
Мисля, че писах през май, когато и ние бяхме в района и снимахме "удавените" дървета в Дойранското езеро.

Покрай Волви сме минавали няколко пъти, не ме е впечатлило с нищо и не съм снимала. В тази част на Халкидики предпочитаме планинските райони - Арнеа с възрожденската архитектура; Палиохори - селото, в което най-дълго е живял Алексис Зорбас; Агиос Продромос, където всяка къща е кръчма за сувлаки; паркът с експериментите на Аристотел; водопадите на Варвара.
През зимата ходим там и отсядаме в един малък комплекс от три вилички в Неохори.

От езерата в Северна Гърция най-красиво е на Кастория (Костур), но е и по-далече.

# 689
Тази таверна я посещаваме всеки път, когато сме в Керкини. Половинката яде нещо като биволски наденички или кебабчета, с хляб и подобно на каймак или крем фреш.
Скрит текст:
Аз като не месоядна карам на пържени картофи и калмари, но вторите не винаги са хубави.

Другата таверна, която сме харесали Таверна Ирини. Много хубаво домашно вино розе имаха. Предполагам е обсъждана тук, защото е доста известна в района:

https://maps.app.goo.gl/7UY6rWUsP4nF37Um9?g_st=ipc

Благодаря ти за препоръките, записвам си ги. Иначе на Костур бяхме  Коледа, когато бях бременна. Ей голям зор видях по тези баири 😀 Там за пръв път платихме ядене, което така не ни и донесоха, но здраве да е. Иначе голяма красота. Пътя обаче не беше кратък, а сега с почивки през час и половина два ще ми се види вечен.

Общи условия

Активация на акаунт