Колко истина е твърде много истина?

• 7 624
  • 196
  •   1
Отговори
# 120
  • София
На сегашния ми акъл, бих сключила предбрачен договор и бих си крила поне една сметка. Ей, да имах един апартамент да го давам под наем - на никого нямаше да кажа.

# 121
  • SF
Майка ми така ме е учила - винаги една жена трябва да си има и свои пари.
От дете, когато пътувахме по спортни лагери или училищни програми, всички деца тръгват примерно с по 100 лева. Тя тайно в малко отделно портмоненце или пликче ми скриваше някъде из куфара едни 30 лева и ми казваше "имай си ги!". Ами опирала съм до тези пари и съм се научила колко е полезно да го правиш. 23-годишна бях, когато в една северноафриканска държава изпуснах самолет за връщане в България и се наложи да остана няколко дни до следващия. Точно с едни такива скрити долари, дадени от мама, си покрих разходите. И си имам навика и спокойствието да си заделям тайни лични средства.
Сега една приятелка ще си прави разкрасителна процедура за 1500 лева. Ами не е лесно една такава сума да излети от семейния бюджет, ако двамата печелят от заплати. Съжалява, че не си е заделяла. На мъжа си ще каже, че процедурата е с 30% намаление, а аз ще й помогна с останалите пари.

Иначе за разпитването.... Не искам да отговарям на въпроси, които идват от колеги или случайни познати от типа на имам ли цистит, ама никога ли? На тази, морската позната, отговорих с НЕ и вярвайте ми, че час по-късно, ама само един час, когато се прибрахме, усетих първи признаци и до скоро пих уробиотик. Освен раздразнението от въпросите, и суеверие ме подгони.

# 122
  • Обран бостан ;)
В една връзка честността е важна, но понякога истината може да нарани повече, отколкото да помогне. Някои вярват, че пълната откритост е ключът към доверието, други смятат, че има неща, които е по-добре да премълчим.
Трябва ли да казваме всичко на партньора или е нормално да пазим някои мисли за себе си?

Ако истината ще навреди на комфорта ми, значи е твърде много.

# 123
Сега една приятелка ще си прави разкрасителна процедура за 1500 лева. Ами не е лесно една такава сума да излети от семейния бюджет, ако двамата печелят от заплати. Съжалява, че не си е заделяла. На мъжа си ще каже, че процедурата е с 30% намаление, а аз ще й помогна с останалите пари.
Има нещо сбъркано в това.
Какво значи не си е заделяла? И защо ще лъже мъжа си? 1500 не са 15000. За една минимална заплата рискува да подрони доверието в брака си.
Ако не беше щеше ли да и е по-лесно да плати процедурата?

# 124
Майка ми така ме е учила - винаги една жена трябва да си има и свои пари.
Скрит текст:
От дете, когато пътувахме по спортни лагери или училищни програми, всички деца тръгват примерно с по 100 лева. Тя тайно в малко отделно портмоненце или пликче ми скриваше някъде из куфара едни 30 лева и ми казваше "имай си ги!". Ами опирала съм до тези пари и съм се научила колко е полезно да го правиш. 23-годишна бях, когато в една северноафриканска държава изпуснах самолет за връщане в България и се наложи да остана няколко дни до следващия. Точно с едни такива скрити долари, дадени от мама, си покрих разходите. И си имам навика и спокойствието да си заделям тайни лични средства.
Скрит текст:
Иначе за разпитването.... Не искам да отговарям на въпроси, които идват от колеги или случайни познати от типа на имам ли цистит, ама никога ли? На тази, морската позната, отговорих с НЕ и вярвайте ми, че час по-късно, ама само един час, когато се прибрахме, усетих първи признаци и до скоро пих уробиотик. Освен раздразнението от въпросите, и суеверие ме подгони.
Съветът на майка ти е и мое верую, като заделените пари следва да са за наистина важни неща - за здраве, за измъкване от неприятност, за покриване на изненадващ харч около деца и образование. В случая с приятелката ти съм твърдо "не". Явно тя и мъжа й работят за невпечатляващи заплати и да ощетиш семейния бюджет заради съмнително разкрасяване не е особено честно.

# 125
Даже не би ми хрумнало да информирам мъжа ми колко ми струват разкрасителните процедури, нито на него му е хрумвало да пита. Е, ако един ден си направя лифтинг, ще вляза в детайли, но иначе не виждам защо. Това е като да даваш отчет, че си си купил обувки.

Ако хората са финансово притиснати, тогава не знам дали инвестицията на по-големи суми в разкрасяванее е оправдана, защото това не е нещо, което правиш еднократно и край, а минава в графата годишен разход. Тогава вече става въпрос за приоритети и финансова култура.

# 126
Примера със скъпите разкрасителни процедури аз бих определила като лошо семейно планиране на бюджета.
Ако е нещо важно и съществено (например зъболечение с импланти), колкото и да струва - то не би следвало да се крие от половинката, а напротив - да се изговори и да се планира заедно как да излезе този разход от семейния бюджет без това да ни разклати финансово за месеци напред. Когато говорим за разходи, които са глезотия/каприз (скъпа чанта, естетична процедура и т.н.) и са в неразумен размер спрямо месечните ни доходи (говорим за хора на заплата), та чак да ни е срам да признаем колко струва и да искаме пари от приятелка (или други хора извън семейството), то това за мен говори много лошо първо за човека, който прави такива разходи и ги крие, и второ за семейството като цяло, че се налагат лъжи от такова естество. Не е ок според мен.
Естествено, че никой не ми държи сметка дали съм си купила обувки за 100 или за 200 лева, но за сума, надвишаваща половин заплата определено е редно да се обсъжда, особено при наличието на деца.

# 127
Това вече мирише на неуважение и недоверие към мъжа - значи жената си знае, че няма да му хареса колко харчи (или за какво точно харчи), но въпреки това решава да търси помощ от приятелката си. Аз никога не съм крила колко и за какво отиват парите ми, ако ММ се интересува - а това много рядко се случва - пита просто от любопитство, колко струва сега определена процедура. Все пак жената трябва да има лично пространство, ама 1500 лв не са 150 лв, особено ако не са лични

# 128
Когато говорим за разходи, които са глезотия/каприз (скъпа чанта, естетична процедура и т.н.) и са в неразумен размер спрямо месечните ни доходи (говорим за хора на заплата), та чак да ни е срам да признаем колко струва и да искаме пари от приятелка (или други хора извън семейството), то това за мен говори много лошо първо за човека, който прави такива разходи и ги крие, и второ за семейството като цяло, че се налагат лъжи от такова естество. Не е ок според мен.
Естествено, че никой не ми държи сметка дали съм си купила обувки за 100 или за 200 лева, но за сума, надвишаваща половин заплата определено е редно да се обсъжда, особено при наличието на деца.

Hands Plus1
Абсолютно. Такива действия никога не завършват добре. Една малка лъжа, едно малко преиначаване, един малък заем от приятелка. Това никога не е еднократно, и като се натрупат много "малки" неща, накрая се откъртват като лавина и затрупват всички замесени.

# 129
Не съдете така абсолютно.Има мъже и жени, които просто ще са против да се даде сума за нещо, което според тях е глупост.И така човекът, който желае да направи/ да си купи нещо, е притиснат.
Познавам не един и двама, които правят проблеми на половинките си, които често не са свързани с пари, а с налагане на мнение:А наложеното мнение,  понякога натежава още, ако има и по-голяма сума на кантара.

# 130
ДХ3, но ние нали коментираме казуса на приятелката на Есме? Има жени (със семейства при това) и се държат като деца: скъпо е, не можем да си го позволим, но го ИСКАМ.

Иначе, контролиращите партньори не парите ги бъркат.

# 131
Последните няколко поста контрирам аз.Познавам такива мъже.Казусът се коментира- отказват.Защо- не били съгласни.Защо- ами не го смятали “те”!!! за нужно и не били съгласни жената да си прави процедури, а и на тази цена!!!-абсурд.Затова дамите, които са били в тази ситуация, предприемат ходове, така че да може “И вълкът сит, и агнето цяло”.
Скоро моя близка си оперира очите, горен клепач, имаше нужда.Нейният мъж против!!! Някак го убеди да се съгласи, като каза, че
операцията е 2000лв., а тя беше 3000.( нейни пари, не от него ).На по-ниската цена се нави.Хора разни.

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 14:05 от ДХ3

# 132
Не съдете така абсолютно.Има мъже и жени, които просто ще са против да се даде сума за нещо, което според тях е глупост.И така човекът, който желае да направи/ да си купи нещо, е притиснат.
Познавам не един и двама, които правят проблеми на половинките си, които често не са свързани с пари, а с налагане на мнение:А наложеното мнение,  понякога натежава още, ако има и по-голяма сума на кантара.
Аз държа партньорът ми да уважава решенията ми и да приема, че понякога може да искам и неща, които за него са глупост, но за мен не са, тоест в този момент той ще ме подкрепи. Ако откаже да го направи, защото той е решил, че за него е глупост, ще съм много притеснена в избора си на партньор.

# 133
Едно е да даваш пари за здраве, съвсем друго за разкрасителни процедури.
Хайде да не слагаме двете неща на една и съща позиция.
Естествено, че мъжът, който се е стискал за пари за операция на жена си е тъпанар.
Ама да сравнявате това с козметични разкрасителни процедури е абсурдно просто.
Особено ако и семейният бюджет зависи от тези разходи.
Има жени, които биха оставили и децата си гладни и жадни стига да си направят те разните му процедурки - извинете ама това ми е супер долно и не го намирам за геройство.

# 134
Просто е тъжно, че има толкова много двойки, които въобще не са на една вълна и не уважават желанията на партньора си. И после някои са принудени да се въртят по всякакви начини само и само да постигнат това, което душата им иска

Общи условия

Активация на акаунт