Осмокласници 2025/2026

• 38 172
  • 738
  •   1
Отговори
# 135
Като гледам сроковете за подаване на документи и класиране, доста са ограничили възможността да се подадат на повече места заявления за свободните места....по-коректно би било да се подава заявление с копие и сверяване с оригинала, за записването е ясно.

# 136
Като гледам сроковете за подаване на документи и класиране, доста са ограничили възможността да се подадат на повече места заявления за свободните места....по-коректно би било да се подава заявление с копие и сверяване с оригинала, за записването е ясно.
И защо да го правят? Не ви ли хрумва, че нарочно е поставено това ограничение?

# 137
В този ред на мисли децата, които няма да бъдат с първи език английски в гимназията, къде са го учили досега/ще го учат? АВО достатъчно ли е, ако в училище не се учи изобщо? Ако може някой с повече опит да сподели, говоря за качествено учене и добро ниво, не за всеобщото разбиране за "знаене" (сред децата, а и не само). И наборът го знае, чак ми призлява Joy. На мен лично не ми допада това, което наблюдавам все повече и, ако ще перфектно да научи друг език, някак не мога да се примиря английският да е на такова ниво.

Niffi,

Постоянство, упоритост и труд. Дори и най-добрата школа да е, ако детето не полага усилие, парите са на вятъра.

За София мога да препоръчам IHS - малко по-скъпо е, но учителите са само англичани. Доволна съм и от Адванс - школа в квартала, но доста добро ниво. За Британски съвет - зависи от учителя.

Мои познати са много доволни от Алианс.

Вече има и много подкаст-ове за учене на английски, italki, Netflix.. и тн, и тн. В днешно време децата не учат език така, както ние преди години.

# 138
Естествено, че нарочно е поставено ограничението. Така се дава повече власт на директора, като се ограничават случайни хора от подаване на документи.
И защо да го правят? Не ви ли хрумва, че нарочно е поставено това ограничение?

# 139
Това не го разбирам, как така се дава повече власт на директора. Нали пак има брой заявили деца, бал, класиране по бал и резултатите се публикуват. Нали не може да се напише че дете с по-нисък бал е прието вместо друго с висок бал, тъй като това си е корупция и може да се изиска проверка от РУО.

# 140
Само, ако се публикуват баловете на приетите деца, иначе не виждам как ще се разбере дали всичко е по правилата. Но, пледполагам се публикуват.
Това не го разбирам, как така се дава повече власт на директора. Нали пак има брой заявили деца, бал, класиране по бал и резултатите се публикуват. Нали не може да се напише че дете с по-нисък бал е прието вместо друго с висок бал, тъй като това си е корупция и може да се изиска проверка от РУО.

# 141
  • София
Публикуват се.

Не се дава повече власт на директорите, разбира се. Но на този етап се гледат основно интересът на училищата да си запълнят паралелките, както и на некласираните до момента деца да си намерят училище.

# 142
  • Куциндрел
А аз се чудя защо до началото на учебната година има директорски класирания.
Би трябвало до тогава да минават като предните класирания през системата. След започване на учебната година вече да започват директорските класирания. Има ли някъде справка колко са незаписаните деца до този момент?

# 143

Провеждането на самото класиране се организира изцяло от училището/директора. В този ред на мисли различните училища имат различни виждания за организация - едни ограничават избора на паралелка само до 1, т.е. ако има 3 места в три паралелки, може да се кандидатства само за една паралелща, други правят различно от петото класиране при освобождаване ва места след 18.08, трети - освобидилите се места ги прибавят към тези за петото класиране и като цяло е...свобода на действие. И друго - как точно ще си сигурен колко деца и с какъв бал са кандидатствали, като изготвянето и публикуването на протокол от класирането също е както си искат директорите.
В някои протоколи, които разжлеждах от минали години на различни училища фигурират само приетите деца. А даже при въпроса ми към едно училище, къде мога да открия побликуван протокол от пето класиране ми отговориха - "не сме задължени да го качваме на страницата"!
Та, щом е дадена такава власт на директорите, естествено е и да има предпоставка за задкулисие. Но да се надямаме ако има такова, да е в малки размери.

Доп. Санака, тук не се много права. Разглеждала съм протоколи от миналата година и там са записани само тези деца и баловете им, които са приети.
Но да речем, че вярваме в българското образование и няма да има заскулисие тази година!

# 144

Именно, според мен пак е недомислица. Лошото е, че така ограничават децата, които не са класирани или не са на желано място като моето. Сега трябва да си взема цяла седмица отпуск да обикалям и подавам заявления....но, каквото синковеца ми е отредил:-(((

# 145
А този прием до края на 8ми клас ли да се точи?!?
Само да ви кажа, че в доста градове приемът отдавна приключи. Единични свободни места има само в супер непривлеканелни паралелки.

# 146
Ако е с копие на диплома, ще стане едно безкрайно кандидатстване. Нали се сещате, че всеки, който не си харесва мястото, ще се пробва на много места. А, това си изисква време и ресурс. Едно е 10 деца, друго е 30-50, че и повече.  Затова е ограничено с оригинална диплома, за да може само крайно рискуващите и крайно желаещите да участват.
А, и все някога да се приключи със списъци, паралелки и т н. Жените в едни от училищата миналата година бяха крайно отегчени от класиранията и нямаха търпение да започне учебната година без свободни места и прочие.

# 147
  • София
Няма как да е сигурно, че няма манипулация, дори да има протокол. Ще напишат, че е приет ученик със същия бал като на кандидата с най-висок бал, но с по-добър общ сбор от НВО или по-добра диплома... Протоколите, дори да ги има, не са поименни, никой не публикува ни резултати на кандидати, ни дипломите им.

Здрави нерви и късмет на участниците в 5 класиране пожелавам.

# 148
Еее, ама това значи откровено да се излъже, ако не е вярно. Всеки, който е кандидатствал знае с какъв бал е кандидатствал и да съпостави с плотокала. Освен, ако в протокала не се впише по- висок бал от всички кандидатствали и това само при проверка може да се разбере.
Няма как да е сигурно, че няма манипулация, дори да има протокол. Ще напишат, че е приет ученик със същия бал като на кандидата с най-висок бал, но с по-добър общ сбор от НВО или по-добра диплома... Протоколите, дори да ги има, не са поименни, никой не публикува ни резултати на кандидати, ни дипломите им.

Здрави нерви и късмет на участниците в 5 класиране пожелавам.

# 149
  • София
Е, все пак си изпращат информацията за класирането в РУО, а там е в пълен обем. Та, трябва и РУО да е намесено в измамната схема.

Общи условия

Активация на акаунт