Осмокласници 2025/2026

• 37 024
  • 738
  •   1
Отговори
# 120
Извинявам се предварително ако вече е обсъдено, но има страшно много постове и не мога да ги проследя всичките. Според графика на МОН свободните места след 4-то класиране трябва бъдат обявени на 18.08 вкл. въпреки, че виждам в някои училища има обявени дати за прием на документи за запълване на свободни места след 4-то, но не и самите свободни места, значи ли това, че утре трябва да са видими?
Ако се кандидатства за свободно място в друго у-ще, трябва ли дете да бъде отписано предварително? Благодаря!
Ако сте от София си вижте файловете още сега, защото за някои училища срокът за подаване на документи е САМО 18.8., което е утре. Не са много, но има няколко такива. Има 2 публикации в РУО - едната за свободни места и другата за сроковете на училищата.

# 121
Как беше в онзи виц- " ту ти ту рум ту"
А сега кажете какво значи, и после дали нямало нужда от транскрипция.  
Мен веднъж ме питаха хат ор калт искам  кафето и докато зацепя.....после ме питаха знам ли английски. Та така, аз съм от старите, които са учили английски като хората, ама когато количеството научи английски и се срина качеството, нормално, не че ми пречи. Вече и аз взех да го говоря с тежък акцент, да не се цепя от колектива, а и ми е по лесно, вместо да си кълча езика

Последна редакция: нд, 17 авг 2025, 23:16 от Априлски душ

# 122
Е, два чая за стая номер 2...

# 123
Като се каза американски английски, в САЩ също има много акценти. От тях аз лично харесвам само южните и Калифорнийските говори, но този, който се говори в Ню Йорк не мога да го търпя, няма по-гнусно нещо за слушане.
Най-правилно от езикова гледна точка е да се учи британски английски, а всичко останало после за сведение, все пак човек тръгва от столицата към селото, когато става въпрос за език, а не обратно.
Но вече съм стара и не ги разбирам модерните работи

# 124
Aз сега виждам,че има нова тема. В петък видях обявените места след 4-то класиране, но не ми стана ясно защо има обявени дати за училища в които няма свободни места?

# 125
Aз сега виждам,че има нова тема. В петък видях обявените места след 4-то класиране, но не ми стана ясно защо има обявени дати за училища в които няма свободни места?

Защото до септември могат да се появят такива.

# 126
  • София
В този ред на мисли децата, които няма да бъдат с първи език английски в гимназията, къде са го учили досега/ще го учат? АВО достатъчно ли е, ако в училище не се учи изобщо? Ако може някой с повече опит да сподели, говоря за качествено учене и добро ниво, не за всеобщото разбиране за "знаене" (сред децата, а и не само). И наборът го знае, чак ми призлява Joy. На мен лично не ми допада това, което наблюдавам все повече и, ако ще перфектно да научи друг език, някак не мога да се примиря английският да е на такова ниво.

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 00:26 от Niffi

# 127
Когато за кратко имаха он лайн английски нашите деца, аз помислих, че госпожата им се кара, защото шумят, а се оказа, че говорила на английски. Не познах езика, на който им говореше

# 128
  • София

Защото до септември могат да се появят такива.

А какво се случва, ако датата е само един ден утре, 18.08, а се появят свободни места след това (например някой се отпише след утре)? Кога ще се обяви, къде, и какъв ще бъде срокът за подаване на документи?

# 129
  • София
Училището ще обяви на сайта си освободилите се места и ще определи срок за подаване на документи и класиране.

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 00:18 от sanaka

# 130
Когато за кратко имаха он лайн английски нашите деца, аз помислих, че госпожата им се кара, защото шумят, а се оказа, че говорила на английски. Не познах езика, на който им говореше
Тя пак добре, че е говорила на английски. Аз оставам с впечатлението, че масово в час по английски се говори на български.

# 131
  • Куциндрел
Явно на доста места на малките класове се преподава английски от учителки, които са карали само курс.
За това моето, освен редовния час по английски от 1-4 клас, ходеше и на допълнителен в училището, добре че имаше такава възможност.
Общо взето в образователната ни система е както и на другите места - нема ора...

# 132
Оооо, ако знаете каква учителка се падна в 8 клас на сина ми в ЕГ... Четири години след нея оправяха дупки и поражения в езика.

# 133
Имате ли представа защо ми искат оригинала при подаване на заявление за кандидатстване? Не да го сверят, а да го оставя, въпреки че не е излязло класирането за записване?

# 134
  • София
Защото такива са изискванията на Наредбата. Представяте оригинала, ако не ви приемат - ще ви го върнат. Многократно го обсъждахме това.

Чл. 70. (3) (Изм. - ДВ, бр. 19 от 2023 г., предишна ал. 2 - ДВ, бр. 105 от 2023 г., изм. - ДВ, бр. 50 от 2025 г., в сила от 20.06.2025 г.) Приемането на ученици по ал. 1 за допълване на утвърдените паралелки до утвърдения брой места в тях се организира от училището, за което директорът създава комисия за класиране по низходящ ред според бала на учениците, изчислен по определеното балообразуване за съответната паралелка.
(4) (Нова - ДВ, бр. 77 от 2017 г., предишна ал. 3 - ДВ, бр. 105 от 2023 г.) Учениците подават в избраното от тях училище заявление до директора и оригиналите на документите по чл. 72, т. 2 и 3.

Общи условия

Активация на акаунт