Осмокласници 2025/2026

• 38 250
  • 738
  •   1
Отговори
# 360
Само професионалните училища учеха повече едно време. Гимназиите си свършваха в един и нещо, никога в 14.30. Един ученик не може да е адекватен толкова дълго време.

Ако се търси резултат в едно учене трябва да има ефективност, ако се търсят, обаче, повече часове, с цел да има повече работа за учители, попове, чиновници и т.н., вече е друга работа.

# 361
  • София
Миналата година в 32 дадоха възможност за промяна на профила, след като тази промяна приключи обявиха свободните места за другите ученици. Няма такова нещо да кандидатстваш в един профил, а да те приемат в друг. Нали пето класиране е за запълване на свободните места, защото да не удовлетворят първо вече влезлите техни ученици и след това да ги пуснат за всички.

# 362
  • София
Ваче, възмущава ме, че не е обявен такъв ред изобщо. Т.е. моето дете не е било наясно (и аз, разбира се), че такова вътрешно разместване изобщо е възможно. Ние например не кандидатствахме за онези профили, за които сме нямали интерес и респективно сме намалили шанса си за прием. Ако предварително сме имали информация, че има шанс за вътрешно разместване без риск да си загубим мястото, можеше да сме писали и нежелани профили.
Пак казвам, ситуацията е чисто хипотетична, защото синът ми попадна там, където искаше на второ класиране, но за някое дете, това може да е реалната ситуация.

# 363
Какво толкова ви възмущава в решението на 32-ро училище? След като са минали класиранията през системата и са се освободили места какво им пречи да си разместят първо техните си ученици и после да приемат нови? Никъде това не е забранено, следователно училището само си решава. Никъде не е казано, че е задължително участие в 5-то класиране. Тука някои се смятат за огромни капацитети да дават акъл на директорите кое-как...

часовете по музика са му пълна загуба на време.
За съжаление моето голямо дете вбъдеще ще се сблъска с подобно мнение, само че за предмета ИИ и ще ѝ се налага да убеждава основно родителите в противното. И само ей така като интересен факт искам да кажа, че практическите си упражнения тя проведе в СМГ в 11 клас в профил 'Изобразително изкуство" Wink
Профил ИИ в СМГ е добро решение, защото децата имат два задължителни тежки профила, като мат и физика, или мат и информатика, съответно ако трябва да избират трети профил с обемен материал, ще им дойде много нанагорно.
В езиковите два от профилите са езици, децата само ги шлайфат и не са им трудни, съответно другите им два избираеми са обемните.
А ТУЕС  е ПГ, съответно нямат време за музика и рисуване, иначе  ще трябва да спят в училището.

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 17:16 от Априлски душ

# 364
  • София
Ваче, възмущава ме, че не е обявен такъв ред изобщо. Т.е. моето дете не е било наясно (и аз, разбира се), че такова вътрешно разместване изобщо е възможно. Ние например не кандидатствахме за онези профили, за които сме нямали интерес и респективно сме намалили шанса си за прием. Ако предварително сме имали информация, че има шанс за вътрешно разместване без риск да си загубим мястото, можеше да сме писали и нежелани профили.
Пак казвам, ситуацията е чисто хипотетична, защото синът ми попадна там, където искаше на второ класиране, но за някое дете, това може да е реалната ситуация.
Т.е. детето е прието в 32-ро и не сте знаели за тази възможност, така ли? Защото мое приятелско дете знаеше за нея още когато се записваше. Тя не е тайна изобщо. Даже някъде го мярках официално, но не ми се търси сега.

Профил ИИ в СМГ е добро решение, защото децата имат два задължителни тежки профили, като мат и физика или мат и информатика, съответно ако трябва да избират трети профил с обемен материал ще им дойде много нанагорно.
В езиковите два от профилите са езици, децата само ги шлайфат и не са им трудни, съответно другите им два избираеми са обемните
По-скоро го свързвам с "Архитектурата" Wink Ясно е, че за нея се учи специално рисуване и не една година, но все пак Профила те "ангажира" така да се каже с някои неща, свързани с изкуството. Освен това моето дете истински се изкефи на възможността да препорава точно на тези деца, особено след като самата тя е завършила математически профил Wink. Аз пък бях много учудена, че изобщо съществува този профил и са го избрали в СМГ.

# 365
Рисуването за изпита по архитектура няма почти нищо общо с профила ИИ, освен ако не кандидатстват в чужбина и рисуват за портфолио.
Иначе да, хубаво са го направили. Директорът е художник, все пак, не че съм му фен. Старият, историка, повече го уважавах, мисля, че старият директор позволи профил ИИ, много добре направи

# 366
Миналата година в 32 дадоха възможност за промяна на профила, след като тази промяна приключи обявиха свободните места за другите ученици. Няма такова нещо да кандидатстваш в един профил, а да те приемат в друг. Нали пето класиране е за запълване на свободните места, защото да не удовлетворят първо вече влезлите техни ученици и след това да ги пуснат за всички.
Ahoney, миналата година беше по същия начин, както сега. Свидетел бях как дете, подало за един профил, беше прието в друг. Не беше моето, да подчертая. Но стана много неприятно как от едни профили, свободните места в последствие се оказаха други.

# 367
Какво толкова ви възмущава в решението на 32-ро училище? След като са минали класиранията през системата и са се освободили места какво им пречи да си разместят първо техните си ученици и после да приемат нови? Никъде това не е забранено, следователно училището само си решава. Никъде не е казано, че е задължително участие в 5-то класиране. Тука някои се смятат за огромни капацитети да дават акъл на директорите кое-как...

часовете по музика са му пълна загуба на време.
За съжаление моето голямо дете вбъдеще ще се сблъска с подобно мнение, само че за предмета ИИ и ще ѝ се налага да убеждава основно родителите в противното. И само ей така като интересен факт искам да кажа, че практическите си упражнения тя проведе в СМГ в 11 клас в профил 'Изобразително изкуство" Wink
А колко още деца се възползваха от тези часове по изобразително изкуство, за да кандидатстват след това в НХА?

Иначе дъщеря ми до 7-ми клас беше в художествена паралелка, повечето техники сама си ги е научила, извън училище, защото ѝ е интересно и любопитно. Та ефективното за един не означава задължително ефективно за всички.

# 368
  • Сф
Това е безумно разбира се, което правят 32 ро. Който участва на 5 то би трябвало да е на равни основания с другите играчи.

# 369
Не е честно това, което правят в 32 ро, защото така дават преимущество на едни деца пред други, но явно са преценили в течение на времето, че повечето кандидатстващи на пето обикновено са вече приетите в 32 ро., които искат да се качат в желания профил.

# 370
Много им е дълъг учебния ден според мен. Нашите ще учат от 7,30 до 13,10, което си е почти шест часа. Повече от шест часа учебен ден е катастрофа, при положение, че имат и домашни после.
Моята си става сама, останалите сладко спим. Само в лошо време съм я карала до училище. Хората без и с нередовен градски транспорт се мъчат много, някой от семейството се превръща в шофьор

Нищо по-различно от това, което беше преди 30г. в МГ. Почвах в 7.30, 7ми час свършваше в 13.20. Голямото от 9:50 до 10:10. И сега не виждам в програмата да има повече от 7 учебни часа предвидени като цяло, съответно и да е по-голям престоя в училище.
Ако има възможност да почват в 8 ще е наистина прекрасно, но пък не бих искала да са до 20 часа втора смяна.

# 371
Според НАРЕДБА № 4 ОТ 30 НОЕМВРИ 2015 Г. ЗА УЧЕБНИЯ ПЛАН
Приложения от 2 до 11 ( без 10, то е за спортните) има разпределение на часовете по разделиз А+Б+В = 1296 часа (спортните +2 седмици, т.е. +36ч), разпределени в 36 седмици, т.е. по 36 часа на седмица, в 5 учедни дни, както и да ги делите не са по 6 и по-малко часа, а са малко над 7часа...
5 дни х 7 часа + 1 ден час на класа като нулев или 8ми час.

# 372
А пък племенниците ми учат в Германия. Имат същия брой учебни дни като нас, разпределени във времето. Днес започнаха учебната година и са до началото на юли. Просто имат повече ваканции през учебната година. Единствено за материала за вкъщи съм съгласна, че изобщо не отделят толкова часове като нашите ученици.

# 373
Антиснежи, имате възможност за домашно обучение. Ще отделяте, колкото часове смятате за достатъчни.

Добре, че не сте министър.... с този език много ги разбирате нещата.

+1 Hands Thumbsup

# 374
В България, при това управление, всеки може да бъде министър, точно, всеки. Ей сега, ако изляза на улицата и хвана произволно десетина човека и ги разпределя по министерства, няма да се усети, даже има вероятност и по-добре да тръгнат нещата. Това в кръга на шегата, разбира се
И не само у нас е така, Чърчил е казал, че единственото време, в което е спирал своето образование е било, когато е ходил на училище.

Общи условия

Активация на акаунт