С какво ви дразнят свекървите? – 167

• 34 234
  • 756
  •   1
Отговори
# 30
Аз съм казвала, че с моята свекърва се разбираме и уважаваме взаимно. Сестрата на ММ обаче реши да ми се жалва преди няколко дни, че не се бил обаждал на свекърите много дълго и им било мъчно. На възраст били хората, не се знаело колко им остава (здрави, прави хора на 60 години) и да съм напомняла. Ааа, не. Мерси. Имам едно дете, след което ходя. Не мога да съм отговорна и за това колко песто мъж на 30+ звъни на родителите си...
Та сега може и да изляза лоша, ама толкоз от мен.

# 31
  • София
Много искам да съм добра свекърва някой ден. И ако не ме обича снахата, поне любезно да ме понася. Simple Smile

Габиплюс, искрено ме усмихна.
Преди време, с позната разсъждаваме на темата какво трябва да прави свекървата, за да я обикне снахата.
Много се смяхме, но накратко - ако свекървата предлага по-дистанцирани отношения, то снахата, която ще ѝ се падне, ще е от по-катунарски тип и ще е недоволна, че свекървата не се интересува достатъчно от тях.
Ако свекървата иска по-близки отношения - то ще случи на снаха, която ще предпочита повече дистанция и пространство. С две думи, достигнахме до извода, че едва ли ще има угодия, но при интелигентни отношения работата ще я бъде. Достигнахме до извода, че може да остави снахата да покаже предпочитания и свекървата да се съобрази доколкото ѝ е възможно.
Познатата ми е млада свекърва, първото внуче кръстиха на нея, без тя да го е искала или да е казала думичка по въпроса. Явно подходът при нея сработи.

# 32
  • София
Аз съм казвала, че с моята свекърва се разбираме и уважаваме взаимно. Сестрата на ММ обаче реши да ми се жалва преди няколко дни, че не се бил обаждал на свекърите много дълго и им било мъчно. На възраст били хората, не се знаело колко им остава (здрави, прави хора на 60 години) и да съм напомняла. Ааа, не. Мерси. Имам едно дете, след което ходя. Не мога да съм отговорна и за това колко песто мъж на 30+ звъни на родителите си...
Та сега може и да изляза лоша, ама толкоз от мен.
Ти да напомняш?!? Че той да не е малко дете? Не е твоя работа да си регулировчик на отношенията им.

# 33
  • Варна
Лютиче 2.0, а защо сестра му теб занимава, а не брат си?

# 34
Не знам. Пренасочих я към правилния човек.

# 35
Напоследък забелязвам неприятната тенденция, че свекърите (и двамата) предпочитат да звънят на децата, вместо на нас, когато трябва да се свърши нещо. Причината - децата били по-отзивчиви, по-млади и енергични, и ако ние с мъжа ми откликваме на някакво искане за 1-2 дни, децата откликвали същия ден. Е нормално, 20+ не е като 50+. Казах им - защото децата не са свикнали да поставят граници и да приоритизират, като звъннат баба и дядо - зарязват всичко и хукват да помогнат. Но доколко това е правилно? Все пак и те имат ангажименти, и то доста сериозни, не са някакви безделници. Реално, няма случай в който да сме им отказали помощ за каквото и да е, просто преценяваме и подреждаме нещата по важност. Да се закове някакво первазче, което е така от половин година, не е приоритетна задача, която трябва да се свърши точно днес.
От възрастта е явно, преди не бяха такива.

# 36
Ella, разбирам те, че свекървата е кофти човек и ти ѝ се дразниш с право, ама на тове място щях да почна някои неща да не си ги слагам. Така и така няма да я промениш, поне си пази твоите нерви.

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 15:03 от Acid_Burn

# 37
Ella, работа, че свекървата е кофти човек и ти ѝ се дразниш с право, ама на тове място щях да почна някои неща да не си ги слагам. Така и така няма да я промениш, поне си пази твоите нерви.
Още повече, че няма да промени мъжът си. А от него би дошла промяната.

# 38
Бернарда, не им се бъркай. Доколкото разбирам, децата са достатъчно големи, за да решават сами дали, кога и как да се втурват да помагат. Ако им дотежи, тъкмо ще се научат как да отказват.
Казваш, че преди свекърите ти не са били така. Дали просто не търсят претекст да си видят внуците, защото им липсват?

# 39
Аз моите деца ги карам да звънят на бабите и дядовците си и да ги питат дали имат нужда от помощ. Родителите ми живеят в къща с голям двор и вечно има работа по него, а те са възрастни и болни. Синът ми (на 16 е) периодично е командирован да помогне с някакво почистване, косене, носене. Хем е полезно за него да поема ангажименти, хем им помага, хем те са много щастливи да го видят.
Ако на децата ти им натежи, ще намерят начин да отказват, не се притеснявай.

Ella11, едните ми баба и дядо бяха много стиснати. Не са били финансово затруднени, но въпреки това изобщо не мога да си спомня някога да са ми подарявали/купували нещо. Даже леко ме шокираха, щото казваха, че нямат пари да ми дадат за сладолед, който струваше 25ст. Grinning Никога  мой родител не е коментирал това (бяха родители на майка ми, мале, ако беше свекървата това и имаше интернет, ехе, какви неща сигурно щях да чета Grinning ), никога аз не съм страдала особено, майка ми ми даваше парите за сладолед. Те си ми бяха баба и дядо, които си обичах заедно с техните си особености, на които не обръщах внимание.

# 40
Бернарда, не им се бъркай. Доколкото разбирам, децата са достатъчно големи, за да решават сами дали, кога и как да се втурват да помагат. Ако им дотежи, тъкмо ще се научат как да отказват.
Казваш, че преди свекърите ти не са били така. Дали просто не търсят претекст да си видят внуците, защото им липсват?
Аз казах каквото мислех, оттам нататък не смятам да се бъркам. Не им липсват, контактуват си достатъчно често. За бързата реакция става въпрос, да се свърши веднага щом е хрумнало Smiley Както казах - ние с мъжа ми преценяваме кое е важно и спешно, и това което не е, изчаква. Докато децата се задействат веднага. Точно така се изразиха - че децата са отзивчиви, а ние все отлагаме нещата Smiley
Дреболия е, знам, ама ми дожалява за децата Simple Smile А и обикновено става въпрос за някакви пълни глезотии, не е за сериозни неща.

# 41
Ами значи вие ще вършиите бавно нещата с приоритизиране, а внуците - бързо глезотиите.

Защо ти е жал? Аз само бих се радвала, ако  детето ми помага на баба си. Засега е закачила едни пердета, а жената буквално я отгледа.

# 42
Да де, ама то са едни уговорки да й пращаме детето, колко й е мъчно, колко й липсва - като й го пратим, трябва да й пратим и пари за "командировката" или?! Не се вглъбявам много в такива неща, нито във всички глупости, които бълва за всичко колко е отровно и тн, просто няма смисъл, но ми прави впечатление.
Майка ми всеки път когато ние отиваме на гости приготвя нещо малко за детето, готви любима храна и тн и ми е трудно да не ги сравнявам, особено когато ММ сравнява колко често ходим при моите родители и колко често при майка му..то си има причини, ама му е трудно да ги вдене явно,

# 43
  • Варна
Моята свекърва е вкъщи за една седмица. Ми не може да ме подразни. Оставила съм я да прави каквото иска. Тя е на почивка, която й се случва един път на няколко години, освен това е изключително мила жена. Хич не ми дреме, че била разместила посудата в кухнята или че ми е окупирала спалнята. Вече не си слагам на сърце подобни дреболии. Важното ми е, че се разбираме, уважаваме, дъщерята й се радва, тя на нея също.

# 44
Ами тя гладно няма да го остави, а ако искаш да има пари и за глезотийки, можеш да ѝ оставиш, да, защо това трябва да е проблем и да означава, че не обича внучето си и не ѝ е мъчно за него?
Може да има ред причини, поради които да не иска/не може да дава допълнително пари за него и пак да го обича и да се грижи за него.
Не може да искаш и да очакваш, че тя е като майка ти. То като мама няма друга Grinning

Моите деца пък свекърите ми много ги обгрижваха и т.н., докато майка ми беше по-строга и по-нелюбвеобилна с тях. Ако ги сравнявам, децата се чувстваха по-добре при другите баба и дядо. И двата чифта обаче си ги обичаха всеки по свой начин.
Свекървите много се гледат под лупа - това защо направили, онова как направили. Със собствените си родители сме много по-търпеливи.

Общи условия

Активация на акаунт