С какво ви дразнят свекървите? – 167

• 34 237
  • 756
  •   1
Отговори
# 60
Чета последните постове от жени/майки и взаимоотношения със свекърва. И не мога да разбера - ще чуя с ушите си, че тя ще говори пред детето ми против мен и аз ще замълча или няма да заявя безапелационно, че детето няма да отиде при нея и че не искам аз да ходя у тях, защото ....... Има неща, които мога да преглътна /свекърва съм/, да се направя на разсеяна, но точно за това, за което писах по-горе - никога. Аз не съм имала проблеми с бившата ми първа свекърва /с втората също, ама тя чужденка и доста възрастна беше/, и когато се разведох със съпруга ми никога не съм си позволявала да говоря пред детето ми /на такава възраст беше, 11 год./ против баща му /инициатор на развода, криза на средната възраст/. Дори в началото 2-3 пъти съм ходила с него на обяд при тях /ММ+майка му/, защото виждах, че детето навлиза в по-особена възраст и малко или много страда от този факт на раздяла.
Детската психика е най-уязвима и нараняема, затова, човекът, който трябва да се намеси и да сложи някакви граници е съпругът - не може да не знае характера на майка си. Макар че понякога това е трудно да се докаже само на думи /имала съм само един случай, и беше точно така - "знам, че няма да ме излъжеш, но майка да направи това.... " - даже не беше нещо толкова важно, просто факт, който засягаше детето и аз споделих. Има неща, за които една майка трябва да отстоява позицията си в името на детето.

# 61
  • Пловдив
По принцип винаги съм на страната на снахите, но финансите и харчовете (за какво плащам)на всеки човек за мен са свещенни.
Така че в случая с изолирания факт със сладоледа, който свеки не е платила, бих подкрепила свекървата. Хрумват ми възможни причини да не плати 2-та лева, които са лично решение на свекървата:
- не одобрява яденето на сладолед по принцип;
- не одобрява ядене на сладолед между хранения (а само за десерт);
- в парка цените са надути, който иска сладолед, купува предварително от подходящо място.
Накратко, снаха и свекърва не си гледат в портмонето и не го коментират!
Абсолютно съм над тези неща - кой какво платил, това не е моят свят. Не бих забелязала "грешка" на друг човек. Но сигурно и аз съм допускала такива грешки (напр. да не купя сладолед за дете на приятелка).

Коментирам изолиран факт (защо свекървата не плаща сладоледа). Предполагам, че при Ела има много други причини свекървата да я дразни.

Темата ми е болезнена, защото свекърва ми вечно гледа в моето портмоне. Цял живот това ме дразни в нея. Може и да не съм обективана
Да изключим свекървата в уравнението Всички сме наясно, че цените за сладолед на плажа са космически в сравнение със същия сладолед в магазин. Е да, ама като отидем на плажа купуваме на децата си сладолед. Дай сега да го приложим към конкретната ситуация - баба с внуче някъде. Следоледа може да е на тройна цена, но ако се изчака до вечерта/друг ден за да се купи изобщо не е същото. И тъй като в голямата схема на разходите няколкото сладоледа, които една баба може да купи на внучето си, нямат значение, то по-добре да купи скапания евтин сладолед и да му достави удоволствие. Не му купува кола!

# 62
По принцип винаги съм на страната на снахите, но финансите и харчовете (за какво плащам)на всеки човек за мен са свещенни.
Така че в случая с изолирания факт със сладоледа, който свеки не е платила, бих подкрепила свекървата. Хрумват ми възможни причини да не плати 2-та лева, които са лично решение на свекървата:
- не одобрява яденето на сладолед по принцип;
- не одобрява ядене на сладолед между хранения (а само за десерт);
- в парка цените са надути, който иска сладолед, купува предварително от подходящо място.
Накратко, снаха и свекърва не си гледат в портмонето и не го коментират!
Абсолютно съм над тези неща - кой какво платил, това не е моят свят. Не бих забелязала "грешка" на друг човек. Но сигурно и аз съм допускала такива грешки (напр. да не купя сладолед за дете на приятелка).

Коментирам изолиран факт (защо свекървата не плаща сладоледа). Предполагам, че при Ела има много други причини свекървата да я дразни.

Темата ми е болезнена, защото свекърва ми вечно гледа в моето портмоне. Цял живот това ме дразни в нея. Може и да не съм обективана
Да изключим свекървата в уравнението Всички сме наясно, че цените за сладолед на плажа са космически в сравнение със същия сладолед в магазин. Е да, ама като отидем на плажа купуваме на децата си сладолед. Дай сега да го приложим към конкретната ситуация - баба с внуче някъде. Следоледа може да е на тройна цена, но ако се изчака до вечерта/друг ден за да се купи изобщо не е същото. И тъй като в голямата схема на разходите няколкото сладоледа, които една баба може да купи на внучето си, нямат значение, то по-добре да купи скапания евтин сладолед и да му достави удоволствие. Не му купува кола!
Няколко пъти се каза, че сладоледа е купен от магазинче в провинциален град и е по-евтин и от 2 лв. Къде си измислихте, че е купен от плажа?

# 63
  • Варна
Явно не схванахте примера на Янтра. Но е права.

# 64
Винаги, когато бабите са ми гледали, или извеждали детето, съм им оставяла пари за глезотиите.

# 65
Ако ще издребняваме толкова, младите е можело и да не плащат на бабата обяда, за да има за по-скъп сладолед за детето.

# 66
  • София
Според мен е просто натрупано напрежение и всичко в един момент дразни и прави впечатление. Моите баби бяха вдовици на социална пенсия. Майка и татко реално ги издържаха, но те от пенсийките си все гледаха да вземат нещо за внучетата.

# 67
Тази жена прочетохме, че е с възможности, не говорим за бедна женичка. Има хора, които гледат само келепира. Щом потребителката го споменава като факт и я е издразнило, значи е тенденциозно.

# 68
То това е най-малкия проблем там. Всъщност тази жена нищо не прави както трябва.
Аз не си спомням, на колко беше детенцето?

# 69
То това е най-малкия проблем там. Всъщност тази жена нищо не прави както трябва.
Аз не си спомням, на колко беше детенцето?
Там най-големия проблем не е свекървата, а мъжът на Еlla. Много съвети и се дадоха тук, но ситуацията ще е кучето си лае, кервана си върви. Тя ще се ядосва, с времето на вде повече неща, но нищо няма да се промени.

# 70
Проблемът на Ела, е безкарайното търпение на самата Ела.
В долния цитат - защо изобщо се налага Ела да обяснява многократно, щом Ела се дразни (ако не се дразнеше, нямаше да пише в темата).
Пробва спокойно, но твърдо да спре постоянните повторения на този разговор. Когато не е твърда, свекървата мисли, че има шанс и продължава да мели. Ако не се получи, няма проблем - спира да говори със свекървата.
Скрит текст:
Биборана, аз в никакъв случай не говоря нито на детето, нито пред него против баба му. Тя си е баба, а то само може с годините да си извади изводите желае ли комуникация или не.
Била съм точно такова дете, баба ми не спираше да храни майка ми пред мен за всичко, а аз все плачех и я защитавах, беше ми много мъчно. И реално и от сегашната ми гледна точка е било абсолютно ненужно и майка ми не е давала повод за такова отношение. Та знам какво е и не бих поставила своето дете в такава ситуация.
Относно подчертаното - да, тя много иска да й заведем детето за седмица поне. Само че самото дете е много привързано към мен и то самото си казва, че не желае да се разделяме дори за вечер, нито пък аз ще се чувствам спокойна, ако е там. Обясних й го многократно, заявих си категорично, че ако детето го поиска, тя ще бъде информирана предварително, но продължава да упорства всеки път като се видим.  Но не ми пречи де, да си приказва, да сравнява внуците и как едните са ходели, нищо че после ми се оплакваха всеки път като бяха по-малки, аз пък ще й обяснявам едно и също и те така. Тя просто е супер манипулативна и си мисли, че с някакви приказки от типа как детето ми трябвало да е самостоятелно и да си ходи без мен и как това било вредно (да не ходи при баба си) ще ме омае и ще го пратя въпреки волята му, ама няма да стане.
Примерен разговор с втърдени нотки:
Свекърва: Искам да гледам сама детето.
Ела: Водим този разговор за 20-ти път. С ММ сме го обсъдили. За 20-ти път обяснявам ... "само че самото дете е много привързано към мен и то самото си казва, че не желае да се разделяме дори за вечер, нито пък аз ще се чувствам спокойна, ако е там. Обясних й го многократно, заявих си категорично, че ако детето го поиска, тя ще бъде информирана предварително"
Свекърва: Другите внуци идват.
Ела: Не сравнявай децата. Всяко дете е различно. Отказвам да коментирам чужди деца. Освен това си спомням, как след посещенията ти се оплакваше от тях. Не желая така да се оплакваш от нашето дете пред други хора (втърдяване на тона).
Свекърва: детето трябвало да е самостоятелно и да си ходи без теб, и как това било вредно.
Ела: Решенията за възпитание на детето се вземат само и единствено от свамата родители. Бабите могат да дават идеи, които след това родителите обсъждат на 4-ри очи. Самостоятелното идване е обсъдено. На този етап няма да стане.
Искаш ли да повторим за 21-ви път разговора?

Пазете си нервите момичета. Изобщо не е задължително доброволно да се подлагате на ситуации, в които ви изнервят, а вие сте прекалено тактични. За всяка връзка трябват 2 страни. Ако комуникацията снаха-свекърва е изнервяща за някоя от тях, просто е - прекратява се. Казвам го след 30+ години опит като снаха. Ако разговорите От напрежението губят всички, дори и пресечената точка "син-съпруг", който се превръща в рефер или най-малкото слуша оплаквания от двете.

# 71
Добре, искал някой, друг не искал. Не става.  Какво тропа да иска.
 Ще се женя, 50%  е сигурно, ама тя не знае още. Нещо такова е вицът.

# 72
Неее, проблема на Елба е мъжът до нея. Когато този човек изисква комуникация, държи да си контактувате и т.н нещата няма да се получат само с изчерпване търпението на Ела. Напротив, тя вреди само и единствено на себе си и налива вода в мелницата, трошаща семейството....
Многократно тук сме давали съвети за различни начини, да се пребориш със свекървата, включително прекратяване на комуникацията. За тази цел обаче, мъжът трябва да е на място. Дори и да не се кара с майка си, нека той си общува с нея, но да прекрати намесата в семейството му. Когато обаче той не е мъж на място, и всички тук да ни изпратиш там да защитаваме Ела, най-много да се разделят, друго няма да постигнем.

# 73
Внуците.  Най-голямото оръжие в ръцете на майката срещу свекървата.

# 74
  • София
Какво общо имат внуците в конкретната ситуация?

Общи условия

Активация на акаунт