С какво ви дразнят свекървите? – 167

• 34 242
  • 756
  •   1
Отговори
# 75
Само, ако свекървата държи на контакта с внуците. Ако обаче не са и от любимите (т.е. има си други по-обичани) или просто не преговаря с терористи, с опитите за извиване на ръце снахата си отрязва навеки възможността да и ги остави и за 2 минути. За мен лично заплахите, че ще прекратиш контакта на бабата с внуците е своего рода последен отчаян ход и е колкото тъжно, толкова и жалко да се използва подобен инструмент с цел да се наложиш над друг човек. Пък и човек, който действително би прекратил контакт просто го прекратява, а не се обяснява и не заплашва - другото е театър, драма да има.

# 76
А защо решихте, че се прекратяват контакти с внуците??? Не ми слагайте думи на клавиатурата.
Ако има напражение снаха и свекърва, спират комуникацията между тях двете. Това няма общо с внуците или синовете.

1. Най-лесното е, да не говорят по изнервящи теми. Ами никой не е длъжен да слуша обиди или безкрайно повтарящи се досадни съвети. Или злобни забележки и обиди. Едната казва не искам да обсъждаме това и другата спира.  Могат спокойно да говорят на общи теми - времето, култура, литература, филми ... Да си гостуват без напрежение и конфликти.

2. Ако свекървата или снахата са нетактични и нарушават чуждата гранцица, да смятам, че за цялото семейство е най-добре само и единствено те двете да не се виждат без важна необходимост (при болест, проблеми, по работа - виждат се, правят каквото трябва и не се дразнят). Варианти има:

2.1. Съвсем спокойно внуците могат да ходят, да гостуват или стоят при бабата без снахата, ако баба и внуче го искат. И при малки деца свекървата да не говори лошо против снахата. Не е длъжна да я хвали, разбира се. Достатъчно е да не коментира проблемите. Същото важи за снахата. Като навършат 18 г, внуците решават какво да слушат.

2.2. Също свекървата може да ходи на гости в жилището на младите, след като е предупредила достатъчно рано, за да може снахата да се организира и да не е в дома си.

# 77
Осъзнаваш, че в темата има и други потребителки, нали? Аз, например, отговорих на К.А.Г., не на теб.

# 78
Това звучи като по учебник, но за съжаление нещата не се случват така. Можеше и да е приложимо, ако снаха и свекърва са расли заедно и са на един акъл, но е биологически невъзможно. Като се отчетат разликите в годините и  особеностите на всеки един индивид  думите си остават просто думи.
Моите деца разбраха що за стока е баба им още в ранна детска възраст и много много преди 18-та година.  Направиха своя избор още тогава, но и към момента са в служебни отношения с нея.
Ако нямам прилични отношения с някой, то този някой не идва в дома ми, нито аз ходя. Няма как да се изнеса дори за няколко часа. Ако все пак допуснем, че се  случи и има хора, които ще го направят, то съпруга /и детето по подразбиране/ обикновено последват жена си и гостуването не се състои. В другия случай се създава конфликт между младите и гостуването отново отпада.

Последна редакция: нд, 24 авг 2025, 10:33 от •mimoza•

# 79
Прабаба ми беше на пенсия, която се даваше за хоспис и въпреки това имам спомени как са ме водили при нея и тя ми даваше кутийки от аспирин, пълни с левчета. Пазила ги за мен. Така че жена с три пенсии и доходи от други места въобще не е за жалене и това че не предлага да купи дори един сладолед е показателно що за човек е. Дори колежките ми, които никакви не са на моето дете, винаги като се видим купуват я бонбони, я шоколад, я нещо друго за детето,ей така да го зарадват. Баби в парка са настоявали да ми дават солетки, кроасанчета и бонбони, да се почерпи, ама от неговата баба и една дъвка няма. И това щеше да е супер и съвсем добре прието, ако поне компенсираше с внимание, игри или някакво отношение. Но и това липсва. Та не виждам реално защо някой го възприема сякаш аз държа 'оръжието', не, тя просто няма реален интерес и всичките й приказки са въздух под налягане, целящ да ме дразни.
Като цяло просто си споделям случки тук и си сверявам часовника, дали пък грешката не е в мен. Сверила съм го вече де, та не си го слагам на сърце. Споделям, чета, минава ми и така го следващия път. 😊

# 80
Елла, тя как е отглеждала децата си? Да не би да е някаква крайно пестелива, или скъперница?
Бившата ми свекърва е била такава майка за децата си. Правила им е кекс с треви, за да не купува ванилия. Само домашно сирене, солено и тънко. Боза дори по мое време правеше, отврат.
И синът и, и сестра му, са били злояди, как ли и не. Мъжът ми ми е разказвал как и двамата са се молили за сладкарница, а тя ги е стискала от всяка страна по един, да вървят напред, защото вкъщи всичко си имат. А са били сравнително богати, защото освен заплати, и доста труд са хвърляли, и хвърляха, по животни и земеделие.  Тези лишения много ги помнеха и двамата като възрастни.
Та, ако случаят е такъв, нищо не помага. За мен скъперничеството си е характеропатия.

# 81
Доколкото съм наясно, навремето са имали финансови затруднения и това, че са имали наблизо село с градина ги е спасило. Но вече повече от 10 години тя си е добре финансово.

А относно това, че някои дават пари на свекървите си за децата като ги пращат - как точно изчислявате? Трябва да включа поне 4 хранения, вода, сметки за ток и вода, евентуални "разхищения" като сладолед или вафла, количка или някакво забавление в тези калкулации вероятно. После ако останат, тесто ли ще ми върне? 😀

# 82
  • София
Аз не съм давала, защото не съм оставяла деца за гледане, но майка и татко оставяха достатъчно пари за пълна издръжка лятото и за деца имза бабите.

# 83
Еlla, колко години можеш да опазиш нервите си така? Има ли смисъл да го правиш? Животът е един, наистина не си заслужава. След като не можеш да промениш нищо в ситуацията, просто се опитай да имаш друг поглед към ситуацията. Няма да я промениш и да я превърне в майка ти или баба ти. Както се видя няма да промениш и мнението на мъжа ти. Приеми че имаш лимони и си направи лимонада, вместо да се тровиш непрекъснато. С най-добри чувства го пиша.

# 84
Ella11, мисля, че вече доста хора го казаха: свекървата е такава каквато е - стисната и незачитаща възпитателния Ви подход. Това няма да се промени, няма изведнъж да стане благородна и съобразителна. Предвид тези факти, просто не й давайте да гледа детето за дълги периоди от време и така. След като и мъжът Ви няма особено желание да помага, само това може да направите.

# 85
Ела,  мисля, че прекаляваш с коментара си относно режийните. Сама се навиваш, та чак се пренавиваш. Добре знаеш какво харчи детето ти когато сте на разходка, така, че предложи адекватна сума спрямо престоя. След това ще си изясниш много неща, ако не ги изопачиш и успееш да ги видиш.

# 86
А относно това, че някои дават пари на свекървите си за децата като ги пращат - как точно изчислявате?

Мисля, че дават пари за джобни. Връчва се определена сума на бабата и се уточнява, че тя е за лакомства и забавления за децата – сладоледи, шоколади, въртележки, каквото там.
Има и съвсем изнемогващи финансово баби, тогава просто се плащат тихомълком режийните, освен джобните за децата. И се пълни хладилникът. Все пак се увеличават сметките за плащане – ток, вода, храна...
Не казвам, че и ти трябва да постъпиш така, просто отговарям на въпроса ти.

# 87
Всеки си знае финансовите възможности. Повечето хора обичат да харчат пари за деца и внуци, но ако нямаш достатъчно....
Имам възрастна съседката, която живее със скромна пенсия и няма как да задоволява желанията на разглезените си внуци. Синът й знае това и когато децата са при нея се доставят продукти и се оставя сума за глезотии. Имам и друга позната, тя пък е заможна и с кеф води внуците си по екскурзии.

# 88
Wifey, вместо да се заричате с мъжа си, опитай се да разбереш защо свекърва Ви събира внуците. Възможно е нарочно да се старае да изгради връзка между братовчедите, или децата да се забавляват по-добре заедно.
Говоря от личен опит. През лятото събирам за около месец 4 броя внуци -това лято на възраст между 3 и 11 години. Не съм сама - мъжът ми и майките работят дистанционно, но се включват. Натоварващо е, значително повече, отколкото ако идват по отделно. Обаче, въпреки че е шумно и има дрязги, децата се забавляват и очакват с нетърпение тези дни. Повече деца, повече идеи,  различни конфигурации - не само със собствения си брат/сестра, по-разнообразни игри.
И защо си мислите, че с 2 деца свекърва Ви ще е по-малко изнервена?

# 89
Аз имам опит със стисната баба, нашите ѝ даваха пари (така де, говори за 1 лято, защото след това само през трупа ми щях да отида отново и родителите ми го знаеха) и тя пак нищо не купуваше. Не искам да ви обяснявам какви буламачи съм яла, за да спести, защото са абсурдни рецепти, в общи линии същите неща, които tays изброява, до днес сънувам кошмари от тая домашна боза, а аз по принцип не обичах, но то няма такава отврат. Grinning Никога не е страдала от липса на пари и имоти, просто има и такива стиснати хора. Та, от позицията на внучка на такъв човек, от много малка въобще не я харесвах и така е и до днес.

Общи условия

Активация на акаунт