Краят на бакшишите

• 20 877
  • 564
  •   1
Отговори
# 555
Евтини или не, вадят достатъчно. Мои близки имат таксиметрова фирма и понякога ходя да замествам диспечерските, само от поръчките си правят повече от един работещ в офис и нямат работно време, карат когато са на кеф

# 556
Да се сравняват цени сами по себе си е некоректно. Като се казва какви са цените на такситата в сравнение с другите европейски държави, защо не се каже и каква е разликата в заплатите? И колко са европейските столици с мижав (а доскоро и никакъв) нощен транспорт, където таксито наистина е лукс, а не както в БГ, където често е необходимост. И ако все пак ще се сравняват цени сами по себе си, мога да дам за сравнение ресторант на плажа в Андалусия, където храната е по-евтина и несравнимо по-качествена от софийската, а обслужването няма нищо общо с нашенските толупи. Та ако българските сервитьори се научат поне да обслужват клиентите си като в бяла държава, тогава да очакват бакшиш.

# 557
Че защо пък да е некоректно да се сравняват цени хахаха

Заплатите варират според професията. В някои страни много по-малко хора излизат толкова редовно на заведения, колкото в Бг.
Скрит текст:
Не знам дали го написах вече в темата, извинявам се, ако се повтарям, НО клиентът не е длъжен да компенсира служителя за ниската му заплата. Заплатата е договорка между служител и работодател и ако е ниска - тогава или се договаря по-висока или служителят напуска и си търси по-добре заплатена работа. Специално за ресторантите с надутите им цени за посредствена храна, с вода, която струва 4-5-6 лв/литър и обслужване под всякаква критика, изобщо не се чувствам длъжна да давам бакшиш. Същото е и с такситата - високи цени и такси, ама с претенции за бакшиш. Не, мерси! Важи и за всички други услуги - фризьори, козметички, камериерки и тн.  
Ресторантите са с много надути цени, така е. Ама явно има кой да ходи да им плаща салатите по 18 лв. въпреки уж всичките им кусури. Само като дойде до бакшиша идва чуденката.
Такситата са едни от най-евтините в Европа.
При всички положения това, което съм коментирала, си е факт.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 11:22 от Linda*kiss

# 558
Да, да, варират според професията и според държавата, ама нещо не ти е удобно да го признаеш.

# 559
Хем въпрос на разбирания, хем на някои разбиранията им явно са по-готини. Аз нямам против тези, които винаги оставят, нито другите, които никога не оставят, ама някак да им се слагат етикети …не ще да е въпрос просто на разбиране, ами баш някой се опитва да стъпи на главата на другия, за да се покаже какъв е як пич. Понеже иначе не е много сигурен як ли е, или само така си мисли, и мисълта, че не е нищо особено, силно го смущава.

# 560
Да, да, варират според професията и според държавата, ама нещо не ти е удобно да го признаеш.
Кое?
Всичко, което съм написала е така.
Хем въпрос на разбирания, хем на някои разбиранията им явно са по-готини. Аз нямам против тези, които винаги оставят, нито другите, които никога не оставят, ама някак да им се слагат етикети …не ще да е въпрос просто на разбиране, ами баш някой се опитва да стъпи на главата на другия, за да се покаже какъв е як пич. Понеже иначе не е много сигурен як ли е, или само така си мисли, и мисълта, че не е нищо особено, силно го смущава.
Надали само заради смущенята си дали са яки оставят бакшиш хората Grinning

# 561
Сигурно, но за да окачествяваш някого като скръндза, понеже не правел като теб - почти директно заявяваш, че ти не си скръндза, ами си яяяя колко готин и ларж, че помагаш на нещастните бедни хорица.

# 562
Такситата в чужбина връщат до стотинка, поемат и най-краткия курс. Аз също не давам, защото се очаква и не съм съгласна да се очаква. Сами да си закръглят не съм съгласна...Понеже много много съм ползвала таксита, аз не съм шофьор, и отдавна съм спряла да давам. Айде в София пак са по-цивилизовани. На морето е нещо страшно, големи борби падат с тия таксита. Но там цакат на мафията, за да могат да работят и тяхната не е лесна. На морето много таксита не карат на апарат, а на око ти казват сума. Тротоари няма и дори на кратки дистанции не е възможно да се ходи пеш без риск за живота, защото трябва да ходиш директно там, където се движат коли. Тогава викаш такси и за 3 км то ти казва на око някаква сума. Понякога и сменят и завишават от това, което са ти казали. Един ми обясняваше, че да возел 2ма души е едно,а да вози 4тирима вече друга била цената. Simple Smile) Е, айде, айде...Аз  играя с техните номера вече.

# 563
  • София /Абсурдистан
На хората в ХД им укрепват блока и междувременно им дават сума за наем.
И какво точно ще наемат в София с 580 лв, които евентуално ще им дадат някога? Ако сумата е в евро, пак не е сигурно, че ще намерят, какво остава за левове.

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 00:55 от The Iron Lady

# 564
Няма да стигне само тази сума, естествено, само че според мен изобщо не е била това целта. От цялата площ, където върви метрото, има един пострадал блок. Няма начин да докажеш със сигурност, че е заради метрото.

Общи условия

Активация на акаунт