Краят на бакшишите

• 20 882
  • 564
  •   1
Отговори
# 540
  • Down south
Камериерките могат да се сменят, за това, независимо къде, оставям бакшиш всеки ден.

# 541
Еди кой си бил нископлатен, ей така за идеята..
Хубаво, ама това го разбирам като - всички имаме много пари. Ами, ако и вие сте от нископлатения сегмент или дори средно платения? И сте си преценили според бюджета колко можете да отделите за съответната услуга. Обслужването е нормално, нищо повече или по-малко и изведнъж се оказвате в позиция да се очаква от вас да дадете бакшиш, тъй като високоплатеният сегмент го е наложил като очакване.

# 542
Чрез бакшишите доста хора без особени възможности покриват някаква вътрешна потребност да се почувстват или благородни, или паралии, или и двете. Ама странно - във всички ситуации друг да ти иска пари, защото нямал, или да те заплашва как нещо ще/няма да ти направи, е вид престъпление. Само като става дума за бакшиш, не е.

# 543
Заплатите на най-ниските позиции във всеки сектор в България са почти еднакви. Това с ниските заплати е някаква американска мантра, защото там наистина професиите, при които има бакшиш, получават броени долари на час. Тук, колкото взима камериерката, толкова ще взима и някой на най-ниска позиция в офис, в болница, на държавна работа. Пък такситата не могат да са по-далеч от нископлатени.

# 544
Такситата и без бакшиш си вадят достатъчно, хич не са за съжаление.

# 545
Точно, според мен, има огромна разлика между камериерка, сервитьор и таксист. И никога бакшиша не бих го минавала през постерминал. Ай сиктир, тия данъци потъват незнайно къде, а бедните хора си мизерстват. Сега с метрото съсипаха жилищата на хората в блок в Хаджи Димитър. С какво точно ще ги компенсира държавата? Как се купува жилище в този квартал?

Да, ок, нека отчитат доходи от основното обслужване, бакшишът ми е личен подарък за тях, а не за  тия отгоре! Във всяка държава са финансово затруднени тези хора.

# 546
На хората в ХД им укрепват блока и междувременно им дават сума за наем.

# 547
Хора, не става въпрос някой да ти наглее за бакшиш, това не е редно. Или има случаи услугата е скандално под ниво.

ОБАЧЕ да ползваш услуги като такси, а не градски, да имаш кола, която чакаш друг да ти я зареди, да излизаш редовно навън, вместо да си сготвиш, да си в хубав хотел, да си на почивка и да се криеш после зад "ама не съм длъжна". Не, не сте, обаче често не е точно, защото някой няма 1-2 лв, а повечето е от скръндзалък и безхаберие. Да си го кажем честно.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 10:27 от Linda*kiss

# 548
  • Пловдив
Айде, де. Плащам точно определена услуга колкото са ми казали, че струва, и съм незагрижена за човека скръндза, защото не плащам доброволно повече от поисканото. Сирьозно?!
"Не съм длъжна" означава, че нямам нужда от извинение, че нямам дребни.

Самата идея, че е оправдано следващия път да си вършиш некачествено работата за някой, който не дава бакшиш, е нагла.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 10:35 от Магдена

# 549
Като ползваш услуги, си ги плащаш според обявения ценоразпис. На хората, които извършват съответните услуги, това им е работата. Като потребител мисля, че не е моя грижа дали тези хора получават достатъчно добри заплати, че да им предоставям безвъзмездно финансово стимулиране.

# 550
Не знам дали го написах вече в темата, извинявам се, ако се повтарям, НО клиентът не е длъжен да компенсира служителя за ниската му заплата. Заплатата е договорка между служител и работодател и ако е ниска - тогава или се договаря по-висока или служителят напуска и си търси по-добре заплатена работа. Специално за ресторантите с надутите им цени за посредствена храна, с вода, която струва 4-5-6 лв/литър и обслужване под всякаква критика, изобщо не се чувствам длъжна да давам бакшиш. Същото е и с такситата - високи цени и такси, ама с претенции за бакшиш. Не, мерси! Важи и за всички други услуги - фризьори, козметички, камериерки и тн. 

# 551
Това са служители, които получават заплата за определена работа. Бакшишът се дава, ако направят повече. Щом наричате скръндзалък недаването на бакшиш, значи, да си го кажем честно, искате вие да се направите на паралии и ви става тъпо, че се охарчвате заради комплексите си, а другите не се охарчват така. Ама аз какво съм виновна, че на вас ви е чоглаво?? Колкото на сервитьора му трябват пари, толкова и на мен! Дайте ми!

# 552
  • Пловдив
Аз казах, но ще повторя - отвратително е за мен да очакват навсякъде да се "сещам" дам бакшиш. Отвратително е. Също толкова отвратително е да се очаква да се пазаря. Всички недомлъвки и очаквания да се сетя (със санкция недоволство и лошо обслужване следващия път) са ОТВРАТ.

# 553
Ако на всякъде давам бакшиш, 20 лева не ми мърдат на ден. Затова не давам.

# 554
Не знам дали го написах вече в темата, извинявам се, ако се повтарям, НО клиентът не е длъжен да компенсира служителя за ниската му заплата. Заплатата е договорка между служител и работодател и ако е ниска - тогава или се договаря по-висока или служителят напуска и си търси по-добре заплатена работа. Специално за ресторантите с надутите им цени за посредствена храна, с вода, която струва 4-5-6 лв/литър и обслужване под всякаква критика, изобщо не се чувствам длъжна да давам бакшиш. Същото е и с такситата - високи цени и такси, ама с претенции за бакшиш. Не, мерси! Важи и за всички други услуги - фризьори, козметички, камериерки и тн. 
Ресторантите са с много надути цени, така е. Ама явно има кой да ходи да им плаща салатите по 18 лв. въпреки уж всичките им кусури. Само като дойде до бакшиша идва чуденката.
Такситата са едни от най-евтините в Европа.
Това са служители, които получават заплата за определена работа. Бакшишът се дава, ако направят повече. Щом наричате скръндзалък недаването на бакшиш, значи, да си го кажем честно, искате вие да се направите на паралии и ви става тъпо, че се охарчвате заради комплексите си, а другите не се охарчват така. Ама аз какво съм виновна, че на вас ви е чоглаво?? Колкото на сервитьора му трябват пари, толкова и на мен! Дайте ми!
Това за комплексите и паралийството го повтаряте, но реално всеки, който е излезнал и ползва услугата явно разполага с парите да ги изхарчи за кефа си. А вече после всеки преценява дали да даде бакшиш. Ако според вас 1-2-5-10 лв над услугата, за която всички плащат базовото и еднакво, е паралийството, ок. Различни разбирания.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 11:14 от Linda*kiss

Общи условия

Активация на акаунт