Краят на бакшишите

• 24 279
  • 627
  •   1
Отговори
# 105
В някои заведения в София цените са толкова нереално високи спрямо количеството и качеството на храната (17 лв за две бъркани яйца и 2 филийки хляб),че не разбирам защо трябва да оставя И бакшиш.
Не съм спряла да ходя по заведения, но ми се случва все по-рядко. Парите си пренасочих към повече културни забавления.

# 106
Е, някои хора така говорят, все едно само сервитьорската работа е трудна, на другите ни е много лесно. Аз не виждам нищо кой знае колко трудно в това да си усмихнат и любезен, че да заслужиш тоя пуст бакшиш. Вече етикет, познаване на менюто и подобни дори и не очаквам в средностатистическо заведение, но елементарна любезност поне може да благоволят да проявят.

# 107
В България и Германия, където живея, оставям около 10% въпреки че и на двете места често хората са много криви.

Ако пътувам на бедно място, оставям огромни бакшиши.

Някои хора печелейки повече стават по-скъндзи. Дразни ме приятелка, която печели 2 пъти колкото мен, пътува непрекъснато, а си брои рестото и не оставя нищо. И ми обяснява всеки път защо и колко е принципна... това е грозно за мен. Ако толкова те дразни културата, не ходи по ресторанти по-добре и това е.

# 108
Богатите и успели хора обикновено знаят как да пестят.

# 109

Някои хора печелейки повече стават по-скъндзи. Дразни ме приятелка, която печели 2 пъти колкото мен, пътува непрекъснато, а си брои рестото и не оставя нищо. И ми обяснява всеки път защо и колко е принципна... това е грозно за мен. Ако толкова те дразни културата, не ходи по ресторанти по-добре и това е.

Аз винаги оставям бакшиши но един-единствен път не оставих.
Бях сама в заведението - сутрин към 9. Имах час за 10:15.
Отне им близо час да ми сервират едно кафе, един сок и едни бъркани яйца.
Преглъщах като щъркел, за да стигна в уговорения час.
Една стотинка не им оставих и с право.

# 110
Да, разбира се, ако се държат безобразно, това не го броя изобщо.

За богатите пестящи - ок, да, но тогава си е такъв човекът по принцип. А не да си купуваш 500 евро ботуши, да пътуваш до малдивите и да не оставиш 3 евро на някой студент, който работи на 2 места - отврат. Simple Smile

# 111
  • Пловдив
В клипа от първи пост става въпрос за опит за насила изпросен бакшиш.

И предполагам в момента си търси друга работа след тази изцепка и никога повече няма да посмее да се държи така. Мисля, че точно той си е научил урока.
Зависи. Ако трудно ще намерят друг, може и да не си търси. Не знам как е пазарът на тези кадри.

# 112
Ако започна да се замислям колко му е труден животът на всеки един, който някога някъде ме е обслужвал, ще трябва май всичките си пари да раздавам за "благотворителност". Неприемливо е за мен. Това, че не оставям допълнителни пари, не мисля, че ме лишава от правото да посещавам определени места и да ползвам определени услуги.

# 113
  • Другата България
Точно просенето и натякването е неприятно. В 99% от случаите давам бакшиш, но при подобна просия, или дори да ме карат да се чувствам неудобно, аз лично запъвам краката.
Това да, напълно съгласна съм.
В този случай и аз не бих оставила.
Но и не бих се почувствала неудобно.

# 114
  • UK
Бакшиш в заведения оставям, при нас в повечето ресторанти такса обслужване около 10-15 % е включена в сметката, в някои е само за групи над 7 човека, в други винаги.
 Преди Ковид давахне по един два паунда и на доставчиците на храна, но след Ковид нещата се промениха. Самата доставка стана доста скъпа и отделно има такса около 1-2 паунда за поръчка, и вече не даваме бакшиш.
 Интересно е че имам приятели, които работят т в сферата на услугите и точно те никога не оставят и стотинка бакшиш.

# 115
Моето мнение е, че живеем в общество и тук е прието да се оставя около 10%. Като пътувам някъде проверявам какво е прието там.

За мен, например, в щатите е някакъв ужас. Не планирам да ходя. Ако се наложи - ще оставя 20% дори да не ми харесва. Защото там е прието така и аз ще съм гост.

# 116
  • USA
В САЩ закона е напълно различен, защото минималната базова заплата на т.нар. tipped employees е около 2 долара на час. Там се сърдят искрено и видно ако не им оставиш бакшиш, защото те де факто с бакшиши си изкарват прехраната. Този от видеото май е за там.

# 117
Прави впечатление, че в темата усилено се натъртва и натяква, че ТРЯБВА да се оставя бакшиш на хора, които работят на заплата и които (надявам се) доброволно са си избрали професията. Ами не, не трябва да се оставя бакшиш. И не трябва да се оставя, защото дори такива широкоскроени и щедри оставящи някой ден ще станат жертви на корупционната култура, която развиват и подкрепят: когато посетят за пръв път ресторант, в който в същия момент се подвизава и компания, която вече е оставяла щедри бякшиши. Ами ще си отвисите да чакате, докато сервитьорът е зает да се подмазва на 1 маса клиенти за сметка на всички останали. Тези ориенталски практики трябва да бъдат прекратени веднъж завинаги. Ако тръгна да оставям екстра пари на сервитьори, доставчици, фризьори, шофьори и какви не още аз от какво ще живея? Айде стига с опитите да си докарваме по още 2 заплати отгоре и да обявяваме несъгласните с това за "некултурни". Некултурни са наглеците, които просят пари, които не им се следват.

# 118
И дано не ги стигаме, че има много подводни камъни при тях.
Навсякъде все нещо има, ама при нас има мноооого неща, това е разликата.

Само човек, който не е бил в ролята на сервитьор или друг обслужващ персонал, може да говори с такова презрение към тези хора и професията им. Във всеки бранш има хора и хора... Всяка професия, чрез която си изкарваш парите с труд, е достойна. Няма нужда да ги сравняваме на лекари и доставчици. Щом обществото се нуждае от услугата, значи и хората в тази сфера са необходими. Много от работещите се издържат по този начин, докато учат. Да работиш с превзети клиенти като повечето от вас, хич не е лесно...
В някои заведения си делят бакшиша.
Аз лично винаги оставям бакшиш или ще я закръгля, ако не е много голяма.
Аз съм забелязал, че точно хората работили или работещи с бакшиш са тези, които огласят, как трябва да се дава, ами давайте, даже може х2 на сметката има и такива случаи.

Прави впечатление, че в темата усилено се натъртва и натяква, че ТРЯБВА да се оставя бакшиш на хора, които работят на заплата и които (надявам се) доброволно са си избрали професията. Ами не, не трябва да се оставя бакшиш. И не трябва да се оставя, защото дори такива широкоскроени и щедри оставящи някой ден ще станат жертви на корупционната култура, която развиват и подкрепят: когато посетят за пръв път ресторант, в който в същия момент се подвизава и компания, която вече е оставяла щедри бякшиши. Ами ще си отвисите да чакате, докато сервитьорът е зает да се подмазва на 1 маса клиенти за сметка на всички останали. Тези ориенталски практики трябва да бъдат прекратени веднъж завинаги. Ако тръгна да оставям екстра пари на сервитьори, доставчици, фризьори, шофьори и какви не още аз от какво ще живея? Айде стига с опитите да си докарваме по още 2 заплати отгоре и да обявяваме несъгласните с това за "некултурни". Некултурни са наглеците, които просят пари, които не им се следват.

ОО това го помня още в една кръчма в Сандански преди години. Бяхме ние на една маса и още една по-голяма маса с англичани, никой друг. Сервитьорката идваше веднъж през 15 мин и дори накрая каза уж като извинение, ама долу имаме англичани, знаете как е и се въртеше около тях.
Естествено не получи и стотинка и се снабдиха с лош отзив в трип-а и гугъл.

В САЩ закона е напълно различен, защото минималната базова заплата на т.нар. tipped employees е около 2 долара на час. Там се сърдят искрено и видно ако не им оставиш бакшиш, защото те де факто с бакшиши си изкарват прехраната. Този от видеото май е за там.
Затова там съм имал случаи да не оставям, точно защото на 10% имаше сръдни и накрая станаха 0%.
Отделно, че дори да си купиш пакет кафе на  зърна от кафене, автоматично излиза бакшиш, естествено не оставям, но много дават и така, само за даване на пакет кафе от рафта.

Последна редакция: вт, 19 авг 2025, 12:26 от Alexslav

# 119
  • Другата България
Темата е за изразяване на различни гледни точки.
Затова е и в обществен форум.
Хайде да не си начукваме канчетата за изразяване на мнение, различно от това, което споделяме ние.
Дали трябва или не трябва всеки решава и си определя сам, никой не задължава другите да правят това, което той самия смята за /не/редно.

Общи условия

Активация на акаунт