Краят на бакшишите

• 24 400
  • 627
  •   1
Отговори
# 195
"Може и да не оставиш, естествено, но вниманието и старанието е различно с бакшиш." Ами ей това за мен пък е абсолютно грешно! Би трябвало да има стандарти на работа, които не зависят от бакшиши. И пак изпадаме в ситуацията, че трябва да дадеш предварително, за да се отнесат с внимание към теб, а не като следствие от доброто отношение да оставиш благодарност. Тоест - първо дай кинтите, отношението - после Grinning

# 196
  • Варна
Един добър сервитьор да кажем, ще знае как да си изкара бакшиша, да не казвам че които са отдавна в бранша преценяват добре клиентите  и допускат  от кой нищо няма да получат Grinning . Отделно, че има и редовни клиенти с които се познават.
За камериерите оставям също често  от втория ден, в знак на благодарност за добре почистената стая.И така всеки ден, ако сме няколко дни или седмици в хотела. Може да е 1-2 евро но е жест. А и тези хора работят за безкрайно ниски заплати.

# 197
"Може и да не оставиш, естествено, но вниманието и старанието е различно с бакшиш." Ами ей това за мен пък е абсолютно грешно! Би трябвало да има стандарти на работа, които не зависят от бакшиши. И пак изпадаме в ситуацията, че трябва да дадеш предварително, за да се отнесат с внимание към теб, а не като следствие от доброто отношение да оставиш благодарност. Тоест - първо дай кинтите, отношението - после Grinning
Да си дойдем на думата. Започва се отзад напред.

# 198
  • Варна
А защо мислите, че няма стандарти? Има си. Например в хотел имат задължение да сменят хавлии веднъж дневно, да изпразват кошчета веднъж дневно и още такива неща. Наизуст говоря за срок и задължения, но ги има. Вероятно са различни според хотелите. Има си минимум, който трябва да бъде покрит. И той не зависи от бакшиша.

Аз пък съм изумена, че изобщо съществува практика да се дава бакшиш предварително.

# 199
Ами очевидно хората споделят, че като оставиш още първия ден бакшиш, друго било отношението, не знам подробности, тъй като не оставям първи ден. Но смятам, че отношението би следвало да е еднакво.

# 200
Вероятно има стандарти, обаче се прокрадва мнението, че те се спазват според това дали има или няма бакшиш.

# 201
  • Варна

Да си дойдем на думата. Започва се отзад напред.

Всеки "започва" или не започва както си желае. Стандарти няма, има хора дето лев няма да оставят, все ще намерят кусур, или " че това им е работата на персонала" . Има и други хора. Всеки както намери за добре, едни са ларж, други са по-пресметливи, пък ако ще и от девет реки вода да носят...

# 202
И родните милиционери години наред чакаха бакшиш, даже си го просеха  масово народа даваше, защото така е прието. По границите ни, същата работа, дори лични лекар чака да закръглиш, особено когато не беше точно до лев сумата.
Всеки втори чака, ама и му се дава, не се оплаквайте после, как ви изнудват тук и там.

# 203
Именно. Иска се, но и се дава. Кръгът се затваря.

# 204
  • Варна
При милиционерите е жив подкуп, рушвет или като там му кажи. Това не е бакшиш изобщо. За такова се влиза в затвора, те не са келнери или бармани , много моля...Аз лично правя разлика.

# 205
Аз не правя разлика, едно и също е за мен, вече го писах. Вид корупция.

# 206
  • Варна
С едната разлика че едното е противозаконно и се влиза в затвора защото нарушава Конституцията , а другото е бакшиш за доброто обслужване и не е наказуемо / въпреки че за някои е възмутително / . Който реши да смята, че е едно и също.Обаче не е .

# 207
Освен на лекари, на друг много рядко давам. Че в хотела нямало да ми сменят торбата с боклука, ще си я сменя и ще я оставя до рецепция или друго видно място, за чаршафите и кърпите също, ползвам такси по няколко пъти на ден, закръглям само стотинките, в заведение също. Аз трябва да оставям по 50 лева на ден само за бакшиши.Доставките започват от 4 и стигат до 20 лева, малко ли е?

# 208
С едната разлика че едното е противозаконно и се влиза в затвора защото нарушава Конституцията , а другото е бакшиш за доброто обслужване и не е наказуемо / въпреки че за някои е възмутително / . Който реши да смята, че е едно и също.Обаче не е .
Хайде всеки да е свободен да го смята както иска. Аз не си налагам моето виждане, само споделям какво е, тъй като обсъждаме темата.

# 209
  • София
Ами очевидно хората споделят, че като оставиш още първия ден бакшиш, друго било отношението, не знам подробности, тъй като не оставям първи ден. Но смятам, че отношението би следвало да е еднакво.
В някои държави е точно така.

Аз, обаче, съм на мнение, че бакшишът е екстра, която трябва да се заслужи.

Общи условия

Активация на акаунт