Краят на бакшишите

• 24 410
  • 627
  •   1
Отговори
# 210
  • Варна

В някои държави е точно така.

Аз, обаче, съм на мнение, че бакшишът е екстра, която трябва да се заслужи.

Именно, но има традиции. Който е пътувал знае, че всяка страна си има култура. В Япония има едни порядки и начин на общуване , в Африка други, различни от европейските . Аз не съм тесногръда и се нагласям според мястото,  абсолютно никога не съм оставала разочарована.
Иначе традициите са нещо типично за една страна, като намусените касиерки/ продавачки , много често  в България например. Laughing

# 211
В Канада в хотелите вече те питат дали желаеш да ти сменят хавлиите ежедневно или предпочиташ да опазиш околната среда и да ползваш една и съща хавлия два дни. Ако искаш да я сменят я оставяш на земята. Иначе не. Кошчета изпразват и оправят стаята ежедневно. Ние често отказваме, защото не държа да ми оправят леглото. Само си искаме кафе за другата сутрин.

При нас бакшишите са задължителни. Сервитьорите получават заплати (почти 100% са студенти), поне $17 на час, което е минимална заплата по закон. Само в по-луксозните заведения има професионални сервитьори, но и там има “деца”. Приятелката на дъщеря ми цяло лято работи в ресторанта на петзвезден хотел. С парите отиде на едномесечна екскурзия в Европа.

Вчера бяхме в хотел, сутринта поръчахме кафета - очакват бакшиш…. Малко се дразня, че първото, което ти се показва на апарата е да си избереш процент, но момичето беше много мило, направи специално кафе за дъщеря ми и оставих. Обикновено избирам, че не желая да оставя. Това конкретно за Starbucks.
При нас, в Канада е нормално да оставиш в ресторанта, поне 15%. Понеже имаме често гости от Европа, за които не е привично, обикновено добавяме в кеш, защото те не са свикнали да оставят бакшиш…

# 212
  • София
Това за хотелите и кърпите и в България го има отдавна.

# 213
  • Beyond the stars
С едната разлика че едното е противозаконно и се влиза в затвора защото нарушава Конституцията , а другото е бакшиш за доброто обслужване и не е наказуемо / въпреки че за някои е възмутително / . Който реши да смята, че е едно и също.Обаче не е .
Хайде всеки да е свободен да го смята както иска. Аз не си налагам моето виждане, само споделям какво е, тъй като обсъждаме темата.

В историята с полицаите няма свобода на вижданията, законът го е дефинирал като престъпление.

# 214
Това за хотелите и кърпите и в България го има отдавна.
И при нас е отдавна. Коментирах пост, според който е задължително да се сменят ежедневно.

# 215
  • София
Сигурно съм, че е така, мисълта ми беше, че и тук е въведено.

# 216
С полицаите/митничарите е подкуп, бакшиш е друго. SmileSmile

# 217
  • София
Реално е едно и също – допълнително възнаграждение извън основното.

# 218

Не е едно и също, защото ако ти задържат документите, нарочно например, за да си изискат сумичката си е подкуп.

# 219
  • Варна
Абе хора, бакшиша се дава от благодарност и като стимул за добре свършената работа / сервиране, почистване, доставки/ . Подкупа е да отървеш кожата когато си в закононарушение. Как да е едно и също..Ако бакшишите бяха толкова опасни като рушветите отдавна да ги бяха забранили.

# 220
  • Beyond the stars

С колосалната разлика, че е престъпление.
И че не го получват за упражнявания от тях труд, а да пропуснат да го упражнят.
Дори не знам как влязоха в темата.

# 221
  • София
Ах, този буквализъм....
За мен и двете са на един и същи принцип. Писах и защо.

Да дам пример за буквалистите.

Има хора, които очакват предварително бакшиш, за да си свършат добре работата. Само пример давам, не твърдя, че всички са така. За мен това е чист подкуп.

# 222
  • Варна
Според мен бакшиша и подкупа са несравними. Подкупа се дава под масата да прецакаш системата , а бакшиша на масата - и съвсем в реда на закона .В много държави е включен в сметката, т.е. ако плащаш с карта просто посочваш процент.

# 223
За мен също бакшиш, даден предварително, за да си осигуриш качествена услуга, е чист подкуп. Дали ще е на камериерка, сервитьорка или чиновничка в общината – все тая.
Подкупът бил прецакване на системата. А камериерките и сервитьорите работели на ниски заплати. Е, когато спестяваш едни пари на работодателите им, защото вместо те да си платят на персонала, им плащаш ти и то пари, върху които не се начисляват нито данък, нито осигуровки, това не е ли прецакване на системата? Подхранваме сивата икономика и поощряваме неоправданото забогатяване на едни хора за сметка на мизерното заплащане на техните служители, които дори и не се осигуряват на цялата сума, която получават.
Но иначе всички чакаме на държавата и ревем, че няма пари за това и онова, пък пенсиите мизерни, пък социалните плащания и те...

# 224
  • Варна
За жалост има доза истина в това за заплащането . Обаче е така прието в целия свят, законно е и се случва. Няма да им дадат високи заплати, ако ще и стотинка да не видят башиш, а физически работата им е тежка . Така мисля. За това оставям когато и каквото мога.
Всеки си решава.

Общи условия

Активация на акаунт