Краят на бакшишите

• 24 418
  • 627
  •   1
Отговори
# 300
На кой каквото му е важно, там оставя. На мен лекаря ми е важен, оставям на него, на теб сервитьора, доставчика и таксито ти са важни- оставяш на тях, на друг камериерката и фризьорката са важни, ще остави на тях.

# 301
  • USA
Била съм в болници в България, и в частна, и в държавна. Може би аз съм странната, но дори не мога да си представя как ще изкарам една стотачка и ще я набутам в ръцете на доктора. Вижда ми се меко казано махленско, не знам.

На кой каквото му е важно, там оставя. На мен лекаря ми е важен, оставям на него, на теб сервитьора, доставчика и таксито ти са важни- оставяш на тях, на друг камериерката и фризьорката са важни, ще остави на тях.

Не мисля, че има човек на този свят, на който лекаря не му е важен. Коментара Ви е излишен.

А за такситата, оставям бакшиш само за кратък курс, често до гарата ми излиза 7лв, а аз оставям 10лв. Случва ми се да пътувам с такси на сравнително дълги курсове, с които сметката ми е 120лв - тогава не оставям. В ресторанта е обратното - за едно кафе не бих оставила, но ако сметката ми е над 20лв бих.

# 302
В заведение оставям обикновено 50 лв бакшиш, на сметка около 200 лв. Реално си купувам добро отношение. Когато се обадя да запазя, за мен винаги има хубава маса, усмихнат сервитьор, поръчките не се забавят и объркват. Това в няколко проверени заведения с добра кухня и обслужване в центъра на София. Извън София, на нови места, ако всичко е наред си получават 50 лв, ако не - плащане с карта без бакшиш, вика се управител, лоши отзиви в Интернет.

# 303
Точно затова давам на доктора, когато се обадя на личния телефон, влизам веднага, без час, без опашка.

# 304
Точно затова давам на доктора, когато се обадя на личния телефон, влизам веднага, без час, без опашка.

Безобразие и от твоя, и от негова/нейна страна.
Няма ли часове!? Идва ти реда и влизаш.

# 305
  • "Аз съм пътешественик и мореплавател - всеки ден откривам нови земи в душата си" Х. Джубран
Да, но това не е бакшиш, а подкуп и тук се касае за човешкото здраве и живот. На теория би трябвало всеки един пациент да е еднакво равен и важен за лекаря си, а не избрани донори на пачки.

# 306
Ей затова псувам на ум, като имам час при доктор и той извика Сулъо Пулев дето е без ред, без час, ама със 50,100 лева дето ще му ги даде.

Последна редакция: пт, 22 авг 2025, 21:12 от kriakla

# 307
  • Down south
И в моите очи това е подкуп.

Бакшиш се дава за добре свършена работа в определени сфери, здравеопазването оптеделено не е сред тях.

# 308
Щом ресторантьора и таксиджията могат да имат предпочитания, защо доктора да не може?

# 309
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Щом ресторантьора и таксиджията могат да имат предпочитания, защо доктора да не може?
Щото здравето е по важно от омбрето, примерно. Не е редно лекаря да си мисли, че е Господ, и да избира така...

# 310
Абаджиева, моите извинения, че си с титла доктор, но айде от далечна Канада да не даваш квалификации кое е безобразие!
И Буболина, и аз сме с диагнози, които налагат дълги лечения и проследяване! И да ви скандализирам до край - давала съм на професор, който ме оперира много по 100 лв в плик. Но той е човек, който е виден филантроп и влага всичко в църкви и манастири. Та индиректно съм направила голямо дарение.
Аз също плащам на лекари, често подарявам ваучери от книжарници, и получавам добро отношение и внимание. В една друга тема го бях писала - "почерпките" за доктори са най-лошата идея. обикновено всички кутии бонбони и бутилки уиски заминават при сестри и санитарки.

# 311
  • София
Еми безобрази е. Лекарите трябва да са достатъчно добре платени, за са не се налага да им се бутат пликчета с пари, бонбони и алкохол.
Важи и за сервитьорите.
На приятел хирург, пациент му беше докарал овен, ама жив 🤣. Приятелят нищо не му е искал. Оперирал си го е нормално. Беше изпаднал в стрес като видял добичето.

# 312
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Ми не, не можеш да скандализираш. Защото не винаги можеш да купиш здраве с пари, колкото и да ти се иска.
Купуваш си внимание. Но ако парите свършат, се хващаш за палците, и отиваш на опашката.

# 313
Замислих се – как ли би реагирал сервитьор, ако вместо бакшиш му връчат бутилка алкохол и кутия бонбони? Или ваучер за книжарница?

# 314
Както и доктора, никой не иска в натура, искат в пари.

Общи условия

Активация на акаунт