Краят на бакшишите

• 24 404
  • 627
  •   1
Отговори
# 315
  • Пловдив
Абе, хора, жалко е, неетично е, ужасно е направо да трябва да си купиш вниманието. От немай-къде всеки ще го направи, ама е обратното на нормално.
Професорът филантроп и той сигурно е нископлатен и му се "налага".
С високо заплащане може да може да привлечеш евентуално по-качествени хора, които иначе ще отидат другаде (в друга болница, в чужбина или просто в по-голям град), но няма да спреш "принудените", горките, да вземат рушвети.

И понеже погледнах да видя кое било безобразие - да, безобразие е да си "купуваш" нерегламентирано пререждане. За другото мога да се съглася, че пациентът е принуден, а от страна на лекаря е безобразие винаги.

# 316
Ама и таксиджиите не вадят малко, но им оставят бакшиш. И там има редовни клиенти, оставящи бакшиш и наши хора, за тях винаги има кола и са първа поръчка.

# 317
  • София
За първи път чувам как лекарите викат госпожа Х, защото предния път им е дала 50 лева. Най-често се вика някое протеже на друг лекар - я син, я майка или чичо. Доста лекари познавам, но това е леко изхвърляне.
Имам чувствот, че някои хора просто се опитват да се направят на интересни.

# 318
  • Пловдив
Ама и таксиджиите не вадят малко, но им оставят бакшиш. И там има редовни клиенти, оставящи бакшиш и наши хора, за тях винаги има кола и са първа поръчка.
Е, кво да кажа, "браво" ли?

# 319
За първи път чувам как лекарите викат госпожа Х, защото предния път им е дала 50 лева. Най-често се вика някое протеже на друг лекар - я син, я майка или чичо. Доста лекари познавам, но това е леко изхвърляне.
Имам чувствот, че някои хора просто се опитват да се направят на интересни.
Не си в час със сумите.

# 320
Какво внимание си купуваш от сервитьора, когато сметката идва последна и бакшиша е според обслужването.
Колкото до рушветите, те идват преди обслужването в повечето случаи и са към лица, които имат нужната власт, за да извършат нещо, което е изгодно за теб.

# 321
Какво внимание си купуваш от сервитьора, когато сметката идва последна и бакшиша е според обслужването.
Колкото до рушветите, те идват преди обслужването в повечето случаи и са към лица, които имат нужната власт, за да извършат нещо, което е изгодно за теб.

Когато харесаш храната в някое заведение и започнеш да го посещаваш по-редовно, бързината на обслужването започва да зависи имунно от това дали предишния път си оставила тлъст бакшиш. Докато оставяш, ще те обслужват добре. Веднъж като пропуснеш, следващия път ще си чакаш и ще ти сервират студена храна. Или ще ти донесат питието отделно от мезето, та да има време да се стопля, белким стоплиш и ти, че с нещо длъжна на келнера.

# 322
Хайде пак... От няколко страници се въртим в един и същ кръг.
Ако платиш предварително на камериерка, за да ти изчисти стаята, това бакшиш или рушвет е?
Ако платиш на лекар, след като те е излекувал, в знак на благодарност, това бакшиш или рушвет е?

# 323
Рушвета в повечето случаи има за цел да се заобиколи закона, да получи нещо изгодно рушветчията и пр. Той се дава на овластени хора, от които зависиш. Не може да се каже същото за властта на камериерката и другите в сферата на обслужването, от които почти нищо не зависи, освен да ти оправи леглото, да ти донесе храната с усмивка, ако кухнята е успяла да я издаде навреме. Ако поръчките са много, а някое от звената куца, цялата верига се къса и накрая - клиента недоволен от обслужването...

# 324
Рушвета в повечето случаи има за цел да се заобиколи закона, да получи нещо изгодно рушветчията и пр. Той се дава на овластени хора, от които зависиш. Не може да се каже същото за властта на камериерката и другите в сферата на обслужването, от които почти нищо не зависи, освен да ти оправи леглото, да ти донесе храната с усмивка, ако кухнята е успяла да я издаде навреме. Ако поръчките са много, а някое от звената куца, цялата верига се къса и накрая - клиента недоволен от обслужването...

Аз също писах за разликата между рушвета и башкиша преди 10 страници сигурно. Много хора ги бъркат и май не могат да проумеят, че има ОГРОМНА разлика да дадеш бакшиш на някого заради добро обслужване (дали сервитьор, дали камериерка) и да дадеш пари на друг, който има власт и си зависим от него.

# 325
Разбира се, че не е тутакси и задължително, но шанса да стане у нас е в пъти по-малък, дори ако сравняваме държавна с държавна услуга у нас и някъде в Европа. За частните да не говорим вече.
У нас главната цел ще е,  да се източат максимума на пътеките и твоите пари, чак след това идват другите неща на дневен ред.
Точно в това е основната разлика, никъде по света не се усвояват пътеки за щяло и нещяло. Ще ти направим скенер, ама ще подпишеш, че ще лежиш 3-4 дни по пътека, за да усвоим пари..и така с всичко.

Ето в този контекст, ще кажа, че който не го устройва здравеопазването, живота, доходите и порядките / бакшишите/  в България може спокойно да опита в чужбина, не да мрънка и недоволства. За щастие живота вече е отворен и всеки може да се премести и да опита от живота "навън"  , как е там , толкова ли е розово, угодно и т.н. Никой не е дърво че да не може да се премести. Аз съм ок с живота в България и с всичките не дотам лесни неща, затова не се оплаквам. Всеки сам прави изборите си Simple Smile
Точно така!
Само да питам, ти чувала ли си чужденци  да идва в България, за да се лекуват  от сериозни болести? Изключвам зъболекарски услуги

А чувала ли си, колко българи ходят да се лекуват в чужбина за сериозни неща?
Всичко друго е излишно

# 326
Златните накити и ваучерите за  почивки на учителите какво се водят- бакшиш или подкуп?

# 327
  • Другата България
Страници наред за нещо, което няма нищо общо с темата.
Тя е за бакшишите.
Даването на пари на лекар е подкуп, рушвет - който както иска да го нарече.
И няма връзка с контекста ѝ.
Буболина е един от потребителите, които от години не само хвърлят храчки по цялото медицинско съсловие, напротив - тя директно ги кълне, не само тях, а и децата им. Грозна е за четене, и наистина не разбирам защо толкова страници се позволява същата да оспами темата, обяснявайки едно и също, на което лично аз не вярвам, а и дори да е така - това си е нейна работа, да дава на когото иска, просто постовете ѝ не са за тук.

# 328
То това с бонбоните и бутилките, лекарите трябва или диабет да хванат, или да се алкохолизират,ако усвояват всички почерпки.

И аз имам нужда от проследяване и донякъде съм доволна, че лекарят мина на свободна практика, платено, поне всичко си е по регламент. Но не приемам критики, че от БЛАГОДАРНОСТ съм оставила 100 лв. еднократно. Ред си чакам, със записан час, нямам привилегии. Просто бях благодарна за здравето си.

# 329
Вятър и мъгла го е обяснила много добре.
Когато си редовен клиент на заведение и оставяш бакшиш, получаваш френдлии отношение, ще махнат "резерве" от маса, ако няма друга свободна, когато е много натоварено твоите поръчки магически излизат от първите. Всичко това прави престоя много комфортен и приятен, за мен лично 50 лв е релевантна цена.

Общи условия

Активация на акаунт