Краят на бакшишите

• 24 366
  • 627
  •   1
Отговори
# 330
За 50лв бакшиш ли става дума или дори по-скоро да ти обърнат внимание и да те допуснат до великата кръчма.

# 331
  • Down south
А каква е практиката със случайни клиенти или такива няма, само отбрани и постоянни.
 Риторично.

# 332
  • Варна

Само да питам, ти чувала ли си чужденци  да идва в България, за да се лекуват  от сериозни болести? Изключвам зъболекарски услуги

А чувала ли си, колко българи ходят да се лекуват в чужбина за сериозни неща?
Всичко друго е излишно
О, да сигурно е безплатно лечението в тези клиники в чужбина, нали...как смяташ, или е по ЗК Grinning  ? Нали знаеш какви са цените да се лекуваш в чужбина, или и там е рушвет таксата или бакшиш...?! Wink
За мащабите и броя на болниците в България,  която е в пъти по-малка и посттоталитарна страна и пътуването за зъболечение на много чужди граждани не е малко перо,  което е факт, нищо че го изключваш.

# 333
  • Mediterraneo
Боже, какви глуусе пишат...
На моето работно място няма постоянни клиенти, има огромно текучество, над 1500 човека са на ден. Какво отношение ще си купят с бакшиша, като една имам време да им обърна две приказки. Бакшиш е да не си чакаш 25-те цента ресто от бирата. Както и на края на престоя си да дадеш 20 евро, защото си доволен от обслужването. Произволни примери давам.

# 334
  • Пловдив
Никоя от "глупостите" не се отнася конкретно за твоето работно място обаче.

# 335
  • Mediterraneo
Разбира се, обаче продължават да са глупости.

# 336
  • Пловдив
Ми не, функцията и мотивацията на бакшиша на твоето работно място не важи автоматично за всички работни места.
Някои например имат постоянни клиенти и явно ги третират различно според бакшиша.

# 337
Докато не се регулират цените и възнагражденията в тази държава, приключвам официално с бакшишите . От около месец съм ги намалила, и започвам да усещам как неудобството ми изчезва.

# 338
Както е тръгнало всичко да става дигитално и масово да се плаща с карта - бизнесът в скоро време, ще вкара бакшиша в сметката като такса сървиз, както е в повечето страни на запад.

За онлайн поръчка на каквото и да е не смятам, че трябва да се дава бакшиш. Доминос изискват номер и врата от адреса ви, така че се предполага, че доставката е до врата, не знам какво този чичко иска по-точно? Явно не му се работи това.

# 339
  • Пловдив
Докато не се регулират цените и възнагражденията в тази държава, приключвам официално с бакшишите .
Как да се регулират?

# 340
Айде сега пък барман от Испания да ми обяснява, че говоря глупости. Аз живея в центъра на София и говоря за центъра на София. Малко сравняваме ябълки и камили.

# 341
  • USA
...Малко сравняваме ябълки и камили.
Аз винаги съм си мислила, че фразата е "ябълки с портокали" Laughing

Да добавя, аз по принцип никога не плащам в кеш, мразя да броя стотинки и пари и дори бих била някак си доволна да мога да оставям бакшиш с карта. Иначе се ровя за парички и с'тинки по джобове(набутани там преди седмици), когато плащам, а не обичам. Иначе бих била супер доволна, ако всички хора са добре възнаграждавани според труд и образование, но за жалост не живея в тази реалност. Лично мисля, че работата с клиенти е кофти и гадна, на моменти по-трудоемка от тази в офис.

# 342
  • София
Ако в някой луксозен ресторант първият път си оставил 100 лв. бакшиш, вторият са те приели с почести (не че ще те помнят, но явно някои ССФ са много забележими), но тогава оставиш 70 лв. и ако на третия път ти понесат студена супа и ти разреят сос върху полата, то егати и луксозната дупка ще да е този луксозен ресторант.

# 343
Аз нямам против такса сървиз, ама пък ако мислите, че тогава пак няма да искат бакшиш, като знаем нашите ресторантьори и колко тая такса ще стигне до джоба на персонала…

# 344
Казвам го от гледна точка на човек, който работи в гастрономията. Важен е, защото те кара да се чувстваш оценен. Разбира се, че и чисто финансово има голямо значение. Но е най-вече  жест от клиентите, че са забелязали твоето старание. Бакшишът = благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт