Краят на бакшишите

• 24 337
  • 627
  •   1
Отговори
# 390
  • Пловдив
Сутринта при покупка за 15,63 ми казаха да не търся стотинки. Аз намерих, де. В България беше.

# 391
Много често ми закръглят надолу и на мен. В кварталния "плод и зеленчук", на пазара...

# 392
  • Beyond the stars
Само за информация, по пазарите в Италия и Испания почти винаги продавачите закръглят надолу и не чакат бакшиш.
С две думи у нас, ако нещо е 2,62 или 2,65, чакат 2,70,  а там ще ти кажат 1,60.

Да, и на мен ми прави впечатление винаги, че закръглянето е в полза на клиента винаги.

# 393
  • София
Сега бях в Гърция. Задължително всеки грък пита как ще плащам Каш ор Кард. Това се повтаря непрекъснато от всеки търговец. Ще плащам с карта. Окей, желая ли да оставя бакшиш? - Желая. - 10%? - Да.
И на сметка от 60 евро ми изписва 66. Благодари ми и това е всичко.
Във Франция са ми подавали пос терминала сама да си напиша бакшиша. В Италия при плащане с карта ми подават химикалката на хартиена бележка да си напиша колко желая да оставя. Например сметка 70 евро, аз пиша 5 евро и ми въвеждат 75.
Също в двете държави е прието да си платя сметката с карта и отделно да оставите едни 5 евро на масата.
Та не знам какъв край на бакшишите очаквате.

не знам за Италия, но нито в Гърция, нито във Франция е прието да се оставя бакшиш.
тия номера ги прилагат на чужденците.

# 394
  • По света и у нас
Я моля всички да споделят колко е резонния бакшиш в техните държави/ градове  за да имам е представа.

В Америка е минимум 15% но това вече се води малко и бие към 20%, 25%.

# 395
Изобщо не смятам с проценти, а закръглям. И то за мое удобство, да не чакам 20 ст ресто. Ако давам наистина бакшиш пак е закръгляне до цяло чисто, но по-голямо.
Като цяло не смятам, че защото някой си е свършил работата трябва да му дам бакшиш. Трябва наистина да е направил нещо допълнително.
Кой колко изкарва изобщо не е моя работа. Както и него не го засяга колко вземам аз.
Америка е друга култура, която изобщо не одобрявам, но за щастие тук е различно.

# 396
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
В Гърция рядко оставяме бакшиш.
Но миналото лято едната вечер не си взех 5 евро ресто в рибната таверна,  и на другата вечер, въпреки,  че уж беше пълно всичко,  и единия сервитьор каза, само с резервация,  другия ни кимна, каза да изчакаме малко и ни настани.
 В Сърбия и Македония оставяме бакшиши, както каза ММ - "Да ни запомнят с добро".

# 397
  • София
Какъв би бил добрият бакшиш за пиколо в добър хотел?

# 398
  • По света и у нас
Или за вале?
За пиколо съм давала 5 долара/лева, но не зная това малко ли е много ли е... човека ни качи чантите до стаята все пак.
За вале съм давала 20 долара, но това май е много, май 5 долара е нормалното.

А на фризьори и масажисти оставяте ли бакшиш и колко?

# 399
  • София
Това е по презумция. Под 5 сента се закртгля на долу, над 5, нагоре.

# 400
Или за вале?
За пиколо съм давала 5 долара/лева, но не зная това малко ли е много ли е... човека ни качи чантите до стаята все пак.
За вале съм давала 20 долара, но това май е много, май 5 долара е нормалното.

А на фризьори и масажисти оставяте ли бакшиш и колко?
Valet - колкото намеря в джоба си, но обикновено около $5. Същото и за пиколо в хотел.
Фризьор и масажист - да. Оставям им $10 то $15 на първата (за $60+ услуга), $25 за масаж за $150.

Преди малко слушах професор по хотелиерство, обсъждащ бакшишите.
Според него са се зародили в резултат от slavery abolishment. Робовладелците не желаели да плащат на бившите роби и създали системата за даване на бакшиш. Те не се охарчват, а клиентите им.
Пак според него, сегашния проблем с високия процент бакшиш е остатък от ковид. Нищо, че ковид отдавна се забрави и е много лесно да се промени процента в касовия апарат….

# 401
В Германия е нормално да се оставят 10ина процента в гастрономията.

# 402
Я моля всички да споделят колко е резонния бакшиш в техните държави/ градове  за да имам е представа.

В Америка е минимум 15% но това вече се води малко и бие към 20%, 25%.
Може да е малко, ама аз не съм оставяш 20-25% никога.
На теория ще са доволни на 25-30%, но това изобщо не ме интересува, все пак не ходя на кръчма, за да правя доволни келнерите.

Точно поради факта, че на 10% не само са недоволни, ами може да се стигне до просене и сърдене, преди 2  години не дадох нищо в един капан в Бостън.
Представляваше нещо като парник от найлон на кей в централната част, но набедена, че е голяма работа. Предлагаха  само морски неща, цените си бяха сериозни и много сериозно за разни по-така неща.
Вилици, чинии и чаши бяха пластмасови, сервитьорка я видях точно два пъти.  
Та бяхме двама и за по една чиния(най-евтиното основно) с 2-3 вида неща вътре  с  пържени картофи, плюс една бира на човек сметката беше общо за двамата 100 долара.

Идва една руса и пита колко бакшиш ще дам, казвам 0. Та имаше 5 Мин спор и обяснения, защо не искам да дам и т.н., накрая ми омръзна и викам ще ти дам 10 долара, оная мега разсърдено каза, че е ridiculous.
Директно й казах, да заминава и че няма да има нищо.
След това подскача и ми казваше don’t return няколко пъти докато заминавахме , а ние и се смеехме през цялото време.

# 403
Никога не ми е хрумвало да давам бакшиш на фризьор, козметик или подобни. Айде за келнерите да речем идеята е, че заплатите им са малки и да допълнят с бакшиши - ок, но специално фризьорката доста добре си е направила сметката във формулирането на ценоразписа, не мисля, че бакшиш е нужен изобщо.

# 404
Айде за келнерите да речем идеята е, че заплатите им са малки

Ами то и моята заплата е малка, на работа съм от 25 год. Още си спомням, как преди 10 години клиент извади да ми дава 5 лв., че му разпечатах няколко листа допълнително към проекта. Умрях от срам и неудобство, естествено му отказах. Аз вземам заплата, която ми пише в договора, ни стотинка повече. Защо аз да давам безчетни пари, защото някой взимал малко, като не му е изгодно - да не работи тая работа, подаяние бих дал на бедно семейство, болен човек. Аз съм в безизходица, нямам друга възможност за работа, но не ми дават допълнителни подаяния и си взимам това, което си заработвам. Човек като си прави сметката, че ще почива някъде си или отива на ресторант, много ми харесва как си снима почивката или чиниите и казва само за ... но смята ли си и допълнителните разходи? Аз като съм с ниска заплата, не мога да си позволя и да ходя на ресторанти от над 10 год. не съм, съответно си спестявам и бакшишите и нямам двоумене да давам или не - където има бакшиши не ходя. Ако всеки си взимаше заплатите само, нямаше да има това прехвърляне на пари, всеки на всеки да дава ... ми то няма сметка кое колко струва така. Пък да преценявам кой колко взима и колко е справедливо да му дам. Един сервитьор с уж ниска заплата, сигурно на седмица прибира двойно от моята месечна заплата.

Общи условия

Активация на акаунт