Краят на бакшишите

• 24 338
  • 627
  •   1
Отговори
# 405
Не оставям бакшиши на фризьорката. Тя си работи за себе си, парите ми е взела, колкото е решила, защо бакшиш? Заради системата за бакшишите в САЩ, нямам намерение да ходя там. По тази причина и първата ми далечна презокеанска държава беше Япония. Няма бакшиши, няма ядове. На пиколо , ако ми донесе багажа, трябва да оставя нещо. Но последните години не ходим на такива хотели , та не знам колко се оставя вече. 2 лв е малко, може би 5. Противна ми е тази алчна култура всеки да хвърля пари навсякъде като бонбонки

# 406
За бакшишите много добре го е казал професора, който цитира Абаджиева. За да не се охарчат шефовете, се охарчват клиентите.  Не съм му длъжна на никакъв ресторантьор да му плащам заплатите на персонала. Е, ако храната е много вкусна бакшиш бих дала на готвача. Той влага творчество и трябва да надгражда в занаята, нали?

# 407
За бакшишите много добре го е казал професора, който цитира Абаджиева. За да не се охарчат шефовете, се охарчват клиентите.  Не съм му длъжна на никакъв ресторантьор да му плащам заплатите на персонала. Е, ако храната е много вкусна бакшиш бих дала на готвача. Той влага творчество и трябва да надгражда в занаята, нали?
Подчертаното и удебелено е достатъчно, за да не давате бакшиш, влизайки да ползвате услугите на ресторанта сте длъжна  да я заплатите! Цената платена за услугата формира заплатите, бакшишът не влиза в нея! Десет пъти се повтори, че е доброволчески акт, но имам чувството, че хората или не разбират, или се правят на такива.
Колкото до това, че бихте оставили бакшиш на готвача, а не на сервитьора - ми оставете, кой ви спира. За мен сервитьорът е този, който търпи простотията на неразбраните клиенти, всяко закъснение на кухнята, кофти храната и пр. или грозно отношение на невъзпитани хора, тъй че смятам за заслужени бакшишът им. Ако отношението на сервитьора е кофти, ми ще си платя само услугата, но да го гледам, че обслужва няколко маси с една камара клиенти и не успява да дойде да ми донесе сметка и аз да мрънкам, за мен е липсва на всякаква човещина и разбиране. Сега, ако подпира бара и се прави на приятно разсеян, докато аз се опитвам да му привлека вниманието, естествено, че няма да съм доволна и ще се замисля дали да не си взема рестото.

# 408
Или за вале?
За пиколо съм давала 5 долара/лева, но не зная това малко ли е много ли е... човека ни качи чантите до стаята все пак.
За вале съм давала 20 долара, но това май е много, май 5 долара е нормалното.

А на фризьори и масажисти оставяте ли бакшиш и колко?

Начи, да ви разправям, първият път в Куба, с децата, самолета пристига късно, в хотела сме след полунощ, уморени. И един дребен (черен Wink ) кубинец - пиколо, качва единия куфар до апартамента (2-ри етаж) Ама се измъчи, затова аз си качих по-тежкия. И нямахме опит, нито сменени кубински пари, бившата вади 20 долара и му ги дава, с надеждата да ни върне поне 10. Човечеца се нахили и изхвърча, но не се върна. След 2 дни на рецепцията една строга другарка (бяла) ни смъмри, защото този същия не се вяснал повече на работа. То 20 кинта по черния курс му била месечната заплата.
Не разправям това, защото съм против Кастро и соца. Не съм. Хората си живееха с тези ниски заплати по-добре от нас с уж високите на север. Всяка вечер джамбуре, пачанга, буена виста с една дума.
Но нали за бакшишите си говорим.
==============================
На масажисти не оставям, щот не ходя на масажи. Не съм убеден, че ще ми се падне жена Wink и че ще ми хареса Wink Ако е за нещо модерно, по-добре да стана вегетарианец.
Trollface

# 409
Закръглявам се пише правилно, не закръглям.

# 410
Закръглявам се пише правилно, не закръглям.
И двете форми са книжовни

# 411
Да, вярно. Извинявам се.

# 412
  • По света и у нас
А за бензинджиите в БГ оставяте ли бакшиш?
Аз съм оставяла 2 -4 лв радват се, един ми се учуди…

Алексслав- точно ми е противно качеството на храната, на самите ресторанти (какви са като закусвални но даже направени с тотално евтини материали - индустриална мушама, посуда от най евтиното белези и пластмасови столчета, яде се в някакви алуминиеви  подноси и отвратителни салфетки приличали на БГ тоалетна хартия от соца но кафява, манджата е сандвич с 2 филии хляб и някакъв салам, и за това трябва да дам 21 долара и 20% от благодарност. Ми не мерси - приключих с това мъчение.

Последна редакция: сб, 30 авг 2025, 05:40 от PriMadonna

# 413
  • Mediterraneo
Не оставям определен процент, а колкото реша. Последно на сметка от 230 евро, платена с карта, оставих в брой около 15, толкова имах налични.

# 414
  • Пловдив
Повече от 5-6 лв бакшиш не оставям, но и моите сметки в ресторанта са скромни. Снощи на сметка 70 лв оставих 5 лв, струва ми се нормално. На фризьори и маникюристи не, там пък защо, те не са на заплата, а само си определят цената. Но на козметичката ми, която ми взема малко по-изгодно заради това, че съм й дългогодишен клиент, дама реших вече да й оставям с 5 лв отгоре, понеже животът много поскъпна.

Вчера гледах менюто на един ресторант в Пловдив "Касапи", шопска салата 16.90 лв. Как ви се струва? Не е ли прекалено?

# 415
  • SF
не знам за Италия, но нито в Гърция, нито във Франция е прието да се оставя бакшиш.
тия номера ги прилагат на чужденците.

Моля??? Ей сега се връщам от Гърция.
- Каш ор кард?
Плащам с кард. - Желаете ли да оставите бакшиш? -  Желая.
- 10%?
 - Да.
И на ПОС-а вместо 60 евро пише 66.

# 416
не знам за Италия, но нито в Гърция, нито във Франция е прието да се оставя бакшиш.
тия номера ги прилагат на чужденците.

Моля??? Ей сега се връщам от Гърция.
- Каш ор кард?
Плащам с кард. - Желаете ли да оставите бакшиш? -  Желая.
- 10%?
 - Да.
И на ПОС-а вместо 60 евро пише 66.
Питат чужденци и хора, които не живеят там.
В Италия и Испания бакшиш няма най-често или е символичен центове до 1 евро на сметка 15-20-50 евро без значение с какво се плаща.

# 417
  • SF
Просто не искате да оставяте бакшиши.
Няма правило, че чужденците само трябва да дават бакшиш. Никъде не го пише. Питат наред.
Жената, която ни носеше напитките на плажа, си чакаше бакшиша. Много елегантно, но си очакваше.

# 418
  • Куциндрел
Каквото сте се разгорещили в спора - бакшиш се оставя по желание. Може и кеш, може и през терминал. Тези през терминала се облагат с 10 процента данък.
Заплатите на сервитьорите са ниски, защото основно разчитат на бакшиши. Ако са добри, усмихнати, отзивчиви, често получават такива.
За да не оставим ние бакшиш някой доста трябва да се постарае. Вече спрямо обслужването оставяме от 2-3 лева до 10 лева. На доставчици също давам по няколко лева над стойността на поръчката.

# 419
Вие тия пари копаете ли ги, за да ги давате за бакшиши?
Услугата си има цена и толкова. Ако някой направи нещо повече от това, което му влиза в задълженията заслужава бакшиш и пак е избор на клиента дали и колко да даде.

Общи условия

Активация на акаунт