Краят на бакшишите

• 24 316
  • 627
  •   1
Отговори
# 450
Няма значение професията, слагаш си цена или заплата и не трябва да разчиташ на бакшиш.

Как да няма?
Виж как някои с добра професия и диплома се чувстват богопомазани да гледат отвисоко на всички и да сочат с пръст!

# 451
Не дочетох цялата тема. Бакшиш давам само ако съм много доволна от обслужването. Рядко давам на доставчици, тъй като обикновено си плащам доставка. Във вторник с приятеля ми бяхме на вечеря в един уж добър ресторант, ами първо ни забавиха поръчката, второ - при абсолютно еднакви поръчани неща едната порция дойде мнооого преди втората, накрая се оказа, че сервитьорката не е поръчала хлебчето. Освен това си поръчахме една салата, сервитьорката предложи да донесе подложни чинии, казахме "ок", след половин час дойде с част от поръчката и попита "аз не ви ли предпложох подложни чинии?". Платихме с карта и си тръгнахме без да оставим бакшиш. Сори, ама в уж добър ресторант, с високи цени, не може обслужването да е толкова лошо!

# 452
Случка от лятото: Мъжа ми сяда с детето на заведение, поръчва бира, цаца и за нея картофки и сокче. Сметката е 18лв, няма дребни- банкнота 100лв. Чака, чака, никой не идва. С надеждата банкнотата да се остави и той да си тръгне. Той: Облича детето, води го до тоалетна и си тръгва, без да платят сметката. Аз колабирах от смях. Естественно се върнахме и я платихме, но неможе да се чака по 40-50 минути, да я вземат, човека може и да не му се оставя бакшиш. Вече не се бавят, при прибирането...

# 453
  • SF
Е, случки със заблудени или уморени сервитьори имаме всички и по много. Зависи от мястото, натовареността, дали персоналът е сезонен, нает за морето или опитен и обучен.
От капанче за цаца и бира не очаквам обслужване като в някои от скъпарските ресторанти в центъра на София или в Драгалевци.
Колкото по-често ходим на ресторанти, толкова по-често ще попадаме на издънки.
Има хора, които ходят по заведенията, само когато са на морето - в Гърция или у нас. Те оставят щедри бакшиши. Или не са научени да оставят, не им е до благодарности в пари, не се сещат и т.н.
Други ходят редовно и са се научили какво да очакват от сервитьорите и храната по местата, на които ходят. Ако ходят някъде редовно, са щедри. Шарен е светът.

Ще скандализирам ли темата, ако ви кажа колко много хора излизат по заведенията с идеята да пият за 200 лева, а да похарчат 500. Благодари се с петдесетачка още на входа на хостесата, за да свали табелката "резерве" от най-хубавата маса, преди това на момчето, което ще паркира колата,  после на барман, сервитьор и т.н. Не им е проблем да харчат. Вероятно бизнесите с автомобили, гуми, със собствените им ресторанти вървят добре.
Много хора пък няма да дадат и стотинка за храна навън, но при лекар ходят с бонбони и пощенско пликче.

# 454
Ами някои отиват на заведение, за да си хапнат, и да прекарат приятно време с приятел. Не държат да парадират, че са на най-хубавата маса , и че са изхвърлили на друга, някой с резерве. Като си отишъл да демонстрираш кой съм аз, ще си плащаш за да ти търпим  простотията . Най лесно се правят пари от комплексите на хората. Факт

# 455
О да има такива хора, плаща колкото кажат, раздава пари, дава бакшиш, поръчва за 10, изяжда за половин човек.
Все пак комплексите трябва да се избиват някак си.

У нас няма сериозни места, нищо, че според някои има.
Има лъскави и снобарски места, но истинска добра кухня, с хубави и различни  вина няма. Да не говорим, че повечето хора дори не знаят какво значи добра кухня.

Просто и в страната  трудно може да се намерят елементарни пресни и хубави продукти, изключвам зеленчуци.
Говеждо и производните му, риба, морски е много зле.
Сервитьорите масово нямат хабер, това да дойде всичко наведнъж или почти наведнъж е  абсурдно.
В повечето случаи, някой е на салата, друг на основно и трети към десерта.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 09:10 от Alexslav

# 456
  • SF
Сервитьорите от масовите заведения, имам предвид тези, пред които се вие опашка, за да влезеш, си имат заучен въпрос: "Носим по реда на излизането или всичко наведнъж?"
И като си представим, че половината неща ще бъдат донесени студени, се съгласяваме да носят по реда на излизането.
Но това се случва в  масово харесвани заведения. В класен ресторант с бели покривки и тиха музика, едва ли. Но и бакшишът там обикновено е заслужен и мааалко по-голям от закръгляне на сметка от 156 лева на 160. Обикновено там отиваш с мисълта, че ще похарчиш тези пари за чаша вино, салата и мезе.

# 457
В България има както хубава храна, така и добри готвачи. Не са много, но има. Който твърди обратното просто не е обикалял много или ходи на едни и същи места.

# 458
Това е друга тема, както когато заплащаш за марка , плащаш такса престиж и толкова, тук обсъждаме, масовите и ежедневни услуги, които ползваме. Проблемът е , че напоследък са толкова раздути , че на хората вече не им се оставя "благодарност" . И вместо да се чувстваш "благодарен" , се чувстваш ..прекаран

# 459
  • Пловдив
Цитат
Да не говорим, че повечето хора дори не знаят какво значи добра кухня.
Цитат
В България има както хубава храна, така и добри готвачи. Не са много, но има.
Според Алексслав не знаете как да прецените. Wink

# 460
Аз казах точно защо няма, а не няма или има, както останалите.
Няма материал, това е.
 Където има, на 1-2-3 места, си го внасят те лично, ама не става да си внасяш сам всичко.

# 461
Скрит текст:
Е, случки със заблудени или уморени сервитьори имаме всички и по много. Зависи от мястото, натовареността, дали персоналът е сезонен, нает за морето или опитен и обучен.
От капанче за цаца и бира не очаквам обслужване като в някои от скъпарските ресторанти в центъра на София или в Драгалевци.
Колкото по-често ходим на ресторанти, толкова по-често ще попадаме на издънки.
Има хора, които ходят по заведенията, само когато са на морето - в Гърция или у нас. Те оставят щедри бакшиши. Или не са научени да оставят, не им е до благодарности в пари, не се сещат и т.н.
Други ходят редовно и са се научили какво да очакват от сервитьорите и храната по местата, на които ходят. Ако ходят някъде редовно, са щедри. Шарен е светът.

Ще скандализирам ли темата, ако ви кажа колко много хора излизат по заведенията с идеята да пият за 200 лева, а да похарчат 500. Благодари се с петдесетачка още на входа на хостесата, за да свали табелката "резерве" от най-хубавата маса, преди това на момчето, което ще паркира колата,  после на барман, сервитьор и т.н. Не им е проблем да харчат. Вероятно бизнесите с автомобили, гуми, със собствените им ресторанти вървят добре.
Много хора пък няма да дадат и стотинка за храна навън, но при лекар ходят с бонбони и пощенско пликче.

Особено ако са теглили кредит за тези 500 лева, за да се покажат какви са "баровци" (колко са тъпи, без извинение), наистина е забавно.
Нито на обслужващ персонал, нито на лекар, на никого не давам и стотинка над предварително обявената цена на стоката/услугата. Според феновете на бакшишите вероятно съм свидлива. Всъщност изобщо не става дума за това.

# 462
Масово се дава по задължение или за да останат щедри в очите на другите.
Разбираемо е, че не даващите са стиснати в техните очи.

# 463
Алексслав, знаем че твоят критерий за “хубаво” е “награждавано”, т.е. някой известен в бранша да е казал, че е хубаво и да му е дал тапия за това. В този смисъл си напълно прав за местата, в България няма награждавани такива и още дълго няма да има (причините са доста, но основното не е заради липсата на “материал” както ти го нарече). Има обаче готвачи, които са развивали бизнес в чужбина, били са награждавани и са дошли тук да продължат и това, че ти не си чувал за тях и не си опитвал храната им не означава, че те не съществуват. Изказваш се така сякаш всичко вече си видял и опитал, а това няма как да е така, защото на гастрономическата карта постоянно се появяват нови заведения, стари изчезват или свалят качеството и т.н.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 09:45 от Little Queen

# 464
Остава да кажеш основното, къде се продава този материал. Ами представи си, че съм видял доста и съм ял доста, та имам голяла база данни и мога да сравнявам.

Конкретно казах защо и какво няма, за пореден път се пише, че има!
Е къде е, това питам. Щом има, къде е, за да си купя?

Пак да поясня, че съм ял страхотно неща за забирани кръчми по села или градчета, някои с 3-4-5 поколение собственици и други награждавани и много известни.

За всички казвам като са хубави, не броя и не хваля само известните или скъпите, както се опитвате да ме изкарате, че правя.

Общи условия

Активация на акаунт