Краят на бакшишите

• 21 481
  • 589
  •   5
Отговори
# 570
Не би ми станало приятно, но зависи и от тона. Сигурна съм, че не подканят, т.е.не казват императивно да оставя бакшиш, ами го казват малко по-въпросително - ако желаете, може. Но много зависи как го казват.

# 571
  • София
И аз обикновено оставям бакшишите кеш.

# 572
  • SF
Имах само 1 банкнота от 50 лева. При сметка 105 някак ми се струват много да ги оставя като бакшиш, а да им плащам с карта, да им дам 50 лева и да ги накарам да ми върнат 40 или 35 вече ми се струва голямо размятане на пари.

# 573
Ако съм с едри пари, но държа да оставя бакшиш бих казала да задържат определена сума, останалото ми връщат.
Странно ми като видя  в малки заведения на самообслужване  чашка с надпис :tips. Thinking За какво, че ми правят капучино или сандвич?Утре може шофьорите в град.транспорт да искат бакшиш както е тръгнало.

# 574
Ами с това масово налагане на културата на бакшишите, че някой си е свършил работата, за която му плащат, защо не?
Повтарям се, но моето лично мнение е, че бакшишът е благодарност, че съответният човек е направил нещо повече, от колкото е длъжен. Давайки на ляво и на дясно, защото така се налага от обществото, всъщност обезсърчаваме именно заслужилите хора.

# 575
Ами с това масово налагане на културата на бакшишите, че някой си е свършил работата, за която му плащат, защо не?
Повтарям се, но моето лично мнение е, че бакшишът е благодарност, че съответният човек е направил нещо повече, от колкото е длъжен. Давайки на ляво и на дясно, защото така се налага от обществото, всъщност обезсърчаваме именно заслужилите хора.

Насърчават защото така спестяват пари от заплати на шефовете.
Лъжат горките продавачи на закуски и кафета, че като се усмихват повече и бакшишите ще валят.
Проблема, че за натискане на копче на кафе машината и опаковане на една баничка никой няма да ти остави бакшиш.
Ако си в ресторант и сервитьора е майстор, тогава да.
Ама така... И после те гледа злобно като не решиш да му оставиш две евро за дето натиснало едно копче за кафе и даже не ти го е сервирало защото заведението е и на самообслужване.
Че по тази логика всеки продавач може да иска бакшиш за дето ти опаковал стоката и ти я продал - в месарницата, в хлебопекарната, в магазина за дрехи и още и още.

# 576
Българина  забогатя и стана много ларж или поне така иска да изглежда в очите на другите.
Дори в Северна Америка, ако не сте на някоя топ туристическо място, в обикновено кафене на касата масово не дават вече бакшиш, нищо че винаги се появяват тези опции.
Да не говорим за Холандия или други страни с висок стандарт, бакшиша е нулев и много рядък.
Тук всеки втори се чуди колко и как да даде, понеже сам не може да прецени-което е смешно.

едва ли не, бакшиша е една от най-важните части от излизането..голямо мислене и обсъждане става

Последна редакция: чт, 09 окт 2025, 07:56 от Alexslav

# 577
Ако сме само с едри банкноти, не оставяме бакшиш.
Последните дни се усещам, че като оставяме бакшиш, се замислям как оставяме работен надник, а не благодарност за много добре свършена работа. А не ни е работа на нас да оставяме надник и мисълта ме дразни.

# 578
  • София
Последните 10 дни много се ядосвах с бакшишите. Качвам се на такси, сметката 13.10 лв, плащам 15 лв и чакам поне лев ресто. Като погледнах учудено шофьора, получих отговор - нямам дребни, айде чао, слизай от колата.
Три дни по-късно поръчвам с Taxi me дава приблизителна сума за плащане 17 лв., тръгваме и човекът почва да ме прекарва през някакви абсурдни улички, а аз бързам, та бързам. Питам -извинявайте, къде сме и защо минаваме оттук- никакъв отговор, повтарям втори път и шофьорът мучи - абе тук сме, сега ще стигнем. Накрая сметката беше 25.20. Бях закъсняла, ядосана и извадих точно пари, че и стотинки. Та изобщо не е въпросът в 1-2-5 лева, а в това, че едва ли не си длъжен да оставиш, а ако не го направиш може и да те наругаят.

# 579
  • SF
Малко правим каши в мислите си и предизвикваме усмивка.
Ако искате да получавате бакшиши, работете професии, които са свързани с огромен човекопоток и пряк контакт с крайните клиенти.
Доставчици, шефове и колегите в офиса няма да ви оставят бакшиш, ако не им оставяте и вие на тях.
Едно време имаше една шега, когато помолиш колега да (си) свърши работа, например да ти даде кламери или попълнената таблица, отговаря с "остави 5 лева под клавиатурата".
Ако си мениджър доставки, кой ще ти дава бакшиш - доставчикът, с когото контактуваш ли, чистачката ли, жената от рецепцията на сградата ли?
И на мене никой не ми дава бакшиш. Понякога дават кутия с бонбони, но ако шефовете решат да си я приберат, оставаме и без бонбон.
По същия начин е смешно, ако сервитьор се тюхка, че не му носим кутия с бонбони, за да му благодарим. Има браншове, в които е прието да се оставя част от сумата, има браншове, в които се благодари с цветя и бонбони. При лекарите и трите в комбинация са приети.

# 580
Българина  забогатя и стана много ларж или поне така иска да изглежда в очите на другите.
Дори в Северна Америка, ако не сте на някоя топ туристическо място, в обикновено кафене на касата масово не дават вече бакшиш, нищо че винаги се появяват тези опции.
Да не говорим за Холандия или други страни с висок стандарт, бакшиша е нулев и много рядък.
Тук всеки втори се чуди колко и как да даде, понеже сам не може да прецени-което е смешно.
Холандия е доста интересна по отношение на парите и споделянето. Там в някои среди е нормално, когато дойде дете на гости на друго дете, да го оставят само в съседната стая, докато се вечеря семейно, понеже....  чуждото дете не е включено в семейния бюджет. После гостито продължава.
Предполагам и за тики-то сте чували.

Страните и културите са различни - има такива с висок стандарт и култура на бакшиши и такива с нисък и с бакшиши. Всеки си преценява, но е добре да е по-собствена логика, а не да се копира. Въпреки че не е нужно и да измисляме топлата вода в някои случаи.

Последна редакция: чт, 09 окт 2025, 10:17 от Linda*kiss

# 581
Ако сме само с едри банкноти, не оставяме бакшиш.
Последните дни се усещам, че като оставяме бакшиш, се замислям как оставяме работен надник, а не благодарност за много добре свършена работа. А не ни е работа на нас да оставяме надник и мисълта ме дразни.

Така е, но ако тези професии бяха добре заплатени нямаше да можеш да си позволиш да седнеш в ресторант защото цените щяха да са космически.
Клин клин избива.
После щеше да се реве, че всеки иска да е сервитьор и никой не може да си позволи дори една супа топчета да си поръча защото е от порядъка на 35 евро (например).
Освен заплати собствениците често плащат и наеми за заведението, ток, вода, данъци - от това не можеш да се отървеш като разход, но от заплати можеш да икономисваш със сигурност.
Порочен кръг - после наемат хора от трети страни, за да не им плащат и така.

# 582
Цените в ресторантите и сега са прекалено високи, но не заради заплатите на сервитьорите и готвачите, а заради алчността на шефовете. Да слязат от мерцедесите и да започнат да плащат нормални заплати, вместо да очакват клиентите да поемат този ангажимент!

# 583
  • София
Не е баш така. В доста държави, в които не е ок да се оставят бакшиши, цените не са по-високи, а заплатите са ок.

В БГ бакшиши винаги са се оставяли, даже и по соца та не е някаква новост.

# 584
Цените в ресторантите и сега са прекалено високи, но не заради заплатите на сервитьорите и готвачите, а заради алчността на шефовете. Да слязат от мерцедесите и да започнат да плащат нормални заплати, вместо да очакват клиентите да поемат този ангажимент!

Не, няма да го направят. Просто ще сложат някой Мехмед от Сирия, който ще се съгласи да работи за същата заплата докато не си вземе разрешителното за работа и не духне за Германия след това.
От цялата тази ситуация ти (като клиент) ще страдаш защото ще те обслужва вероятно един пълен некадърник, който дори и български не говори.

Общи условия

Активация на акаунт