От какво се пропиват хората.

• 15 647
  • 365
  •   1
Отговори
# 105
Алкохолизмът не е ген или склонност, предразположение. Не бъркайте нещата, няма нищо общо. То е да характер и избор. Характерът не е ген

Хечи, прекрасна новина, добре дошла в клуба Heart Много се радвам за теб, любимка си ми била винаги Heart
Нещо ако има, питай Simple Smile

# 106
  • В.Търново
Като съм опитвала алкохол като ракия, водка, джин, уиски, шампанско, бира имат отвратителен вкус. Не изпитвам някакво чувство на наслада. Горчи ми, имат сякаш натрапчив вкус, гаден, щипи ми на езика, абе отврат. Даже се чудя на някои хора как със задоволство отпиват глътки алкохол.

# 107
Алкохолизмът не е ген или склонност, предразположение. Не бъркайте нещата, няма нищо общо. То е да характер и избор. Характерът не е ген

Хечи, прекрасна новина, добре дошла в клуба Heart Много се радвам за теб, любимка си ми била винаги Heart
Нещо ако има, питай Simple Smile

Не точно, 100 % съм съгласна, че е до избор и характер, но ако имаш генетичното предразположение характера ти трябва да е по-силен от на тези, които го нямат.
И избора да се бориш или подадеш си е изцяло твой.
Също съм наследник на род на алкохолици. Много съм мислила през годините за причините.

Последна редакция: чт, 21 авг 2025, 15:24 от Merryn

# 108
Ама няма генетично предразположение за алкохолизъм. Не работят така нещата. Гените отговарят за други неща и заболявания.

Можеш да имаш определен ген, който присъства, например при онкологичните заболявания. Те са няколко, всъщност. Ако ти излезе позитивен резултат, някои жени си правят мастектомия профилактично. Няма ген за зависимости и алкохолизъм. Можем да кажем, че средата има влияние, когато си израснал с родител алкохолик, но това не те прави физически предразположен. Ако другият родител те е възпитал добре, няма да се подадеш. То е все едно да кажеш, че имаш ген да изневеряваш

# 109
Хечиии, много се зарадвах на новината, всичко да е наред!

# 110
  • Melmak
Хечиии, много се зарадвах на новината, всичко да е наред!

Благодаря! Май всички се радват, само аз - не. 😁😁😁😁

# 111
  • София
Да кажат живеещите там дали е вярно, но приятел на мъжа ми, живеещ в Бавария, твърдеше, че там бирата се смята за стока от съществена необходимост, както у нас са стоките от малката потребителска кошница.

За мен пристрастяването към различни неща е благодарение на някой ген. На младини съм пушила доста, но така и не станах страстен пушач. За алкохол - почти не пия концентрати и определено не ми се пие както преди 20-25 години.
Защо скандинавците си имат склонност, въпреки зверските забрани, руснаците също?

# 112
  • Пловдив
Ама няма генетично предразположение за алкохолизъм. Не работят така нещата. Гените отговарят за други неща и заболявания.

Напротив, точно така работят нещата и гените отговарят за всичко, в част от случаите - наред с факторите от средата. И да, качествата, които "подпомагат" изневерите, които те правят по-склонен към тях, също се наследяват. Както и характерът като цяло, както и умствените качества.
Наследяване не значи нито предопределеност, нито еднаквост с родителя, нито участие на точно един ген, още по-малко - на гени, известни с точност към днешна дата. Не бъркай нещата.

Последна редакция: чт, 21 авг 2025, 16:43 от Магдена

# 113
  • София
Напротив, точно така работят нещата и гените отговарят за всичко, в част от случаите - наред с факторите от средата. И да, качествата, които "подпомагат" изневерите, които те правят по-склонен към тях, също се наследяват.
Не зная доколко е научно достоверно, но имаше една книга на Конъли "Мръсната четворка" - че ген отговарял за по-разкрепостено поведение (в случая - при жените) и от лаборатория изтекли данни в тъмната мрежа, където се обменяли данни за такива дащни жени.

# 114
Скандинавците: дълга и особено подтискаща зима. А алкохола стопля и разтушава

# 115
  • Пловдив
За данните в даркнета не знам дали е мислимо да се случи, ама за това, че "дащността" е генетично обусловена в голяма степен (естествено, културата и възпитанието влияят), нямам съмнение.

Не знам доколко с точност биха могли да се установят тези гени, определящи характера, и действието им едва ли е просто, та да не удари на камък някой разчитащ на базата данни. Wink

# 116
Не вярвам, че алкохолизма е наследствен. Това е просто един порок и всеки си прави своите избори. Останалото са оправдания.

# 117
Не вярвам, че алкохолизма е наследствен. Това е просто един порок и всеки си прави своите избори. Останалото са оправдания.

Абсолютно съм съгласна!

# 118
  • По света и у нас
Българите не пият повече от чужденците.
А мъжа от историята ми не е българин.

# 119
  • Пловдив
Сигурно зависи кои чужденци. Wink
Културата, в смисъл обичаят и традицията за пиене, честотата на прояви, на които се пие, и т.н. не може да не дават разлика в броя пиячи. Може и да не е огромна, но някаква.
Мюсюлманската религия също. Wink
За азиатците казват, че при тях се среща сравнително често генетичен вариант, свързан с невъзможност за пълноценна преработка на ацеталдехида, който пък се образува в организма от алкохола, и резултатът е по-лош махмурлук. Тази част от азиатската популация, която носи тоя вариант, вероятно по-рядко пие, едва ли са мазохисти. Оттам и традицията им като цяло може да е свързана с по-рядко пиене и да няма: "ама всички пият, само ти - не" и "що ядеш салата, като не пиеш ракия" ("гениална" изпростявка, впрочем).
Иначе и аз не вярвам да сме пияндета N 1 у светО, навсякъде се пие, без Иран и Саудитска Арабия, де.

Общи условия

Активация на акаунт