От какво се пропиват хората.

• 15 258
  • 365
  •   1
Отговори
# 345
Biborana, така е, за съжаление. Ние със сестра ми, още от невръстни деца, до ден днешен сме обвинявани от роднините на баща ми - баба ми, леля ми. Те са в други град. А най-забавното е, че те през всичките години не са си мръднали пръста за него, само звънят и реват по телефоните. На мама втория мъж даже повече е правил за баща ми, отколкото баба ми (майка му). Даже сме и предлагали да го заведем при нея, да го гледа и следи (защото тя кара мен и сестра ми да се върнем в родния ни град, за да гледаме баща ми Grin, всъщност не - обвинява ни защо сме в София, а не в нашия град, за да го гредаме) и тя не иска, защото съседите щяло да обсъждат.

Иначе, когато осъзнаеш, че ти си отговорен за себе си и своя вътрешен мир, много хора си заминават, да. Но остават само специалните и реално тези, с които си щастлив.

Интерсно.
Казвате, че човекът (алкохолика) сам е отговорен за собственото си положение и собствения си вътрешен мир, а в същото време отказвате да поемете вина за своите грешки в отношението си към него, преди да стане алкохолик.

Това превръща казаното от вас в празни приказки.
Грешки в отношението ми към него? И какви грешки в отношението може да има 10 годишно дете, спрямо родителя си, за да стане той алкохолик? Grin
Също и - отговорност човек трябва да поема за себе си, а не за чувствата на другите, защото чувствата са абстрактно нещо, както видяхме. За мен нещо обичайно, може да е голяма драма за друг и обратното. Никой не може да носи отговорност затова как другия ще си интерпретира думи/ситуация.

Ти малко ми звучиш като човек, който или самият той си попийва, или е склонен да започне. От типа - съсипаха я тая държава си, на който всички други са му виновни за положението, само той не. По този начин вреди единствено на себе си, обаче. Поеми отговорност за себе си и се вземи в ръце и тогава ще видиш, че животът е хубав.

# 346
  • Обран бостан ;)
Грешки в отношението ми към него? И какви грешки в отношението може да има 10 годишно дете, спрямо родителя си, за да стане той алкохолик? Grin
Също и - отговорност човек трябва да поема за себе си, а не за чувствата на другите, защото чувствата са абстрактно нещо, както видяхме. За мен нещо обичайно, може да е голяма драма за друг и обратното. Никой не може да носи отговорност затова как другия ще си интерпретира думи/ситуация.

Ти малко ми звучиш като човек, който или самият той си попийва, или е склонен да започне. От типа - съсипаха я тая държава си, на който всички други са му виновни за положението, само той не. По този начин вреди единствено на себе си, обаче. Поеми отговорност за себе си и се вземи в ръце и тогава ще видиш, че животът е хубав.

А ти ми звучиш като оперирана от вина жена.

Ама така и така стана дума за поемане на отговорност - нвинната майчица и съпруга на безотговорния алкохолик, защо не си вземе невинното детенце, да си вдигнат дърмите и да освободят жалкия алкохолик от присъствието си, а ?
Така де - да поемат сами по верния път и да оставят алкохолика да се оправя сам.

# 347
Вина за какво? Grin

Вторият абзац от мнението ти не можах да го проследя, честно. Не разбирам какво искаш да кажеш.

# 348
Ама така и така стана дума за поемане на отговорност - нвинната майчица и съпруга на безотговорния алкохолик, защо не си вземе невинното детенце, да си вдигнат дърмите и да освободят жалкия алкохолик от присъствието си, а ?
Така де - да поемат сами по верния път и да оставят алкохолика да се оправя сам.
АБ, а дано, ама надали. Отърваване от пиянде е много, много трудно.
Те са 2 в 1 пиявица и паразит. В началото абдикират от домакинските задължения (нали са постоянно пийнали) и търсят някой да им прислужва, но още изкарват по някой лев, който харчат главно за алкохол.
После спират работа и тогава "нвинната майчица и съпруга" се превръщат и в банкомат и алкохоликът не се пуска. Въпрос на живот и смърт е да  има кой да му купува пиячката, буквално. Без пиячка може да получи инфаркт. Тука вече няма отърване.
Майките - нямат шанс. Затова и бабата на ККР бяга по тъча и не иска синът й да се връща.
Докато алкохоликът работи, жената има някакъв шанс да се отърве от тях.
Ако живеят в негов/родителите му имот, може да си вземе децата и да бяга. Да, трудно е сама да се грижи и за финанси, и за къща, и за деца, но има спокойствие.
Но ако са в имот на жената или съсобствен, няма отърване - седят пияндетата и не си тръгват, с години. И си чакат от жената и манджата, и алкохола, че и цигарките. А те пият неразбрани. Какво да направят жените, да ги изхвърлят със сила на улицата ли? Грозно е пред децата, а и е равносилно на смъртна присъда. Глад и абстиненция.
В етапа безработно пиянде - раздялата е като предното, ако го оставя сам, умира. Така мислят виновните за всичко "майчица и съпруга".

Допълвам: май много мъже се пропиват от мързел. Само алкохолизмът извинява мъжете да не работят нищичко, да ги издържат "майчиците и женичките", а по-далчените роднини и приятели да жалят пияндето.

Последна редакция: ср, 17 сеп 2025, 00:21 от biborana

# 349
И хората по форумите, плюс психолози, които никога не са се сблъсквали с проблема Simple Smile

# 350
Това, че някой е алкохолик е освен всичко останало, но и личен избор в голяма степен. Значи единствения ключов момент в "излекуването" е желанието на "болния". Не ми е жал за такива, защото на тях не им е жал за нас - всички покрай тях. Това са егоисти не на 100%, а на 1000%. Относно оправдаването с болестта - това не е шизофрения да не са наясно, че я имат, не е оправдание. Всеки алкохолик осъзнава, че е такъв. Ако беше толкова нелечимо нямаше да ги има АА например щеше да е безмислено. А аз познавам хора които от години са трезвени, значи може ако някой иска.

# 351
  • Обран бостан ;)
Вина за какво? Grin

Вторият абзац от мнението ти не можах да го проследя, честно. Не разбирам какво искаш да кажеш.

Ще бъда кратък, за да ме разбереш.

С присъствие не му помагате. Пробвайте с отсъствие.

# 352
Ама аз нямам намерение да помагам на мъж на 60 години да спре да пие. Това си е неговият избор. Имам си семейство, гледам бебе и изобщо не ми е до неговия алкохолизъм. За отсъствието - той преди около 25 години реши, че ще си тръгне сам, заради любовница. Така че, от 25 години той отсъства и не живеем заедно. Нямам нито намерение, нито желание да живея с него. Той е възрастен и аз съм възрастна вече, всеки си живее живота, спрямо изборите, които е направил. Аз в щастие и хармония, той на дъното. Това е положението.

# 353
КРР, въпреки всичко, сега отново ще налазят обичайните двама всезнайковци, да ти обяснят, че все пак ти нещо си виновна. И откъде накъде пък и се жалваш. Това им е останало на горкичките, да се правят на важни и да размахват пръст анонимно. Много жалко, особено по толкова тежки за семейството теми, но те толкова си могат. Емпатия нулева. Все едно аз да отида в тема за физическа болест и да почна да соча с пръст близките и да ги обвинявам, че не правят достатъчно. Който не е преживял от първо лице досег с тежка болест, било то физическа или психическа, не знам с какъв акъл се изказва. На теория е едно, в реалния живот, съвсем друго.

Последна редакция: ср, 17 сеп 2025, 16:38 от Марена

# 354
Е, виж сега, единият от тях все пак е психолог, който излиза от клиниките за зависими, така че - кои сме ние да спорим пред всезнаещата. Grin

# 355
  • София
А още по-грозно ми е пияна и смърдяща на алкохол жена.
Щото от мъжете се носи аромат на розово масло след пиене

# 356
  • Пловдив
При тях смърденето на алкохол не е грозно, е поантата. Wink

# 357
  • София
Точно такива изказвания ме изкарват от кожата, защото става дума не за физически разлики, а за обществени нагласи. В това отношение съм ЗА абсолютно и безусловно равенство на половете.
Ще ме извинява Revoker, но какво очаква - мъжът да си пие докъдето му е кеф, а жената да внимава колко пие, та да не погрознее в неговите очи и само да съска отстрани или с останалите жени да си обсъжда обзавеждане и деца.

# 358
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Точно такива изказвания ме изкарват от кожата, защото става дума не за физически разлики, а за обществени нагласи. В това отношение съм ЗА абсолютно и безусловно равенство на половете.
Ще ме извинява Revoker, но какво очаква - мъжът да си пие докъдето му е кеф, а жената да внимава колко пие, та да не погрознее в неговите очи и само да съска отстрани или с останалите жени да си обсъжда обзавеждане и деца.

Една жена отишла при Мъдреца и го пита:
-Учителю, защо когато една жена спи с много мъже, се води, че е лоша жена, а мъж, който спи с много жени е герой? Учителят взел един чайник, подал ѝ чаша, сипал в нея чай и я накарал да опита чая. Тя го опитала. После Учителят взел няколко чайници и ѝ сипал в чашата чай от всичките. След като опитала и този чай, той я попитал:
- Е, кой от чайовете ти хареса повече?
- Ами, и двата много ми харесаха!
- Овца такава! – провикнал се Учителя.
– Провали ми притчата!

В общи линии, това е положението по тези земи, това което за мъжа е гордост, за жената трябва да е срам.

# 359
Сутринта даваха репортаж от един ракиен казан в Северозапада. Присъстващите се жалваха от ограниченията в количествата, предвидени от държавата. Според единия, за четиричленно семейство бил необходим тон вино и поне 200 литра ракия. Останах безмълвна.

Общи условия

Активация на акаунт