Кой уби едно 8-годишно дете?

• 36 305
  • 1 046
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Какво да пишат за бащата, той може дори да не е бил там, а и да е бил как това променя нещата?

Така се надявам да почнат масови проверки и да не се допусне такъв инцидент повече. Хората около мен са скептични, колкото се взеха мерки за убийствата на пътя казват...

Повече от скъсаното въже ме потресе това, че спешна помощ не е могла да помогне. Думи нямам, думи. Те за мен също имат някаква вина, без да знам какво точно е било състоянието на детето.

# 46
Кой е виновен - естествено, че е шефът на съоръжението и персоналът. Да, държавните служители са безхаберни, контролните органи даже не знаят какви са им задълженията - нали ги гледах как се обясняваха по ТВ.

Но пряка отговорност носи този, който е пуснал тези неща да се ползват и не е осигурил здрав колан, резервен колан и резерва на резервата. Самата организация на тази атракция е предпоставка.

И този, който в самия ден и в предишните е качвал хора, но не е видял, че коланът е пред скъсване - стига това да се е виждало. Не знам дали е така, дали е погледнал изобщо. Ама професионалист бил - аман от пишман професионалисти.

# 47
Преди три години дъщеря ми с целия си акъл се беше качила на такова нещо. Като разбрах само където не я набих на 21-22 години. Имам син на 8 години и бих го качила на такова нещо само ако сме на вулканичен остров, вулкана изригва и това е единственият ни шанс за спасение.
Това балони, планери, парашути, джетове, банани, разнебитени лунапаркове - абсурд да си пусна детето на такова нещо. Тези неща никой не ги контролира, никой не дава гаранция за тези съоръжения. Отделно специално през това време от годината когато и ятата се събират и по крайбрежието е пътят им на Юг пък трябва да си съвсем изчаткал да се рееш из въздуха където не ти е мястото.
При простотията на дъщеря ми точно в ято щъркели се озовават. Като видях снимките, които тя с птичия си мозък ми изпрати направо сърцето ми спря. Бог ги е опазил и явно по-съобразителните от тях щъркели.
Толкова бях бясна, че ако ми беше пред очите направо не знам какво щях да я направя.
Като допълнение пазете децата си, бъдете мнителни и не рискувайте живота им с неща над които нямате контрол. Това да разчиташ на непознат, да те качи на такова нещо, без да знаеш нищо за обезопасяване, как да го контролираш, как да реагираш при различни ситуации си е чиста лудост.
Горкото дете, Бог да даде сили на семейството и близките. Голяма трагедия, истински ужас.
Моята съвсем наскоро се върна от море с компания и само тя и едно друго момиче се качили на парашут. Каза, че са ги издигнали на огромна височина, а после са ги спуснали за малко почти на самата повърхност на морето, където е било пълно с огромни медузи. Макар, че е на 21 години и аз изпаднах в тих ужас, като разбрах. Тя е екстремна и обича адреналина, но се надявам да има и чувство за самосъхранение. Истината е, че и на тротоара да вървиш и в автобус да се возиш, няма гаранция за нищо в този живот. Господ да пази децата ни!
Скрит текст:
Преди две вечери, прибирайки се от фитнес по оживена улица, покрай тротоара профучала кола с голяма скорост, даже не я видяла, само усетила болка в бедрото. Чула само нещо като пукот, но помислила, че камъче е хвръкнало и я ударило. Много я заболяло, чак се разплакала, но никой не и обърнал внимание. На другия ден минала по същото място и видяла малки сачми от пистолет. Стигнахме до извода, че някой просто е стрелял през прозореца на посоки еднократно и тя е била на пътя на сачмата. Предполагам, че пистолетът е бил детски с пластмасовите топчета, иначе последиците щяха да са много по- страшни.

# 48
  • София
Показаха сутринта по Нова и ролята на този колан - според специалиста това, което показват за скъсано, няма почти никаква роля за сигурността. Майката е чула две "пуквания", все едно са скъсани две въжета. Можем само да гадаем, а и там горе едва ли може да определиш точно какво и кога изпуква. Много, много тъжно и ужасно. Не искам да си представям какво е чувствала майката, като гледа как детето лети надолу. При падане по корем във водата, стават вътрешни разкъсвания. Не мисля, че линейките, каквито и да са били, могат да спасят такива травми.

# 49
Водолази търсят в морето падналата катарама.

# 50
  • София
И са го зарязали на плажа, защото не могат да направят нищо? Това нормално ли ви се струва, защо не е бил веднага транспортиран до болница, а са чакали нова линейка?

# 51
Какво да пишат за бащата, той може дори да не е бил там, а и да е бил как това променя нещата?

Така се надявам да почнат масови проверки и да не се допусне такъв инцидент повече. Хората около мен са скептични, колкото се взеха мерки за убийствата на пътя казват...

Повече от скъсаното въже ме потресе това, че спешна помощ не е могла да помогне. Думи нямам, думи. Те за мен също имат някаква вина, без да знам какво точно е било състоянието на детето.

Ако не знаете какво е било състоянието на детето, защо обвинявате спешна помощ? Неспасяемо е било за съжаление.

За всички, които обвиняват майката : чист късмет, кой къде сяда, защото ако беше седнала тя на другото място, щеше тя да падне.
Ако не се бяха качили те, щеше да се качат други хора и пак щеше да има смъртен случай.

И не, детето не се е откопчало само. В момента водолази претърсват мястото за счупените катарами на коланите.
И са го зарязали на плажа, защото не могат да направят нищо? Това нормално ли ви се струва, защо не е бил веднага транспортиран до болница, а са чакали нова линейка?

Ами четете, вече писахме за това. Никой не го е зарязвал. 1 час и 10 минути реанимация на място. Вие въобще можете ли да си представите, колко е трудно да се направи това и то над 1 час?
За съжаление никой не може да възкресява починали хора. Никой!

# 52
  • София
И в този случай се остава да умре на мястото на инцидента ли... Не може да сте сериозни...И като е било неспасяемо защо изобщо е изпратена друга линейка?

# 53
  • Другата България
Толкова съм писала по темите за състоянието на т.нар. спешна помощ у нас, в много теми, по всякакъв повод.
Истината е, че докато хората не се сблъскат лично или не стане такава трагедия /или подобна/, не вярват, че е ЧАК толкова зле. Не е зле, много зле е. И не става въпрос само за оборудването на линейките, тези в големите градове и към големите болници са нови и оборудвани - не всички, но има реанимационни екипи. Обаче, по ФСМП - тата в страната положението е трагично. Линейките са основно за транспорт, повечето от тях се ползват като таксита. Та, не става въпрос само за оборудването, става дума и за броя им - крайно недостатъчен, както за София /там е страшно/, така и за морските градове по време на сезона, където населението става...почти колкото в София /вероятно/. При катастрофата със Сияна линейката също беше дошла на 40тата минута, от Червен бряг, където са 2 или 3 линейки във филиала, за всичко - за града и околните села, в Общината.
Истината е и че не вярвам нещо да се промени. Ще се шуми, ще се коментира, ще се “търси отговорност“, ще има обещания за контрол и евентуално премахване на съоръжения като банани, дивани, парашути, АТВ-та и т.н., защото е края на сезона. И догодина отново - същото.
Парица е царица, има замесени и много не само частни интереси в тези морски атракциони.
Жалко за погубения детски живот, мир на невинната душица, и дано Бог се смили над другата, която в момента е в кома в Бургаската болница, детето от Пловдив /случая в Слънчев бряг/. Не трябва да се случват такива неща!

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 09:24 от Merri_An

# 54
И в този случай се остава да умре на мястото на инцидента ли... Не може да сте сериозни...И като е било неспасяемо защо изобщо е изпратена друга линейка?

Вижте 1 и 2 страница на темата. Не може на всеки да се обяснява по отделно. Запознайте се детайлно и после коментирайте.

# 55
  • София
Ами дано е така, в репортажа, в който гледах аз, не останах с впечатление да са оказали изобщо някаква помощ от първата линейка. И пак идваме на въпроса за състоянието на Спешна помощ в страната.
Ако имаше държава, ако имаше реални проверки, ако имаше съвест, ако имаше нормална спешна помощ, можеше нещата да са по-различен начин... Твърде много "акота".

Няма как да изчета и изгледам всичко по темата, за да получа разрешението Ви, за да пиша. Коментирам информацията, на която аз съм попаднала. Благодаря.

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 09:29 от sea.sea

# 56
Нищо не проверяват, ден да мине и така, просто парите да се приберат. И да са видели компроментиран ремък, ако шефа не купи нови, карат с тези, докато могат. Ужасно.
А и видно от снимката, спасителната жилетка на детето е в по-амортизирано състояние от жилетката на майката. Доста е тъничка. Само си мислим, че има контрол, а то никакъв.

# 57
Аз още не мога да си обясня как е станало. По телевизията показаха един червен колан, четири пръста широк, с разкъсан край. Това нещо не може да се скъса и слон да вържат... Вероятно е просто разбридан край на колан, който се вкарва в някаква катарама и няма никакво значение, но са го снимали за ефект. Всеки има вкъщи раница или друго с каиши от тези найлоновите,  много по-слаби и тънки от тези на парашута,  и може да пробва колко са здрави. Какво остава за тези широките. Единственото обяснение за мен е катарамата да е имала конструктивен дефект, незабележим отвън. Ако са отливки, а не ковани, винаги може да се случи някакво мехурче вътре или дефект в структурата на метала, но е неустановимо при оглед. Ако е така никой няма вина, а е малшанс. Но този малшанс може поне да доведе до въвеждане на допълнително осигурително въже. Въпросът с откопчаването на закопчалките пък не е еднозначен - ами ако паднат и парашутът ги захлупи, нали трябва да могат да се разкачат за да изплуват?
И в линейките не виждам вина - каквато била наблизо, такава дошла. Видели са, че трябва по-сериозно оборудване, повикали са. Не може на всеки плаж да има филиал на Пирогов, нали?
А детето вероятно е имало много тежки вътрешни травми, несъвместими с живота. В такива случаи първоначално хората са контактни или дават признаци на живот, докато загубят много кръв от вътрешни кръвоизливи или увредените органи спрат да функционират. Принцеса Даяна например е била контактна на първо време и не е изглеждало да е фатално наранена.  
Удар във водата от такава височина е фатален. Някакъв (пак казвам, някакъв) шанс за оцеляване има само ако падащият успее да се извърти така, че да падне отвесно с петите надолу, както падат скачачите от високи скали. Но и те скачат от 30 метра, 50 вече е прекалено много.

Дано намерят катарамата, ама е малко като игла в купа сено. Хич не ми се вярва.

П.П. Това, че жилетката на детето била тънка, изобщо не е фактор. Жилетките са с размери според теглото на човека. И затова на детето и на майката са различни. Нашите жилетки, с които гребем, също са различни.

# 58
Мисля си, че тези колани бързо се амортизират предвид атмосферните условия - слънце, солена вода + активно ползване. Ама нали се гледа печалбата само -  явно не ги подменят навреме.

"Контролът" явно и той е бил на братовчедски принцип.

Ужасно е случилото се.

Отделен въпрос, че точно като се знае, че "тука е така" (не, че не може и другаде да се случи), аз лично съм страхлива. То аз по принцип съм страхлива към екстремности, но в България и с едно наум по отношение на поддръжка и сигурност. Та не бих се качила на подобно, камо ли да кача детето си. Но в никакъв случай не виня майката - не са всички страхливи, като мен.

Тази година дъщеря ми ми пише на вайбър как се качила на едно просто виенско колело (тя е голям човек) и на мен ми настръхна кожата. Но това съм си аз, не съм критерий.

Вината е изцяло на собствениците и тези, които експлоатират, както на тези, които контролират "атракционите".  То май по-добре да ги няма. И един живот загубен така нелепо, е много!

# 59
И затова според мен летенето на 50м е рисково и опасно начинание и не е редно да се допускат деца. А държавата да си изготви правила.

Общи условия

Активация на акаунт