Кой уби едно 8-годишно дете?

• 36 260
  • 1 046
  •   1
Отговори
# 30
Четох интересен коментар на Аспарух Илиев по темата, че напоследък имало много инциденти в световен мащаб с парасейлинга, станал е скандал  и се е поставял въпросът с предлагането му по курорти изобщо. Рискът наистина в твърде голям и не трябваше да се стига до тази трагедия, за да го адресираме. Че в случая е явна немарливост с изтъркан колан си е отделен въпрос. Как така ще летиш на 50-100 м височина, при това за някаква атракция без да имаш каквато и да било подготовка, и животът ти ще зависи от един колан ?! Не трябва ли да има двойно обезопасяване ?

To има - коланите са два и всеки един би трябвало с резерв да издържи възрастен човек.
Но би могло да има и трето разтеглив въже като за бънджи с карабинер.

# 31
Е как тогава псда само детето. Не, че искам и двамата да са пострадали, но къса се кое? И то при по-лекия окачен

# 32
В конкретния случай възрастта няма значение, защото трагедията не е вследствие на действия на детето. Ако беше не на 8, а на 18 или 28, загубата нямаше да е по-лека. А и при възрастен, който е по-тежък от дете, съвсем няма шанс за оцеляване.

Вината за мен е на персонала, който пряко се е занимавал с услугата. И на собственика, ако е наел неквалифицирани служители. Всеки трябва да носи лична отговорност за действията си, не да се размива с търсене на вина в народа, държавата и глобалното затопляне.

# 33
Не съм чела подробности за случая, много съжалявам за детето... Cry
Преди 30 години съм се качвала на такъв парашут, много ми хареса, аз съм по екстремните преживявания, не помня вече какво е било обезопасяването, но всичко си беше наред.
Майката не е виновна, щом е допустимо за деца, би трябвало да бъде подсигурена безопасността. За жалост винаги има риск от нелепи инциденти.

# 34
Разликата между 8 и 18+ години е само в това кой взема решението. В първия случай - родителите позволяват/ решават от името на детето, респективно носят последствията за решението си, във втория - пълнолетният сам взема решенията в живота си и сам носи последствията от тях.

# 35
Всички по веригата са виновни - няма невинни.

# 36
Разликата между 8 и 18+ години е само в това кой взема решението. В първия случай - родителите позволяват/ решават от името на детето, респективно носят последствията за решението си, във втория - пълнолетният сам взема решенията в живота си и сам носи последствията от тях.
Последствията ги носят и в двата случая. Няма по-тежко от това и ще го носят до края на живота си.

Има загинал човек заради неизправно съоръжение. Който и да се беше качил, на колкото и години да е бил, пак резултатът щеше да е същия. За тази отговорност беше моя отговор.

# 37
Майката е една нормална майка, която е искала да зарадва детенцето си. Ненормални са единствено всички олигофрени, които я обвиняват в публичното пространство. Единствените виновни са тези, които не са обезопасили тази атракция достатъчно добре, за да няма наранени или убити. Всеки, който счита жената за виновна дори 1% няма никакъв мозък явно. Все едно да твърдите, че бабата и дядото на Сияна са я убили, защото те са я качили в колата си. Това е неизправно съоръжение, майката няма никаква вина, не е неин бизнесът.

# 38
Ех, кой е виновен...Писано било да стане. И да се намери виновен, това няма да утеши семейство.
Миналото лято малката дъщеря, тогава на 18 навършени години, за малко да се удави в морето. Спасиха я, втори живот живее в буквалния смисъл на думата. Нямаше човек, включително и лекаря от реанимацията в Бургас, който да не обвини нас, родителите, че сме я пуснали на море.
Майката, като повечето майки, е искала да зарадва детето си. Смятала е, че съоръжението е обезопасено, да няма да разглежда коланите преди да се качи. Като повечето хора се е доверила на тези, които обслужват парашута. Кой би допуснал, че така ще стане?!  Детето е реанимирано повече от час, просто не е имало шанс. При такава височина травмите са брутални...
Голяма трагедия.
Аз съм страхлива и си имам едно на ум за подобни атракциони, даже на лифт рядко се качвам. Но има хора, които обичат адреналина и не се страхуват от екстремни преживявания.

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 07:56 от мекичка*

# 39
Да почива в мир, брутална трагедия. Не е редно да се сравнява случаят със Сияна, ако дядото се беше напил и да я качи в колата си е виновен да. Човек носи и някаква лична отговорност, а не държавата за всичко. Разликата с голям човек е, че отново сам решава дали да се качи, а в случаят решават родителите и те носят отговорност. Човек има собствен мозък и мисли преди да вземе решение, а не прави всичко, само защото съществува и детето го иска. Не знам защо всички пишат за майката, но не и за бащата.
Тези от атракциона са ясни. А майката ще се чувства виновна цял живот независимо какво й пишат..  жалко за цялото семейство.

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 07:43 от Tanya Valcheva

# 40
Аз съм от "безотговорните" родители, които качиха сина си на тази атракция миналата година (тогава беше на 13). Избягвах темата, защото не знам какво да кажа по нея, освен, че ми настръхна косъмът, като чух за инцидента.
Риск съществува във всяко нещо, което човек прави, повечето ежедневни дейности са даже по-високорискови - докато го возиш в колата, когато кара колело, тротинетка, когато кара ски, когато се пуска по водната пързалка, когато влиза във водата при по-бурно море, дори когато пътувате със самолет. Ами като се прибират вкъщи вечер?
Няма как да се затворим по къщите си и да избегнем изцяло опасностите. В конкретния случай, ако има пропуск в обезопасяването, ще е ясно кой е виновен. Но по принцип щом дадена дейност е разрешена, е нормално човек да се възползва от възможността за едно приятно изживяване.
Мъжът ми се занимава с екстремни спортове (или поне преди, вече не толкова) и е имал взимане-даване със застрахователи, проучвали са нещата за степента на риск и казва, че процентът (не бройката, а процентът) инциденти при подобни занимания е много по-нисък от доста други ежедневни дейности.

# 41
  • Пловдив
Цитат
Нямаше човек, включително и лекаря от реанимацията в Бургас, който да не обвини нас, родителите, че сме я пуснали на море.
Пълнолетен човек?
Толкова адекватно, колкото и обвиненията към майката в случая с парашута. Разликата е само щастливият край при вас.

# 42
Инцидент може да стане по всяко време и на всяка атракция. Тива са съоръжения с повишен риск , но означава ли, че изобщо не трябва да се ползват и да бъдат забранени? Важи за аква паркове, луна парк , водни дивани и т.н .
Мъжът ми е най-предпазливият човек на света, до степен почти на психично разстройство. В хотелите си мие чиниите и приборите преди хранене, никога не е бил по екстремни неща, пази детето като орлица от какво ли не. И въпреки това беше готов да ни качи с детето точно на парашут преди месец -като подарък за рождения ми ден. Просто имахме много хубава почивка и щеше да е още една незабравима емоция, изобщо не сме си и помислили, че може да стане инцидент. Всеки ден прелитат десетки над главите ни все пак. А свекър ми и свекърва ми се качиха на парашут миналата година в Анталия , като и двамата са 60 плюс, той е 130 кг, а тя 90. Умът ми не побираше дори и тогава как изобщо  са се съгласили да ги качат…пълен абсурд, ама за щастие оцеляха.
И още нещо - миналата година бяхме в Созопол и синът ни, тогава на 6,  много искаше да се качим на диван. Имаше леки вълни и вятър, а той никога не се е качвал и не може да плува. И тъй като му беше мечта и нон стоп мрънкаше и ревеше за това, реших да опитаме все пак. Преди това питах момчетата дали са сигурни , че е подходящо за дете на 6, дали е изключено да падне от там , дали можем да дадем знак да се намали скоростта и т.н. Отношението беше супер нехайно и самоуверено-да да, няма никакъв проблем, то няма много вълни , давайте.
В крайна сметка се оказа едно от най-ужасните ни преживявания. Морето навътре беше адски бурно, едвам успявахме да се задържим на това чудо, а нямало как да намалят скоростта, защото не можело да ни издърпат иначе. За мен беше трудно да се държа, а малкият от страх и адреналин е впрегнал всичките си сили.
В крайна сметка мисля , че на никой не му пука за безопасността на тези атракциони, важно е печалбарството на принципа ден година храни.
Т.нар контрол най-вероятно си е напълно формален и институциите отново не са си свършили работата.

# 43
В днешно време наистина страшно се подценява и неглижира безопасността.
Случаят с АТВ е същият. Ако беше на затворена писта, нямаше да пострадат невинни хора...

# 44
  • София
Коланът се е разкъсал - https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/21140024

Общи условия

Активация на акаунт