Кой уби едно 8-годишно дете?

• 36 280
  • 1 046
  •   1
Отговори
# 15
  • Пловдив
А каква е версията на обвиняващите майката, какво е трябвало според тях да направи тя?
За другите версии мисля, че няма как да се каже нищо с точност, докато не стане ясна причината за откопчаването и падането.

# 16
Кой го уби ли? Ние го убихме.
Имаше тема какво правила държавата и там писах, че държавата това сме ние. Чак ме нападаха. Ама 90% от хората във форума, съм сигурен, че са правили дребни нарушения, скатавки, някои може и подкупи да са давали. 14-годишни карат пияни, полицейско синче блъска хора с АТВ, шофьори с книжка от 2 седмици хвърчат с 200 и се качват в автобус, дете го блъска ток до басейн, управителката отказва да спре тока, понеже вечерта има резервации и още, и още. Това са ни чудесата от последните 3-4 дни само. И всичко е защото някой се е направил на тарикат, някой нещо се е скатал, взел е едни пари, затворил е едни очи, спестил е други пари от ново оборудване.
И да, знам, че ще има да не слагам всички под общ знаменател. Знам, че това се отнася за едни лоши хора само, а ние не сме такива.
Ама кой го уби ли? Ние го убихме!

Последна редакция: вт, 19 авг 2025, 21:51 от ConstructiveDestruction

# 17
А каква е версията на обвиняващите майката, какво е трябвало според тях да направи тя?
За другите версии мисля, че няма как да се каже нищо с точност, докато не стане ясна причината за откопчаването и падането.

Майката е трябвало да не качва 8 годишният си син на парашут. Парашутите не са детска игра. Винаги крият риск за живота.

# 18
  • Пловдив
Цитат
да, знам, че ще има да не слагам всички под общ знаменател. Знам, че това се отнася за едни лоши хора само, а ние не сме такива.
Ама кой го уби ли? Ние го убихме!
Аман от ефектни пози.

Това дете кой го уби, и още много като него - населението на САЩ ли?

Чувствай се убиец, колкото искаш, аз не съм убивала никого, и няма общ знаменател тука - общият знаменател не сме убийци.
Има си правила, има си нарушения, има си нарушители.

Цитат
Майката е трябвало да не качва 8 годишният си син на парашут.
Няма такова нещо според мен - майката да преценява. Рискът се оценява и определя от организатора, възрастта на допусканите до парашута се определя пак от него. Тя не е скочила с парашута от покрива на блока си, това е организирано и ръководено мероприятие.

Последна редакция: вт, 19 авг 2025, 22:00 от Магдена

# 19
Моето лично мнение е, че такива атракциони не са за толкова малки деца, по ред причини, но не би ми хрумнало да обвинявам майката. Иначе във фейса е пълно с коментари, които я нападат. Вярвам, че просто е искала да му достави радост. Откъде да знае, че въжетата може да са компроментирани. Нали уж има кой да следи за това.

Ето разказа на майката, на който му се чете.
Скрит текст:

# 20
Майтапят ли се, дете над 3  години пускат. И следва - виж, той може , искам и  аз.
 Не знам как изглежда това забавление, за мене  прекалено рисковано..

# 21
  • Пловдив
Ако се е скъсал/откачил ремък поради неизправност и няма връзка с поведението на детето, значи не е до възраст. И възрастен не бива да се подлага на непремерен риск с недостатъчно здраво (ако е такова) осигуряване.
Разбира се, има рискови, екстремни дейности, при които злополуките не са въпрос на неизправност, а на неизбежен риск, неприемлив за дете, което не носи отговорност самО за себе си. Там вече би следвало да участват само пълнолетни. Но тук може би не е било така.

Последна редакция: вт, 19 авг 2025, 22:19 от Магдена

# 22
Както пишеше в линка май коланът бил протрит. Тогава вината е на фирмата. По принцип тези колани са супер здрави и не мога да си представя как се късат. Да видим следствието.  Може да е закопчалката. Ако е тя и се е счупила от дефект вътре просто няма как да се установи с никакъв преглед. На мен така веднъж ми се счупи една метална халка на сандал. Уж здрава, метална, а се счупи на две.

# 23
  • Пловдив
То затова може би добрите практики изискват двойно подсигуряване при повреда, тоест ако един ремък се скъса или една халка се счупи, да има втора резервна да поеме функцията до "приземяване". И да се проверява често за неизправности. Не знам, само разсъждавам.

# 24
Eто как изглеждат нещата. Щом майката е чула две изпуквания значи са се скъсали последователно двата ремъка, което не мога да схвана как може да стане. Или са се счупили халките. Но на тези ремъци можеш кон да окачиш, как едно дете е скъсало и двата?

# 25
Ако коланът се е скъсал на 8-годишно дете, което е около 30-35 кг, това означава, че би се скъсал и при възрастен, който е два пъти по-тежък. Би следвало да има допустима възраст, ръст и килограми, но най-вече възраст за използването на различните видове атракциони. Ако коланът е бил протрит никой ли не го е видял - нито служителят, нито майката ли?
Решението дали да се разреши нещо е на родителите, те дава съгласие и плащат. Децата сами не могат да вземат такива решения. Но и никой родители не би дал съгласие, ако нещо му е съмнително.
П.п бях на 7 и бяхме с майка, леля, свако и братовчедката на гости на роднина в Будапеща. В Лунапарка им се возихме дори на осморката/ влакчето, но аз много исках да се спусна с лодка по нещо като улей или пързалка във водата. Майка ми беше съгласна да ме пусне сама/ с други хора в лодката, но свако ми забрани. Тогава му се разсърдих, но думите на майка ми бяха, че той е мъжът в групата и той има последната дума.
Личното ми мнение - атракции като джетове и парашути не са подходящи за деца под 16 години и то без придружител/ инструктор от фирмата, а не родител. Не, че в случая придружаващият детето е можел да направи нещо във въздуха. Трагично стечение на обстоятелствата и вероятно, травми несъвместими с живота. За ужаса на майката, не ми се мисли, случилото се ще я преследва до края на живота й.
И все пак, като родители трябва да се научим да преценяваме рисковете и да казваме НЕ на децата си, когато смятаме, че нещо е опасно или неподходящо за тях.

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 00:37 от Mama Ru

# 26
Четох интересен коментар на Аспарух Илиев по темата, че напоследък имало много инциденти в световен мащаб с парасейлинга, станал е скандал  и се е поставял въпросът с предлагането му по курорти изобщо. Рискът наистина в твърде голям и не трябваше да се стига до тази трагедия, за да го адресираме. Че в случая е явна немарливост с изтъркан колан си е отделен въпрос. Как така ще летиш на 50-100 м височина, при това за някаква атракция без да имаш каквато и да било подготовка, и животът ти ще зависи от един колан ?! Не трябва ли да има двойно обезопасяване ?
Не мога да спра да ги мисля - ние самите сме с дете на 7 и почиваме в момента между Равда и Несебър Sad Гушкам си детето вечерта и не знам какво ме очаква на следващия ден. Да не говорим , че на миналата ни почивка през юли, бяхме спрели в аварийната лента по магистрала Тракия за по малка нужда на детето, сигурно 15 мин преди турчинът да помете спрялата кола в аварийна и да остави на място  двама родители, тръгнали за море с детето си. Брутално е всичко това, просто не трябва да се случва.

# 27
  • Пловдив
Преди три години дъщеря ми с целия си акъл се беше качила на такова нещо. Като разбрах само където не я набих на 21-22 години. Имам син на 8 години и бих го качила на такова нещо само ако сме на вулканичен остров, вулкана изригва и това е единственият ни шанс за спасение.
Това балони, планери, парашути, джетове, банани, разнебитени лунапаркове - абсурд да си пусна детето на такова нещо. Тези неща никой не ги контролира, никой не дава гаранция за тези съоръжения. Отделно специално през това време от годината когато и ятата се събират и по крайбрежието е пътят им на Юг пък трябва да си съвсем изчаткал да се рееш из въздуха където не ти е мястото.
При простотията на дъщеря ми точно в ято щъркели се озовават. Като видях снимките, които тя с птичия си мозък ми изпрати направо сърцето ми спря. Бог ги е опазил и явно по-съобразителните от тях щъркели.
Толкова бях бясна, че ако ми беше пред очите направо не знам какво щях да я направя.
Като допълнение пазете децата си, бъдете мнителни и не рискувайте живота им с неща над които нямате контрол. Това да разчиташ на непознат, да те качи на такова нещо, без да знаеш нищо за обезопасяване, как да го контролираш, как да реагираш при различни ситуации си е чиста лудост.
Горкото дете, Бог да даде сили на семейството и близките. Голяма трагедия, истински ужас.

# 28
  • Варна
Няма никаква вина майката за инцидента, оставете че е качила детето си, нейно решение е ..Можеше нейния колан да се скъса и тя да е на негово място, кой да е виновен тогава..Детето, че е искало да се качи с нея?! Нелепо е..
Иначе, аз не бих се качила, нито детето си , но това не означава, че някой който е ползвал атракциона при поставените изисквания има вина..
Иначе за жалост, навсякъде по света стават инциденти. Но в България сме като в третия свят липсва всякакъв контрол, инструктаж, обяснения, проерки на съоръженията ..В Египет , Африка е нещо такова и пак хора ползват подводници/ една потъна наскоро тази пролет с доста хора/ , парашути, гмуркат се и т н.. непрекъснато има инциденти.
 Ама уж имаме претенции че сме в Европа ние.

# 29
Брат ми е алпинист, а мъжът ми има свидетелство за работа на височина. От тях знам какво представлява осигуряване. Никога по никакъв повод не бих се качила на това нещо, както го е показала Черна станция. Та това е съвсем афиф окачване и никакво обезопасяване.  И на 50 м височина!
Изумена съм, че държавата няма никакви изисквания към такива дейности.

Общи условия

Активация на акаунт