Кой уби едно 8-годишно дете?

• 37 577
  • 1 046
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Няма сила, която да скъса този колан през кръста. Първо ще се счупи пластмасовата катарама. За мен онова, разплетеното, просто е бил краят на колана.
Защо да няма начин, дори не е нужно пластмасовата част да се чупи. Достатъчно е да е било здраво затегнато, стояло си е облегнато на облегалката, наслаждавало се е на гледката, но ако изведнъж се изправи с горната част на тялото и наклони напред, вече се разбалансира и един компроментиран вече колан няма да спре инерцията. Нищо не пречи да се скъса.

Този ремък, широк 4 пръста и дебел 2 - 3 милиметра може да удържи и 200 килограма. Как ще го скъса осем годишно дете? Сутринта говорихме с половинката за това точно. Взехме ремъка на компютърна чанта, много по-слаб. Ми всеки от нас можеше да се увисне на него без проблем.
Коланите за сбруи за осигуряване са по-здрави от тези за чанти. Материалът е друг също. Издържат до над 1 тон. За пример въжета и карабинери за алпинизъм издържат до 2 тона приблизително. Катарамата не е пластмасова, а метална. Не знам какви карабинери са ползвали, но ако аз трябва да се осигурявам ще ползвам майон (карабинер със завинтваща се закопчалка). В предните страници имаше снимка на подобен парашут и карабинерите приличаха на строителни. Те нямат щампа с товароносимост. Алпийските имат задължително. Даже две - колко издържат в отворено и в затворено положение. Натоварена сбруя или карабинер със завинтваща се ключалка е трудно да се отворят. За мен вината е първо във фирмата с атракциона и после по веригата на проверяващите инстанции.

# 91
mariposa, изгледа ли целия репортаж, ама честно? Според мен, не си или не е било внимателно. Човекът демонстрира, че този колан не играе почти никаква роля и върху него няма натиск, опъване и т.н. В последните 10мин се въртят нонстоп кадрите със скъсаното и ако си гледала, щеше да видиш, че тази част от колана, която е без катарамата и само се промушва, си е там и се развява съвсем здрава. Това че някой се опитва да навре някъде скъсаното, нищо не значи, просто размишляват на място. Освен това тази сбруя е с дебела и тънка раирана част, коланът за кръста е захванът на тънката част, а скъсаното на дебелата, където виси сбруята от парашута.
Да, права си, на втория елемент липсва възглавничната част отзад и се подведох. Вертикалния е бил. Обаче е по-лошо положението. Явно са се опитвали да го поправят и точно там си е било компроментирано още от преди. Защото вертикалния е шит доста извън извън полето за шиене, не както другия колан в репортажа с демонстрацията. Те се шият и одобряват по стандарт, не може кой където иска да шие. И освен това двойния ремък от този репортажа е подсилен с двоен шев по цялата му дължина, а тук такъв шев по дължината не се вижда, дори и остатъци от шев няма. Да не би да са пришили просто една трега и долу да са подсилили допълнително с шев. Но един ремък не е като два. И така са го пуснали и сигурно само на децата са го слагали, защото са по-леки. Досвидяло им се да го изхвърлят и подменят нацяло. Еми, нямам думи. Cry
Скрит текст:

# 92
Няма да ви разказвам как пътувах с тригодишно в много силен стрес от Южна България през Шипка. Само до подножието на Шипка три пъти повръща от стрес и рев. Буквално през завой сме спирали на слизане от върха, с огромен риск, разбира се. Край едно мостче на влизане в Габрово слязохме за последно, след това се успокои и заспа. Ама шофьорът колко съжалява, че не мина през Прохода на Републиката, само той си знае. Но пътя избираше той, ние бяхме само пътници. 300-350 км ги минахме за около 6 часа.

# 93
Аз друго се чудя... На демострацията мъжът седеше спокойно през цялото време. Да, но горе, на високото, парашутът се движи, има сигурно доста поклащане. Какво става, ако човекът се наклони рязко напред?
Този, който е разрешил на малки деца да ползват атракцията, дава ли си сметка, че децата не са като възрастните да стоят като препарирани? Те може да се въртят, да се наклоняват, да пипат по сбруята, да се изхлузят по някакъв начин...
В никакъв случай не искам да кажа, че детето е виновно за инцидента. Просто продължавам да недоумявам как може да е разрешено за толкова малки деца, при това без компетентен инструктор.

# 94
  • София
Скрит текст:
Аз друго се чудя... На демострацията мъжът седеше спокойно през цялото време. Да, но горе, на високото, парашутът се движи, има сигурно доста поклащане. Какво става, ако човекът се наклони рязко напред?
Този, който е разрешил на малки деца да ползват атракцията, дава ли си сметка, че децата не са като възрастните да стоят като препарирани? Те може да се въртят, да се наклоняват, да пипат по сбруята, да се изхлузят по някакъв начин...
В никакъв случай не искам да кажа, че детето е виновно за инцидента.
Просто продължавам да недоумявам как може да е разрешено за толкова малки деца, при това без компетентен инструктор.
Липса на регулация.

# 95
mariposa_viv, ако е така, и аз си го помислих, че може не случайно детето да е било на тази седалка, а не възрастен, това е предумишлено убийство. Не може да се надяваш, че като е дете ще издържи, всяко нещо си има предел, компрометирано ли е - изважда се от експлоатация.
Как' Сийка, и аз това се чудя, но то и с инструктор на другата седалка да е той какво би направил при скъсване на обезопасителните колани или преобръщане/ изхлузване на детето/ възрастния?

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 13:50 от Mama Ru

# 96
mariposa_viv, ако е така, и аз си го помислих, че може не случайно детето да е било на тази седалка, а не възрастен, това е предумишлено убийство. Не може да се надяваш, че като е дете ще издържи, всяко нещо си има предел, компрометирано ли е - изважда се от експлоатация.
Как' Сийка, и аз това се чудя, но то и с инструктор на другата седалка да е той какво би направил при скъсване на обезопасителните колани или преобръщане/ изрязване на детето/ възрастния?
Mama Ru, пълно безхаберие и липса на контрол отвсякъде, нали всички започнаха да си измиват ръцете, че не били отговаряли те.
При екстремни ситуации горе оставаш напълно сам, ни декларации те топлят, ни нищо.

# 97
Сега прочетох, че намерили катарамите. Но нищо повече.

# 98
Преди 2-3 год на Каваците се скъса въжето на парашута и той отлетя, закачи се и спря в някакви дървета. Пак бяха майка и дете, и за щастие оцеляха. Отново гърмяха новини, телевизии, даже одеве мернах заглавие оттогава, че щели да затягат контрола. Явно само големите приказки са останали.

Кои катарами? Доколкото виждам има само една на колана за кръста и два карабинера.
Много странно, ако са се скъсали ремъците, трябваше карабинерите да си останат на място. А тези скъсаните парчета изглеждат много къси, особено едното.

# 99
В никакъв случай не искам да кажа, че детето е виновно за инцидента. Просто продължавам да недоумявам как може да е разрешено за толкова малки деца, при това без компетентен инструктор.

Същите тези инструктори биха мятали камъни по майката, че не обяснила на детето си да стои мирно и да не пипа нищо по коланите. Инструкторите много лесно биха си измили ръцете по този начин - нейната дума срещу тяхната.

# 100
Как така майката да обясни?! Тези съвсем са полудели! Ами като нямаш вяра на дете, че няма да пипа нищо, Ами не го качвай!
Всичко в нашата държава е печалбарство за деня, за сезона, надменност и тотално погазване на закона!
Е, да им вземат бизнеса сега и да отиват да бачкат по строежите! Големите бизнесмени!

# 101
  • София
Всички са виновни - на първо място тези, които задават регулациите (безумно е атракциона да е разрешен за деца под 18 години, а за 3-годишните да не говорим) и на второ - тези, които следят за спазването им. Всякакви атракциони крият рискове, опасни са и е редно хората да помислят за това преди да се качат. Особено пък такива, стопанисвани от мутри и проверявани от други мутри

# 102
  • Враца
Ето ви и баце Бойко... :

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/21141974

# 103

А така да се напънем да помислим, че ако не беше това дете, щеше да падне например някой младеж, който се е качил вместо детето. Там родителите ли пак са виновни? Естествено държавата във вид на администрации, законодатели, законоизпълнители, комисии, агенции прочее я няма никаква.Политиците са ни дървени философи, които не могат да осмислят проблема.

# 104
Бат' Бойко, обаче, в конкретното изказване с внуците си има право - виждаме, че нещо, което правят е опасно и оказваме контрол или не разрешаваме. Колко деца се потрошиха с електрически тротинетки докато се усетят властимащите? Не е ли родителска отговорност да не купуват на дете под определена възраст, което не знае правилника за движение и си кара както му скимне? Ако толкова им е зор, на 16 да го запишат на курс за мотопеди и тогава да го пуснат в движението.

Общи условия

Активация на акаунт