Кой уби едно 8-годишно дете?

• 37 574
  • 1 046
  •   1
Отговори
# 75
Да, да го намерят, а не да потъне, но не са го предпазили от тежките вътрешни наранявания, доколкото разбирам. Жалко за детето. Такива неща не бива да се случват нито на деца, нито на възрастни, уви - съдба.

# 76
Изгледах целия репортаж на Нова и там човекът много ясно обясни и демонстрира всичко, каза, че сбруята е абсолютно същата, даже се закачи и вися във въздуха.
Връщах няколко пъти и сравнявах с кадрите от инцидента, според мен скъсаното не е коланът за кръста, а това което държи седалката към парашута.
Но в такъв случай, ако са се скъсали двата ремъка, би трябвало детето да падне заедно със сбруята/седалката. Или поне и тя да падне във водата, но те не казват дали е паднала с детето или е останала на парашута.
Отделно гледах и видеото от инцидента със сръбската инфлуенсърка, тя разкопча колана сама, но остана на седалката, защото краката и са в нещо като примка, после се набра за да се обърне с главата надолу и тогава падна. Тоест за да падне, трябва да си измуши краката, което не е лесно и се изискват усилия и целенасочени действия.

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 10:48 от Чи лу

# 77
Истината е, че този вид атракциони носят много големи рискове. Коланите са здрави и то доста, според дъщеря ми, която преди две седмици се е качила на такъв парашут, но огромната височина, на която се издигат също я стреснала, въпреки че тя обича адреналина, но си е дала сметка какво би се случило ако падне. Плува отлично, но от тази височина сблъсъкът с водната повърхност е почни като в бетон, предполагам. Едва ли жилетка може да спаси човек от сериозни наранявания. При този вид забавления трябва много сериозно да се подхожда относно мерките за безопасност. Ако е необходимо втори човек, обучен от екипа да се качва с деца, че и с възрастни. Да е подготвен да реагира, не знам. Виждала съм такова спускане, но с парашутист, който управлява и може да реагира, клиента само се вози.

# 78
Изгледах целия репортаж на Нова и там човекът много ясно обясни и демонстрира всичко, каза, че сбруята е абсолютно същата, даже се закачи и вися във въздуха.
Връщах няколко пъти и сравнявах с кадрите от инцидента, според мен скъсаното не е коланът за кръста, а това което държи седалката към парашута.
Но в такъв случай, ако са се скъсали двата ремъка, би трябвало детето да падне заедно със сбруята/седалката. Или поне и тя да падне във водата, но те не казват дали е паднала с детето или е останала на парашута.
Отделно гледах и видеото от инцидента със сръбската инфлуенсърка, тя разкопча колана сама, но остана на седалката, защото краката и са в нещо като примка, после се набра за да се обърне с главата надолу и тогава падна. Тоест за да падне, трябва да си измуши краката, което не е лесно и се изискват усилия и целенасочени действия.
Точно на кръста е скъсаното (по хоризонтала), не по вертикала. Ето снимки от същия репортаж. По вертикала са ремъците с карабините, там никой нормален няма да сложи пластмасова катарама, защото поемат основния товар.

Скрит текст:

# 79
Няма сила, която да скъса този колан през кръста. Първо ще се счупи пластмасовата катарама. За мен онова, разплетеното, просто е бил краят на колана.

# 80
Изключително ми е тежко и от сърце съчувствам за загубата на детенцето на родителите и всички близки... трагедия!

Необходим е много строг контрол за всички подобни рискови начинания. Защото на почивка човек с склонен да прави какви ли не неща, за да "угоди" на децата. Моите са се качвали на атракцион, в който една топка се върти нагоре и се "изстрелва" със скорост, качвали са се какви ли не въртележки...

Аз се имам за човек с опит, но сама се вкарах в ужасно рисково приключение съвсем наскоро. На Слънчев бряг има една въртележка, чието обезопасяване на седалката за двама е една метална тръба отпред, за която да се хванеш. Някак си отстрани изглежда много добре. И не си личи как бързо се върти. Дъщеря ми и братовчедка й, съответно на 8 и 6 години, постоянно опяваха за точно тази въртележка - навихме се накрая. Добре, че човекът от атракциона настоя родител да седне по средата. Това бях аз. Изживях огромен ужас. Когато се завърти много бързо, въртележката се накланя силно към основата си. По законите на физиката, и аз, и дъщеря ми в този момент се плъзгахме едновременно по седалката към най-малкото дете. Едвам се крепях хем да ги държа, хем да не се плъзгам да не притиснем детето. Те и двете са слаби и малки, през цялото време мислех, че някоя от тях ще изхвърчи. И уж съм предпазлива и страхлива! Слава Богу, слязохме накрая, както ми се стори след цяла вечност. Аз през цялото време пищях от ужас, децата от кеф. Никога повече не бих повторила!

И накрая да кажа какво ми направи пък добро впечатление. Малките искаха да влязат в Horror стая. От тези със скелетите и ужасиите. Водихме го на две места, и на двете ни отказаха с думите: "Много са малки, ще имате после големи проблеми. Доведете ги след 5 години". Значи, има и хора, които не са готови ан всичко, за да вземат едни пари.

# 81
Няма сила, която да скъса този колан през кръста. Първо ще се счупи пластмасовата катарама. За мен онова, разплетеното, просто е бил краят на колана.
Защо да няма начин, дори не е нужно пластмасовата част да се чупи. Достатъчно е да е било здраво затегнато, стояло си е облегнато на облегалката, наслаждавало се е на гледката, но ако изведнъж се изправи с горната част на тялото и наклони напред, вече се разбалансира и един компроментиран вече колан няма да спре инерцията. Нищо не пречи да се скъса.

# 82
Защо да няма начин, дори не е нужно пластмасовата част да се чупи. Достатъчно е да е било здраво затегнато, стояло си е облегнато на облегалката, наслаждавало се е на гледката, но ако изведнъж се изправи с горната част на тялото и наклони напред, вече се разбалансира и един компроментиран вече колан няма да спре инерцията. Нищо не пречи да се скъса.

Този ремък, широк 4 пръста и дебел 2 - 3 милиметра може да удържи и 200 килограма. Как ще го скъса осем годишно дете? Сутринта говорихме с половинката за това точно. Взехме ремъка на компютърна чанта, много по-слаб. Ми всеки от нас можеше да се увисне на него без проблем.

# 83
mariposa, изгледа ли целия репортаж, ама честно? Според мен не си, или не е било внимателно. Човекът демонстрира, че този колан не играе почти никаква роля и върху него няма натиск, опъване и т.н. В последните 10мин се въртят нонстоп кадрите със скъсаното и ако си гледала, щеше да видиш, че тази част от колана, която е без катарамата и само се промушва, си е там и се развява съвсем здрава. Това че някой се опитва да навре някъде скъсаното, нищо не значи, просто размишляват на място. Освен това тази сбруя е с дебела и тънка раирана част, коланът за кръста е захванът на тънката част, а скъсаното на дебелата, където виси сбруята от парашута.

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 12:49 от Чи лу

# 84
Разследването на инцидента и установяването на точната причина е важно, за да се вземат мерки такъв инцидент да не се повтори. За съжаление, нищо не може да върне детето, нито ще компенсира загубата на родителите.

# 85
Освен, че самия човек каза, че не играе никаква роля, му трябваше помощ - /в случая Румен Бахов закачи карабинерите/ да се закачи на карабинерите, увисна с цялото си тегло и не проумявам как някои хора пишат, че детето  едва ли не само се е откопчало, пък се изправило едва ли не?! Това не е седалка на люлка, увисваш и нищо не можеш да направиш докато не ступиш на двата си крака на земята, иначе трябва да си атлетичен, да се набереш отгоре и с много усилия да се откачиш. Майката е била там, също не би го допуснала ако е било възможно.
Причината е от ясна по-ясна, или смупен карабинер, или скъсано въже при карабинера, въпросът е защо няма двойно осигуряване, на демонстрацията сутринта беше същото, човека каза даже че смята че е същото нещо /забравих му името, сбруя ли е какво е/.

# 86
Не проумявам - как и двата карабинера се чупят/ как двата ремъка се късат едновременно? Един дефектен или износен, ще разбера, но и двата? Не съм запозната отблизо с атракцията, но все пак това трябва да носи възрастен 70-90 кг, а тук говорим за дете, което макар и не съвсем дребно и слабо, тежи не повече от 35кг, нали?

# 87

Не мога да спра да ги мисля - ние самите сме с дете на 7 и почиваме в момента между Равда и Несебър Sad Гушкам си детето вечерта и не знам какво ме очаква на следващия ден. Да не говорим , че на миналата ни почивка през юли, бяхме спрели в аварийната лента по магистрала Тракия за по малка нужда на детето, сигурно 15 мин преди турчинът да помете спрялата кола в аварийна и да остави на място  двама родители, тръгнали за море с детето си. Брутално е всичко това, просто не трябва да се случва.
Спирате в аварийната лента, за да се изпикаете?😳И после кой е виновен? Там, където живея, ако спрете така, ще имате големи проблеми. Много по-големи от малката ви нужда.

# 88
Ако се спира в аварийна лента, трябва да е само при повреда. Съответно аз бих избягала далеч от автомобила, докато чакам помощ - в нива или каквото и да е отстрани. В колата в аварийна лента не се стои. Така загина и на сестра ми познат. Колата стои - ти се махаш от нея задължително.

# 89
  • Варна

Спирате в аварийната лента, за да се изпикаете?😳И после кой е виновен? Там, където живея, ако спрете така, ще имате големи проблеми. Много по-големи от малката ви нужда.

Много ми е чудно това възпитание  на дете , при наличие на бензиностанции с тоалет на всеки 20-30 км. Как им доставя удоволствие да пи*аят по пътя на някои, не мога да си обясня. Освен че е грозно е и много опасно. Аварийната лента е за аварии, не за 00 , все пак.

Общи условия

Активация на акаунт