Кой уби едно 8-годишно дете?

• 37 829
  • 1 046
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Стига сте обвинявали момичетата. И аз не разбирам с какъв акъл да скочили, но и няма много информация, нали?
И като почнахме с внушенията, възможно ли е да са били застрашени от нещо? Нашите влакове не са най-безопасното място на света,все пак.

# 601
Ако вратите не са били заключени не виждам вина на БДЖ (понякога заключват, но то е друга работа).  Тежки са, но това си е конструктивна особеност. Но съвсем не е причина да се скача от влака. Ако ми спре тока и не мога да изляза от асансьора нормално, а почна да отварям силово вратите и да се навирам и падна в шахтата Електроснабдяването ли ще е виновно? Или асансьорната фирма?

# 602
  • София
Добре де, каквото и да се е случило, редно ли е да скачаш от изправен влак (т.е. такъв, при който се предполага, че няма опасност за пътниците вътре, защото доколкото разбрах от прочетеното, само те са скочили) в движение? Вярвам, че е имало проблем с вратата, но все пак, това са големи хора, като виждат, че влакът се движи, чакат следващата спирка. Не е виновно БДЖ за нечие глупаво решение. Жалко за починалото момиче и дано другото се възстанови бързо.

# 603
Да, вратите са толкова тежки, че се е случвало да не можем да ги отворим, за да се качим във влака или да слезем от влака, че се е налагало да скачаме върху камъните отвисоко от противоположната страна на гарата, където няма перон, но има други релси с риск да се озовем между два влака. И да стоим там, докато всеки влак напусне гарата. И толкова са тежки, че не се затваряха и отвътре. През зимата навяваше сняг и около тоалетната ставаше пързалка. Някой по- нестабилен можеше да се подхлъзне и да полети през отворената врата навън в движение. Добре, че последните години не вали сняг. И ние сме пътували много по влакове, и сме се сблъсквали с какво ли не.
Чак да се обвиняват момичетата, че били на "нещо", е вече прекалено. Само и само да не се търси вина другиму.

# 604
Глупава постъпка и висока цена за нея.
Майка ми на времето ме караше да минаваме на гарата в Плачковци през разни товарни влакове, за да минем по една пътека през гората до вилите вместо да заобиколим по пътя. Аз, детето, имах повече акъл и страх да правя това от нея - голям човек. Слава богу нищо не се случи, но ако се беше случило кой щеше да е виновен?

# 605
Голяма защита на БДЖ, няма лошо. Но поне вратите можеха да оправят. Да се отварят и затварят, както трябва, без да е нужно да се търси кондуктор. Не бих била толкова крайна да обвинявам момичетата. Паника, объркване, че са пропуснали гарата, и последващи нелогични действия. Това са нормални човешки реакции. Не всеки може да запази хладнокръвие. Има по- чувствителни хора. Което не оправдава скачането в движение. Вероятно става въпрос за неправилна оценка на риска. Пак ще напиша- паниката е лош съветник. Десет човека се изредиха да укоряват момичетата и да пишат, че БДЖ не са виновни, без да се знае какво точно се е случило.
Ами не, не са нормални човешки реакции. И не е нормално да си смучем от пръстите какви ли не оправдания за такава откровена глупост. Трябва да си идиот, за да скочиш от движещо се превозно средство... освен ако няма пожар вътре или убиец с насочено оръжие.

# 606
Голяма защита на БДЖ, няма лошо. Но поне вратите можеха да оправят. Да се отварят и затварят, както трябва, без да е нужно да се търси кондуктор. Не бих била толкова крайна да обвинявам момичетата. Паника, объркване, че са пропуснали гарата, и последващи нелогични действия. Това са нормални човешки реакции. Не всеки може да запази хладнокръвие. Има по- чувствителни хора. Което не оправдава скачането в движение. Вероятно става въпрос за неправилна оценка на риска. Пак ще напиша- паниката е лош съветник. Десет човека се изредиха да укоряват момичетата и да пишат, че БДЖ не са виновни, без да се знае какво точно се е случило.
Ами не, не са нормални човешки реакции. И не е нормално да си смучем от пръстите какви ли не оправдания за такава откровена глупост. Трябва да си идиот, за да скочиш от движещо се превозно средство... освен ако няма пожар вътре или убиец с насочено оръжие.
Не смятам за уместно да сме толкова безпощадни съдници относно действията на две пострадали момичета. Нито пък да се омаловажават мненията на потребители, които не споделят Вашата гледна точка, с квалификации от рода на "изсмукани от пръстите".
Успокойте се, едва ли някой ще потърси отговорност от БДЖ за случилото се. Явно това е притеснението Ви и затова сте толкова крайни при изказване на мнение за постъпката на потърпевшите.
Сега ме докладвайте, ако коментарът ми не Ви допада!

# 607
  • София
Аз веднъж скочих от ескалатор в движение. В смисъл, качих се за нагоре, изведнъж се сетих за нещо да се върна (буквално 2-3 секунди да съм се возила), преминах бързо по стълбите, слязох на долната и скочих на площадката. Щях да се пребия! От някакъв ескалатор, само просто беше на противоположната страна! Какво остава за влак. набиращ скорост!

# 608
Не смятам за уместно да сме толкова безпощадни съдници относно действията на две пострадали момичета.
Пострадали са, защото са постъпили изключително глупаво, необмислено и безотговорно.
Нито пък да се омаловажават мненията на потребители, които не споделят Вашата гледна точка, с квалификации от рода на "изсмукани от пръстите".
Ами да казвате, че "пропусната гара и объркване" е нормално да доведе до скачане в движение си е точно изсмукване от пръстите на нелепи и лишени от логика и разум оправдания. То и оня, дето влезе в автобуса с колата си сигурно се е объркал.
Успокойте се, едва ли някой ще потърси отговорност от БДЖ за случилото се. Явно това е притеснението Ви и затова сте толкова крайни при изказване на мнение за постъпката на потърпевшите.
Сега ме докладвайте, ако коментарът ми не Ви допада!
Нямам нищо общо с БДЖ и ми е все тая ще им търсят ли отговорност или не. Мнението ми за глупавата им постъпка не е крайно, а реалистично - постъпката е точно такава - глупава, и жалко, че доведе до смърт. Дано другата пострадала да се оправи и да разкаже от първо лице.

Последна редакция: пт, 29 авг 2025, 11:34 от HoneyBee33

# 609
  • София
Разбира се, че е малоумна идея да скачаш от влак, освен ако не си каскадьор снимащ филм. Има цяла поредица "Глупави начини да умреш", Дарвинови награди и подобни.

Това по никакъв начин не променя фактът, че БДЖ са много зле и са съдействали за глупостта.

# 610
От Лиана Панделиева - ФБ:

Liyana Pandelieva
16 ч
 ·
"Получихме трагичен нагледен пример що е то функционална неграмотност.
Една от двете млади жени, скочили от прозореца на влак в движение на гарата в Клисура, е вече мъртва.
Няма значение дали не са успели да отворят вратата на вагона навреме. Мятане от влак в движение с прескачане през прозореца (или през насилствено отворена врата) е не просто глупост, това е пълно отсъствие на критично мислене и връзка с реалността.

В подобно действие няма младежка щуротия - това е безумие, завършило необратимо.
За подобно абсурдно действие може да бъдат обвинени всички - от Индиана Джоунс до всяка онлайн или телефонна игра с много възможни животи, въпреки грешките.

Години наред у нас се цитира, че около 40% от младите хора са функционално неграмотни, но рядко обвързвахме тежките им травми и смърт с непригодността за реалния живот. Е - сега примерът е за учебник.
Какво би станало, ако някой е изпуснал гарата си и се вози до следващата? Да - ще се наложи да чака, да търси друг транспорт, но всичко ще приключи в рамките на този ден. А сега за една от двете жени, едва започнала пълнолетния си живот, дни вече няма. Само близките ще ридаят и ще се питат най-простото: Защо са направили такава глупост?
В училище ще започне да се преподава предмет по добродетели. В училище обаче не се преподава здрав разум, не се преподава колко е ценно да бъдеш адекватен и да си отговорен към своя живот и този на околните.
Ден след ден четем за счупени черепи, размазани коли, осакатени и загинали млади хора - тинейджъри и преобладаващо във възрастта между 18 и 24 години.
Необратимата трагедия с 20-годишната жена, скочила от влак, е като щемпел за реалността, свързана с функционалната неадекватност и липсата на елементарен разсъдък, който е съставна част от общата култура.

Само за АВГУСТ месец:
- Никола Бургазлиев, премазал петима (едната жертва е в необратимо състояние) е на 18.
- Убиецът с летящия автомобил в София е на 21 години.
- 17-годишен младеж е заловен в Смолян да шофира след употреба на алкохол и без да притежава свидетелство за управление на МПС.
- 18-годишен младеж изпуска контрола над колата си, излиза от пътя и катастрофира извън пътното платно. На място загиват момиче на 17 и момче на 20 години.
- 20-годишен шофьор загина при тежка катастрофа в Пловдив. Водачът е управлявал автомобил, с който се е ударил в стълб. Вследствие на удара колата се е усукала около стълба.
- 15-годишно момче е с опасност за живота, след като 20-годишен шофьор го помита с автомобила си на тротоар в село Долни Богров.
- Пиян 26-годишен мъж се вряза в жилищен блок в София.
Това са реалните резултати от функционалната неграмотност. Това е вече животът ни днес и страшното тепърва предстои."

# 611
Разбира се, че е малоумна идея да скачаш от влак, освен ако не си каскадьор снимащ филм. Има цяла поредица "Глупави начини да умреш", Дарвинови награди и подобни.

Това по никакъв начин не променя фактът, че БДЖ са много зле и са съдействали за глупостта.
Как точно са съдействали за глупостта? Тя не е ли по рождение? Четох, че на починалата девойка бащата е работил 30 години на въпросната гара, железничар. БДЖ ли не я е научила, че вратата не се отваря преди влакът да е спрял напълно? Другата пострадала била полякиня и също в тежко състояние.
Днес има дерайлирал частично влак. Хората са слезли макар и трудно, няма наранени при дерайлирането или слизането, което не е било на перон. БДЖ едва ли ще ги компенсира за пропуснати връзки, провалени срещи и други неудобства , дано да съм лош пророк. Тук отговорността си е изцяло на БДЖ.
Относно това дали вратите се заключват при движение, има го и този момент и някои наистина са заключени, явно от съображения за сигурност. Пак от съображения за сигурност това пък може да се окаже опасно при животозастрашаваща ситуация във влака.

# 612
Вие направо ме втрещихте с последните коментари. Пътувам с влак основно в чужбина, но и тук ми се е случвало - последно миналата година. Винаги съм смятала, че влакът спира на дадена гара, вратите се отварят автоматично, хората слизат, другите се качват, вратите се затварят и влакът потегля. Не съм си и помисляла, че може да се налагат каскадьорски умения, за да слезеш от влак!

# 613
  • Пловдив
Зависи от влака.

В някои влакове са автоматични, но вероятно в този, за който говорим, са били от старите врати с брави, които се отварят на ръка, но трудно. Не само вратата е тежка, а и дръжката се натиска със сила. Проектирани са преди епохата на масовата автоматика.
Там понякога се налага служител или по-умел и силен пътник да отваря, та човек може и да не разбере, че не е автоматично.

# 614
Вие направо ме втрещихте с последните коментари. Пътувам с влак основно в чужбина, но и тук ми се е случвало - последно миналата година. Винаги съм смятала, че влакът спира на дадена гара, вратите се отварят автоматично, хората слизат, другите се качват, вратите се затварят и влакът потегля. Не съм си и помисляла, че може да се налагат каскадьорски умения, за да слезеш от влак!

Това са новите влакове, но има и от стария тип с ръчно отваряне. Там вратите са тежки, понякога несмазани, но си има и чалъм - да се натисне силно надолу ръчката, а после да се бута в оптималната посока. На жените често им е трудно.

Общи условия

Активация на акаунт