Кой уби едно 8-годишно дете?

• 37 825
  • 1 046
  •   1
Отговори
# 615
Пълен ужас. Наистина не знаех.

# 616
Едно време кондукторите ги отваряха тези врати, не можеше всеки.
Днес вагон е дерайлирал на влака София-Бургас. БДЖ е пълна катастрофа. Има и един виц, черен хумор, "В БДЖ всички клиенти са пътници".
 Не са само момичетата виновни за случая, имат някаква вина, но ако влакът беше с нормална врата, престоят с нормално дълго време, за да слязат и да се качат хора, съм сигурна, че момичето щеше да е живо.

# 617
Вярно е, че БДЖ има какво да оправят.
Но не трябва да оправдаваме човешката глупост, а да я наречем по име. Защото единственото положително нещо, което може да доведат такива случаи е да говорим за тях и как моментна, с извинение - тъпотия, може да бъде фатална. И да бъдем шумни, така че следващото дете, което изпусне спирката да не посмее да си каже - а, то лесно, по филмите постоянно го правят, а да си помисли - леле, на косъм бях да направя тая глупост като онези момичета, добре, че се спрях.

# 618

Не са само момичетата виновни за случая, имат някаква вина, но ако влакът беше с нормална врата, престоят с нормално дълго време, за да слязат и да се качат хора, съм сигурна, че момичето щеше да е живо.
И аз съм на това мнение.
Миналата седмица племеничката ми се качи на влак от Бургас за София. Трябваше да слезе в Пловдив, но каза, че влакът е спрял за много кратко и докато си свали багажа и стигне до вратата, е потеглил. В крайна сметка баща и я прибра от София, защото не се е чувствала сигурна да слиза по междинните гари.
Ние се шегувахме, че е проспала спирката заради някоя дискотека предишната вечер, но сега напълно и вярвам, че не е имала време да слезе.

# 619
А дали е сигурно, че са скочили. Може едното момиче да е паднало, като е отваряло вратата, а другото вече да е скочило. Има ли свидетели, какво казва оцелялото девойче?

# 620
  • София
Разбира се, че е малоумна идея да скачаш от влак, освен ако не си каскадьор снимащ филм. Има цяла поредица "Глупави начини да умреш", Дарвинови награди и подобни.

Това по никакъв начин не променя фактът, че БДЖ са много зле и са съдействали за глупостта.
Как точно са съдействали за глупостта? Тя не е ли по рождение? Четох, че на починалата девойка бащата е работил 30 години на въпросната гара, железничар. БДЖ ли не я е научила, че вратата не се отваря преди влакът да е спрял напълно? Другата пострадала била полякиня и също в тежко състояние.
Днес има дерайлирал частично влак. Хората са слезли макар и трудно, няма наранени при дерайлирането или слизането, което не е било на перон. БДЖ едва ли ще ги компенсира за пропуснати връзки, провалени срещи и други неудобства , дано да съм лош пророк. Тук отговорността си е изцяло на БДЖ.
Относно това дали вратите се заключват при движение, има го и този момент и някои наистина са заключени, явно от съображения за сигурност. Пак от съображения за сигурност това пък може да се окаже опасно при животозастрашаваща ситуация във влака.

Тъй като пътуваш с влак, би трябвало много добре да знаеш, че вв повечето няма защита на вратите, което е опасно. Друго, че вратите на мотриси на 50+години засичат и не се отварят. Явно няма и контрол на гарата да следи дали са слезли или качили пътницците.

# 621
  • Варна
Има и нещо друго. Наблюдавам го напоследък адски често при тийновете и младите хора в автобусите. Седнали, автобусът пълен. Спира на спирката и чак тогава си надигат дупетата от седалките и хукват да слизат. В последния момент. Всеки ден, хора. Ами като виждаш, че е пълно и все пак тоя рейс не седи по 10 мин на спирка, ще станеш малко преди спирката и ще се придвижиш към вратата за да си готов. А не да седиш до последно, а после да хукнеш като гламав и от бързане да тъпчеш хората по пътя си. Във влаковете е даже по-зле. Кратки спирки, тесен коридор и много багаж. Разумно е човек да е подготвен до вратата преди гарата. Ако тези момичета в последния момент са тръгнали към вратата, нищо чудно да не им е стигнало времето и затова да са изпуснали гарата. В добавка с кофти механизъм на вратата и ето ти ситуация.

# 622
Вярно е, че по норматив влаковете стоят на малка гара 2 или 3 минути, но иначе пък и не тръгват ей така, докато някой слиза или си сваля багажа. При всяко спиране на влак на гарата железничарят на смяна излиза и гледа, когато всички са се качили и вратите са затворени едва тогава подава сигнал с палката към машиниста, че влакът може да тръгва. Ако е нужно свири на заплесите да се отдалечат от влака.
Но, разбира се, ако някой чака влакът да спре  за да почне да си сваля багажа и да се тътри към вратата от средата на вагона няма да му стигне времето. Някой ще каже, че иска 10 минути престой, обаче май само на неговата спирка Wink Защото един пътнически влак с 50 спирки и гари ако престоява по десет минути къде ще му отиде разписанието?
Напоследък с влак се возя само от Лондон до Станстед и обратно, но и там няма десет минути престой. Който ще слиза се приготвя предварително.  Е, вратите са автоматични и има информационно табло, та по-добре са нещата, но пиша специално за престоя - никъде го няма лукса влакът да чака туткащите се.

# 623
Едното момиче е железничарска дъщеря. Предполагам е знаела кога трябва да е на вратата, за да слезе

# 624
Има и нещо друго. Наблюдавам го напоследък адски често при тийновете и младите хора в автобусите. Седнали, автобусът пълен. Спира на спирката и чак тогава си надигат дупетата от седалките и хукват да слизат. В последния момент. Всеки ден, хора. Ами като виждаш, че е пълно и все пак тоя рейс не седи по 10 мин на спирка, ще станеш малко преди спирката и ще се придвижиш към вратата за да си готов. А не да седиш до последно, а после да хукнеш като гламав и от бързане да тъпчеш хората по пътя си. Във влаковете е даже по-зле. Кратки спирки, тесен коридор и много багаж. Разумно е човек да е подготвен до вратата преди гарата. Ако тези момичета в последния момент са тръгнали към вратата, нищо чудно да не им е стигнало времето и затова да са изпуснали гарата. В добавка с кофти механизъм на вратата и ето ти ситуация.

Точно това си помислих и аз. Преди много години верно, но все пак.....съм пътувала сама с влак от 12-13 годишна. Нашите ме качват в София на гарата, роднини ме чакат на другата гара (сравнително неголяма, с не много голям престой). Нашите казват и на хората в купето докъде пътувам - НО това е за всеки случай, понеже аз знам гарите наизуст. Като наближи моята гара (аз знам точно след коя гара следва, да не говорим, че гледам през прозореца и отмятам гарите, чета им надписите, изобщо съм на 6), си свалям сака (или помолвам някой да ми помогне, ако ми е трудно) и се изнасям в коридора до вратата и чакам да спре влакът. Верно, тогава винаги имаше и други хора за слизане и не съм отваряла сама вратата на влака. Но все пак съм била на 12, не на 20. С доста повече здрав разум.

Последна редакция: пт, 29 авг 2025, 15:53 от NellyN

# 625
  • София
Едното момиче е железничарска дъщеря. Предполагам е знаела кога трябва да е на вратата, за да слезе

Точно тя е починалата.

# 626
От поне 15 години не съм се качвала на влак с по-старите вагони. Пътувам рядко, на късо разстояние, с вагоните Сименс. Вратите се отварят автоматично, но с натискане на бутон. Има табло с движещ се надпис за следваща гара, в повечето случаи се съобщават гарите на български и английски, както и предупреждение да се внимава с отстоянието между влака и перона. На старите разбирам, че е трудно и е нужна сила. Колкото и да е зле БДЖ, колкото и да са виновни за много други неща, не мога да ги виня за това, че някой е решил да скача в движение. Не искам да спекулирам за причините от уважение към момичетата, но в случая не става въпрос за някаква повреда/неизправност/дерайлиране/пожар, за която да носи отговорност БДЖ.

# 627
А кой носи отговорност вратите да са в изправност? Съответно човек да може да отвори на гарата (без да си с физика на културист), а да не могат да се отворят в движение. Имало е предпоставки за инцидент. Може да е едно на милиони вероятността за такъв, но ето че е станал.

# 628
  • Пловдив
Тези врати, които се отварят със сила, не са точно неизправни, просто са стар модел.
По-новите са с бутон, който, предполагам, при движение не работи.

# 629
Стига сте извинявали липсата на мислене с БДЖ. Да, зле са голяма част от вагоните. Трудно се отварят врати, зеят прозорци, мръсни са и т.н. Има предпоставки за инцидент, но това не е инцидент, а връх на човешкота глупост. Теорията на Дарвин е в действие. Какво точно щеше да стане, ако бяха слезли на следващата гара. Дори да е експрес и тя да е на 100км. В днешно време всеки има телефон за да звънне на близки и приятели. Ще хване следващ влак, автобус, ще постои в някое кафе. Нищо толкова фатално. Не и като да скочиш в движение от влак. И да очакваш да станеш и да се изтупаш. След което да продължиш.

Общи условия

Активация на акаунт