Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 92

• 28 109
  • 745
  •   1
Отговори
# 300
Това съм бабите и жилищата би станало, ако са в София. Но 2 апартамента в Голно уйно и къща в Краище правят евентуално 1 апартамент в голям град. Ако се продадат.
Продавах наследствена къща. И за гараж не стигат парите.
Много са ви странни сметките.

# 301
4% лихва, до където със сигурност ще се качат в един недалечен момент, не е висока лихва. Висока е 7-8-9, а историята помни и над 10%.
4% как да е. Когато държавата обаче плаща 5.5% (като в Англия) няма как ти да плащаш 4%. В момента в Англия е 6.5% при 20% първоначална вноска. Имаш 2 години гратис по-ниска лихва, за да те зарибят за клиент, след това 28 години на 6.5%. И то ако държавата продължи да плаща 5.5%. Ако тя плаща 7, ти ще плащаш 8.
Ето офертата за момента от една от водещите английски банки:
https://www.hsbc.co.uk/mortgages/our-rates/

Това съм бабите и жилищата би станало, ако са в София.
Моите баби и двете живееха на село, но на моите деца и двете баби са си в града.
Колко хора в момента живеят на село и колко в града? Едва ли има и 20% на село вече.
В София, Пловдив, Варна си е пълно с баби, като гледам. И все повече стават като % от жителите, понеже повече хора остаряват, отколкото се раждат нови.

# 302
  • София
Гледам по- скоро тези страни от ЕС, видях, че в Англия да по- височки.
Германия, Италия, като гледам от графиката, са ~4 и надолу.

Иначе, хубаво би било да въведат фиксирана лихва за по- голям период, а не 3 години. В Германия има за първите 10 и предвид, че една ипотека се изплаща средно за 16г., това си е оферта отвсякъде.

# 303
  • Бургас
Бабите вече живеят до 90 години.
Децата им са по на 65-70.
Внуците - на 40-50.
Правнуците - на 20.
Чакайте ги да мрат и да оставят "по три апартамента на човек"Simple Smile

# 304
  • София
Че то и тука има фиксирана за 10 години, купувайте смело Blush

https://www.postbank.bg/bg-BG/Mortgage-Loans/Fixed-rate-mortgage … he-first-10-years

# 305
  • София
4% лихва, до където със сигурност ще се качат в един недалечен момент, не е висока лихва. Висока е 7-8-9, а историята помни и над 10%.
4% как да е. Когато държавата обаче плаща 5.5% (като в Англия) няма как ти да плащаш 4%. В момента в Англия е 6.5% при 20% първоначална вноска. Имаш 2 години гратис по-ниска лихва, за да те зарибят за клиент, след това 28 години на 6.5%. И то ако държавата продължи да плаща 5.5%. Ако тя плаща 7, ти ще плащаш 8.
Ето офертата за момента от една от водещите английски банки:
https://www.hsbc.co.uk/mortgages/our-rates/
Скрит текст:

Това съм бабите и жилищата би станало, ако са в София.
Моите баби и двете живееха на село, но на моите деца и двете баби са си в града.
Колко хора в момента живеят на село и колко в града? Едва ли има и 20% на село вече.
В София, Пловдив, Варна си е пълно с баби, като гледам. И все повече стават като % от жителите, понеже повече хора остаряват, отколкото се раждат нови.
Това не е съвсем така в UK. Когато предстои да изтече периодът с фиксирана лихва се прави предоговаряне с преглед на клиентския профил и имота и се фиксира за нов период. Никой изряден кредитополучател не остава на високата плаваща лихва.

# 306
Гледам по- скоро тези страни от ЕС, видях, че в Англия да по- височки.
Германия, Италия, като гледам от графиката, са ~4 и надолу.

Иначе, хубаво би било да въведат фиксирана лихва за по- голям период, а не 3 години. В Германия има за първите 10 и предвид, че една ипотека се изплаща средно за 16г., това си е оферта отвсякъде.
Да, но виж тренда. В Германия от 0% преди 2-3 години на 3.34% сега. Това по държавния дълг на  най-дисциплинираната страна в ЕЗ.
А фиксирани кой да въведе? Този, който ги предлага, трябва да си осигури ресурс за Х години с фиксирана лихва, иначе рискува да е за загуба. И откъде? Хората влагат или в безсрочни сметки, или в депозити със срок 1-2-3 години.
Банката може да издаде облигации 30-гпдишни с фиксирана лихва и така да набере ресурс, но ще има ли инвеститори, които да ги купят? И ще трябва да предложи добър купон, по-висок от този по държавните облигации, иначе никой няма да ги купи. Като сложи и разходи по емисията, комисионна за пласмент, за депозитар, който да плаща купона и т.н. пък и печалба, то ще стане неприемливо за пазара.
Държавите, които имат такива продукти обикновено имат и държавни агенции, които осигуряват ипотечна застраховка, изкупуване от централната банка като ласт ризорт, и всякакви други политики. Иначе няма кой да се навие да ги финансира.

Това не е съвсем така в UK. Когато предстои да изтече периодът с фиксирана лихва се прави предоговаряне с преглед на клиентския профил и имота и се фиксира за нов период. Никой изряден кредитополучател не остава на високата плаваща лихва.
Когато плаващата е висока, новата фиксирана и тя ще е висока. Никой не знае след 2те първи години колко ще е. Сега е 6.5%, може да стане повече, може и по-малко. Аз не казвам колко ще стане, просто посочвам като некоректно твърдението "няма изгледи да се качат". Както в едни държави се качват, така може и в други.

# 307
  • София
Видях тренда, но не се знае къде е "върхът". Може да е това, което е малко вероятно в интерес на истината.
Според мен всеки, който излиза сега на пазара, трябва да си смята възможностите с 6-7%. Каквото по- ниско дойде, още по- добре. Това е силно консервативен подход, разбира се, който споделяме, защото май сме "колеги". Но едно разбрах в последните 5-10г. и то е, че пазарът винаги ще намери начин да те изненада. Пазарната икономика е стихийна "наука".

# 308
  • София
Пропуснала съм да напиша, че се предоговарят лихвените условия в цялост, фиксирана и плаваща.
А както знаем при лихвите, както в икономиката има цикличност. Сега са в период на вдигане. Каква ще бъде за целия период на кредита едва ли някой би се наел да каже. Реагирах на твърдението, че 28 години ще е 6,5%.
Разбира се, теглещите кредит трябва да са проиграли вариант за изплалщане с по-висока лихва.
Конкретно за UK, хубавото в повишението на лихви е, че цените на имотите претърпяха корекция надолу и дъщеря ми направи добра покупка.

# 309
Конкретно за UK, хубавото в повишението на лихви е, че цените на имотите претърпяха корекция надолу и дъщеря ми направи добра покупка.
Как щяло да е хубаво - това е анатема за тоя форум.
И аз мисля, че не е лошо. Така или иначе активите трябва да се предадат през поколенията, и този процес ще стане естествено.
Когато паднат цените на имотите, това е трансфер на богатство от възрастните към младите, защото обикновено тия с много имоти са възрастни, които са ги трупали цял живот, а тези без имот са млади, които сега започват житейския си път и нямат още възможност да си купят. Падането на цените просто ускорява един така или иначе естествен процес и според мен е добро за икономиката. Самите активи не се губят, просто по-лесно могат да си сменят собственика.

# 310

Тези, които се завръщат тепърва ли ще си купуват жилища, или вече си имат - те си стоят заключени и ги чакат. Нали Дани викаше, че празните жилища не били празни, защото си имали собственици в чужбина.
Ей, като слон помниш.
Някои пак може да си купят нещо.
Аз имам приятели от Канада, направиха 20г. Продадоха си ап навремето, купиха в Младост 2 преди няколко години. Та и те няма да влияят на пазара, ама са повлияли скоро.

Аз отдавна разправям, че в Бг е по-добър стандартът от "развитите държави" и има тенденция на завръщане. Но докато и най-забитите се усетят ще мине много време.
Тъжното е, че все още сляпо се препоръчва да се емигрира в чужбина, от хора, които не са много "на ти" със Софийската икономика и възможности за образовани хора.

# 311
  • Бургас
Не е само софийската икономика.
За образовани ок, обаче занаятчиите могат да работят навсякъде в България и да взимат добри пари.

# 312
Ако Франция фалира и се нуждае от спасение от мвф/ецб, ще гледаме резко повишение на лихвите. Според мен е неизбежно.

# 313
Естествено, че няма да фалира буквално държава като Франция. Но ще им се наложи да търсят помощ от мвф или европейските институции и това ще се отрази на цяла европа.

# 314
Никоя длъжник не фалира, докато има още нещо за вземане. Преструктурират се задълженията, разсрочват се, продават се активи, режат се разходи и се прави планза Х години да се издължи.
Ние като "фалирахме" при Луканов нали така направиха. С Гърция така направиха, и с частните лица така правят - чак като останеш гол и бос, тогава фалираш.
А с Франция случая не е такъв. Налагат се ограничения, обаче.

Общи условия

Активация на акаунт