Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 93

• 25 123
  • 739
  •   1
Отговори
# 705
Пренаталният е въпрос на избор, много жени минават само с БХС. В парка до нас засичам дечица с Даун, майките им са по-малки от мен т.е. са на по ок.25г. На толкова роди и позната, с ниски рискове на БХС, нормална 1ФМ, без пренатален и на 2ФМ казаха, че виждат нещо на сърцето и имат съмнение за Даун, но е късно за пренатален от гледна точка, че вече само ще потвърди има или не. Каза, че при евентуална друга бременност ще си го направи, за да си спести стреса, който изживяха с първото, което си се роди здраво, но просто с проблем със сърчицето, но няколко лекари я наплашиха, че е Даун и как била безотговорна да не си прави пренатален, а аз доколкото знам повечето лекари въобще не пращат, освен ако не си в някоя рискова група. Моят АГ пък въобще не държеше на него, защото сме млади, без заболявания в семейството, но му казах, че за свое успокоение ще го направим - каза, че изборът и парите са си наши, обясни ни разликите и принципите на пренатален и БХС. Независимо дали се прави пренатален или не, то БХС изчислява и отделни рискове.
Иначе вече не помня за феталните дали се покриват от здравна каса, но на мен не ми бяха включени в пакета по ЗК и съм платила за 3те общо около 600лв, но са си през месеци, а не сума която се дава на 1 преглед.
Откъм разход -
Не очаквах да ми се налагат и толкова медикаменти - до 20г.с бях на Утрогестан 2х300 е 1кутийка на седмица, което е 40лв/седмица, отделно Но-шпа, което само по себе си не е скъпо, но пиех 1 кутия за 4дни сумарно 3-4 месеца, Алеракт, витамини, защото ми бяха ниски нивата, което беше средно над 300лв на месец за лекарства (тези поне до половината бременност ми се налагаха, а после вече не съм ги смятала), а ако трябваше да продължа и с Фраксипарина, на който бях за седмица, то щяха да са още 150лв на месец само за него. Признавам си, че не очаквах въобще да ми се налага каквото и да е като медикамент, а евентуално само витамините.

# 706
genome, на мен ми се наложи след втората фетална да пусна пренатален, така че не е точно безмислено. Рисковете от БХС ми бяха 1:200000, 27-годишни сме и двамата с мъжа ми и бях уж спокойна и признавам си исках да си спестя 1300лв щом няма видими показания за пренатален. Понеделник ще повтарям втората фетална при друг лекар, месец след първата, така че ще имам 4 фетални. Непредвидени разходи винаги ще има, аз също бях на Утрогестан, все още пия но шпа, магнезий, ударни дози желязо, понеже ми е много ниско, следя се на частно, плащам си изследванията макар и с пакети в Рамус, където излизат по-евтино.
Нямам намерение да давам луди пари за бебешки покупки, даже ако зависеше от мен щях да взимам втора употреба, но мъжа ми е против.
При една нормална бременност, следена по НЗОК не се изискват много средства, а по-скоро време за прегледи, чакане пред кабинети и лаборатории и т.н.

# 707
За мен пренаталния тест беше задължителен. Аз исках да го направя за наше спокойствие и го направихме още в 10 г.с. и грам не съжалявам.
Относно разходите и аз си представях нещата по различен начин - на утрогестан съм от самото начало, алеракт, магнезий, клексан инжекци по веднъж дневно, с гестационен диабет и там хвърчат пари по консумативи. Съответно консултации с хематолог, ендокринолог, изследвания всеки месец, които не минават по каса. Отделно се следя на частно, имам други проблеми и се наложи да направя 5 фетални. Но, ако трябва още толкова пари на месец ще даваме, само бебето да е здраво и да сме добре. Пари се изкарват.

# 708
При нея по спомен го казаха, че е по-скоро, защото и да излезе няма да прекъснат бременността.
Иначе аз също имам повторена едната фетална - т.е. бях на 4 общо, но споделям за основните 3.
На изследвания за тромбофилия, за които се наложи и пускане на допълнителен пакет, защото излязоха някои хетерозиготни мутации, на фетална ехокардиография, на извънредни вливки на магнезий след спешен кабинет, но в частна клиника с по 200лв вливката. 5 вливки на желязо последните седмици, които също ми бяха около 300лв. Масово повтаряне на изследвания, които не можеха да се пуснат по каса. Накрая и на допълнителни тонове трябваше да ходя всяка седмица освен тези в пакета ми, т.е пак платени. Още добавки и всякакви непредвидени разходи.
А отделно аз самата ходих на втори мнения няколко пъти поради съмнения от лекари. Наложи ми се и хематолог, нефролог, кардиолог, ендокринолог, алерголог. За някои от тях може следящият да пусне направление, но я не беше на работа, я трябваше да се редя на чакам, а аз не трябваше да се движа много, та на всичко си ходих директно на платени прегледи и изследвания. Но това си е било мое решение да си спестя чакането за направления. Заедно с избора на екип за раждане и престой цялата бременност + раждане ни излязоха немалка сума ок. 10 000лв, но се чувствахме спокойни и по-сигурни. Но колкото част от разходите ни се наложиха, то другата част си бяха наше решение  - даваше ни спокойствие, че следим положението по-изкъсо за сметка на по-големи разходи, а още в началото почнах с кървене, хоспитализация, после съмнения за хидроцефалия, после съмнения за рязко скъсяване на шийка, аз имам двфект на сърцето също и правихме и феталната ехокардиография, за да съм спокойна, че бебето е добре, направих и хидронефроза и бъбречна криза, после почна постоянно изхвърляне на песъчинки, накрая рано ми се калцира плацентата и трябваше по-чест ехограф и тонове, които вече не се покриваха и от каса и ни казваха, че пак са по наше желание, а иначе може да чакаме и на едните тонове по ЗК на седмица - пак биха били достатъчни, но ако усетя отслабване на движение да тичам в спешното, защото може да се окаже спиращ кръвоток, следящият не ме е карал да му ходя на платени и да ме плаши, посъветва ме просто да пускам допълнителни тонове, но по наше желание казах, че искам да правим и проследяването на кръвотока при него - дори не ми взе пари за тях, а вече не ми се покриваха, но си се притеснявахме и така последните седмици имах тонове вторник, а в петък преглед+тонове, за да има постоянно проследяване. И сега като заключение пак не съжаляваме и с друга бременност пак бихме си причинили допълнителните тестове и консултации. Нито е за хвалба, нито пък са задължителни, но както казах - наше решение за наше успокоение в предвид натрупването ня всичко. Отделно от това съхранихме и стволови клетки.
Но при нормална бременност, без да излизат допълнителни проблеми, следяща се по ЗК, при ходене с направление, без повтаряне на изследвания и всякакви втори, трети прегледи, без избор на екип и т.н, то може спокойно да нямате кой знае какви разходи.

# 709
  • Melmak
Разходите - много зависи къде се следите и какво плащате, дали се налага някаква терапия с медикаменти по време на бременността.

Аз се следя на частно по мое желание, ходя и по ЗК. По ЗК не съм плащала нищо за сега, в 4 месец съм.
На частното - бхс беше около 200 лв грубо.
Правихме и niptify по наше желание (пренатален тест), който струва 1350 лв. Следящата ме лекарка каза, че няма причина да го правим, но ние решихме така. За мен бхс/първа фетална не бива да се пропуска дори да се прави пренатален тест. Аз правих и двете.
1350 лв пренатален
200 лв фм
400 лв пакет за следене на бременност в частна болница за периода от 12 г.с до 24 г.с, като феталните морфологии не се включват
Преди това съм ходила на 2-3 прегледа на АГ на частно за установяване и проследяване на бременността, преди ЖК. Те са около 300 лв.
Фолиева киселина 15 лв за три месеца.
Имах три платени прегледа при ендокринолог, защото не намерих помощ от първите два, а аз имам ендокринен проблем. Те бяха сумарно 400 лв.
Изследване на ЩЖ хормони -70 лв
Добавки - витамини за бременни около 80 лв за два месеца, друга добавка, която трябва да пия около 30 лв на месец и магнезий 30 лв за 50 дни.
Не пия лекарства, също знам, че някои неща съм могла да правя по каса, но много държах да отида при добър ендокринолог, който да види реалния ми проблем и да ме следи в това състояние. А нямаше как при тях с направление, само частно.
Едит: dha omega 3 около 70 лв за 4 месеца.

# 710
А има ли някой, който е бил с алергия/уртикария по време на бременноста? Това е нещо, с което се боря от 6 месеца и за сега причина няма. До сега го контролирах с Рутафин, но спра ли го всичко започва отново. В момента обаче, четох че не трябва да го приемам… Започвам да мисля, че е на база стрес, но това трудно мога да го контролирам…

# 711
Относно пренаталните тестове, много зависи от случая. Аз направих пренатален тест още в 10г.с., за да може да се реагира на време ако има нещо, още повече съм и инвитро (което сами с мъжа ми финансирахме и сумата не е хич малка) и не исках да рискувам нищо, с оглед на това, през какво съм минала.
 Разбира се, тестът е скъп и според мен е безмислено да се прави след например 18/20 седмица. Мое лично мнение е, че ако човек има финансова възможност е хубаво да се направи.

# 712
Нито ФМ, нито БХС дават толкова точен резултат, колкото пренаталният тест. Знам доста случаи, в които според БХС и ФМ всичко е било наред, а после пренаталният тест е потвърдил синдром на Даун. Познавам и млади семейства без никакви генетични предразположения, които въпреки това са имали бременност с такова дете. Така че това е изцяло личен избор и е абсолютно неправилно да се казва кое е „правилно“ и кое „не“, или какво „трябва“ и какво „не трябва“ да се прави. Живеем в такъв период, че никога не знаеш какви мутации или болести могат да ни застигнат – нас или близките ни. И ако една майка иска да си направи пренатален тест, според мен дори лекарят няма право да я разубеждава, защото това засяга нейното лично спокойствие

# 713
Нито ФМ, нито БХС дават толкова точен резултат, колкото пренаталният тест. Знам доста случаи, в които според БХС и ФМ всичко е било наред, а после пренаталният тест е потвърдил синдром на Даун. Познавам и млади семейства без никакви генетични предразположения, които въпреки това са имали бременност с такова дете. Така че това е изцяло личен избор и е абсолютно неправилно да се казва кое е „правилно“ и кое „не“, или какво „трябва“ и какво „не трябва“ да се прави. Живеем в такъв период, че никога не знаеш какви мутации или болести могат да ни застигнат – нас или близките ни. И ако една майка иска да си направи пренатален тест, според мен дори лекарят няма право да я разубеждава, защото това засяга нейното лично спокойствие
Точно така. Моят доктор каза, че съм под 35 години и няма нужда, но аз държах да си го направя за спокойствие.

# 714
Не е безсмислено да се направи и по-късно, защото поне ще се знае дали има проблем и какъв, не всяко семейство би прекъснало бременност, ако детенцето е със синдром или друг сериозен проблем. Така поне родителите са подготвени, мои познати чакаха здраво детенце и чак след раждането се разбра, че е с Даун. Шокът беше огромен, не знаеха как да се грижат за такова дете и учеха всичко в движение.

# 715
  • Бургас
Привет, за мамите раждащи или вече родили секцио - кога трябва да се обсъди и да се назначи дата? Аз съм към края на 30г.с. Терминът ми по последен цикъл е 07.01, но по размери на бебо е 02.01 и по него си следя (не съм сигурна как точно се води това😅)

# 716
Не е безсмислено да се направи и по-късно, защото поне ще се знае дали има проблем и какъв, не всяко семейство би прекъснало бременност, ако детенцето е със синдром или друг сериозен проблем. Така поне родителите са подготвени, мои познати чакаха здраво детенце и чак след раждането се разбра, че е с Даун. Шокът беше огромен, не знаеха как да се грижат за такова дете и учеха всичко в движение.
Съгласна съм, че не всяко семейство би прекъснало бременността заради синдром на Даун. Пренаталният тест тества и други синдроми - ДиДжордж, Търнър, Патау, Едуардс, които са не съвместими с живота, за жалост.

# 717
Привет, за мамите раждащи или вече родили секцио - кога трябва да се обсъди и да се назначи дата? Аз съм към края на 30г.с. Терминът ми по последен цикъл е 07.01, но по размери на бебо е 02.01 и по него си следя (не съм сигурна как точно се води това😅)

Аз разбрах, че ще раждам секцио в 36г.с., до преди това не знаех секцио ли ще или естествено с индукция. 1 седмица преди самото раждане (родих 38г.с.) с АГ обсъдихме дата по телефона Smile Ако твоето АГ още от сега може да ти каже в коя седмица те е планувал за раждане може от сега да се уговорите. При мен нещата бяха сложни Smiley

# 718
Аз знаех рано, че ще съм секцио и тъй като исках да е при конкретен лекар, а не следящия ме, то в 31г.с. отидох на преглед при него и говорихме за дата, защото записват плановите операции и 1-2 месеца по-рано. Може би всеки лекар си е различно, та ако си сигурна, че ще е секцио, то говори с лекаря, който искаш да води операцията, ако искаш някой конкретен лекар. Началото на април ме записа за края на май.
Моят термин беше за първата седмица на юни по цикъл, но по доказана овулация и размери за края на май и АГ ме водеше по нея (другата беше за документите само) - записаната дата беше 2дни преди термина по размери, но ми предложи дати до две седмици по-рано, започващи още от средата на май месец като имаше и изцяло запълнени дни за 20+ число от месеца. В случая избрах най-късната възможна, за да го донося максимално. Ако се наложи секцио по-рано/по спешност пак няма да те върнат дори да нямаш запазена дата.
Говори с лекаря, при когото искаш да раждаш, или попитай следящото АГ.

# 719
Аз знаех, че ще съм секцио, но дата обсъдихме началото на юли, насрочихме за средата на август.

Общи условия

Активация на акаунт