Работа, CV-та, HR-и, съвети - 101

• 15 795
  • 395
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Като чуя за нови тенденции и непрекъснато повишаване на квалификацията с апломб от хора на обикновена офисна дейност, ми става ясно за какъв профил говорим.
Не строите совалки, драги, изкарването на курс в linkedin или фирмено обучение, на което се разтягат локуми, не прави нещо кой знае какво. Това са просто думи, с които да се оправдае имагинернара йерархия по тоя тип компании, за да могат тези с комплексите, промитите мозъци и големите амбиции да въртят и сучат "за корпорациите", "меки умения", "издигане", "повишаване на квалификацията".

# 76
Има повишаване на квалификацията основно в ИТ сферата - излиза един продукт, влиза нов, трябва да се овладее. И тук идва един капан, че познаващите стария продукт са затънали в работа с него и нямат много време да учат новия. Докато новоназначените идват с познания по новия продукт и така имат предимство. И старите, за да не бъдат изместени, трябва да намерят време за преквалификация в свободното си време, което не всеки върши. И не само за ИТ става дума, навсякъде, където се внедряват нови технологии може да се случи това.
Но иначе за офисния планктон това непрекъснат повишаване на квалификацията наистина е куха фраза много често.

# 77
Непослушна готвачка, може ли да споделиш малко подробности относно новата позиция, доколкото е възможно - сфера, ниво на отговорност, такива неща.  Заинтригува ме, защото в момента съм изцяло от офис и това адски ме натоварва. И всички позиции, които  отговарят на опита ми и на санитарните ми изисквания откъм заплащане са все "on site based". Чувствам се в капан.

# 78
Непослушна готвачке, не знам защо винаги очакваш някой да те защитава в дадена ситуация. Голям човек си. Ама колегите били на твоя страна, само конкретната колежка ти правела проблем. Защо са тия драми? Чак да имаш нужда колегите да скачат в твоя защита?
Говоря за подкрепа по принцип. Не срещу тази. За взаимна подкрепа и екипност...

# 79
Не вярвай толкова на колегите. В личен разговор са на твоя страна, но пред ръководството рядко ще го направят. По-вероятно да казват - не знам, не мога да преценя или просто да замълчат. Всеки се спасява сам. Е, може и да има единици, които са достатъчно смели, но опитът ми казва друго.

# 80
Непослушна готвачка, може ли да споделиш малко подробности относно новата позиция, доколкото е възможно - сфера, ниво на отговорност, такива неща.  Заинтригува ме, защото в момента съм изцяло от офис и това адски ме натоварва. И всички позиции, които  отговарят на опита ми и на санитарните ми изисквания откъм заплащане са все "on site based". Чувствам се в капан.

Божеее, какви времена настанаха. Някога такова нещо като "хоум офис" не съществуваше и никой не се натоварваше Wink  Сега покрай Ковид нещата се разпуснаха, но е съвсем нормално работодателите да не го харесват много това в общия случай. И когато са в силна позиция дърпат за връщане в офиса. А напоследък се говори, че пазарът на труда се обръща и работодателите пак ставали в по-силна позиция.

# 81
  • София
Той вече се обърна според мен.

# 82
Черна станция, точно затова питам непослушната откъде намери новата работа. Smile Аз съм върл привърженик на ХО, още от предковидните времена и никой не може да ме убеди в "бенефитите" на офисното присъствие.

# 83
И то за тебе бенефитите не са като тези за работодателя. Всички искаме ХО, ама....

# 84
Пак ще влезем в дискусия, кой колко работи, докато е хоум, нямам такова намерение. За мен този формат доказано работи по-успешно, отколкото офисното, имам предвид откъм резултати, не личния ми комфорт. Ще продължавам да търся такава опция.

# 85
За длъжностите, които не изискват физическото присъствие на човек е напълно постижимо.
Вече дали работодателят може да организира това и дали вижда ползата е друго.
Аз както съм казвала и преди - аргументи против не виждам, но не съм и работодател, за да мога да взема това решение.

# 86
  • 🌊
никой не може да ме убеди в "бенефитите" на офисното присъствие.
Абсолютно. При нас на всеки му е ясно, че фирмата купи сградата и тези милиони трябва да се избият. Сега се гледат резултатите от турникетите и кой колко седи на кафетата пред офисите, но неудобната истина е, че има толкова добри статистики за това, защото самия мениджмънт си е абониран за масичките.
Преди поне имаше едно осъзнаване, че колкото и да се захаросват нещата, 90% от цялата фирма може да е ХО и ситуацията е прищявка на мениджмънта и добавяха бенефити. Сега се почна детинското следене, което дори мен като отговорен човек ме дразни.

В момента с компанията сме си взаимнополезни, но си следвам плана ми за развитие и след време не се знае

# 87
Аз като служител, подкрепям с две ръце ХО и си върша работата, тъй като е 99% на компютър, но пък много хора не са съвестни. Работодателите не могат да са пъдари кой какво прави вкъщи и предпочитат да няма. Естествено някъде е останал, другаде е хибридно, но все повече се отказват от привилегията за служителите за ХО.
Предимствата за работодателя са много повече, когато екипът му е на разположение в офиса, отколкото вкъщи.

# 88
Без разходи за наем за офиси и всичките му режийни не смятате ли, че е добър стимул за работодателя?

# 89
Много зависи от дейността на фирмата и кадрите. И преди съм казвала - при нас половината фирма е на различни континетни, висенето в офиса няма никакъв смисъл. Реално само администрацията е редовна там и 1-2 екипа, на които им се ходи. Ами, като се случи да отида - цяла сутрин се пие кафе, на обяд се яде за сметка на компанията и в общи линии аз лично нищо не успявам да свърша, докато вкъщи много натискам на оувъртайм. Но, хора всякакви и видове професии всякакви. Има хора, които работят по-добре ХО, както и такива по-добре от офис, хубаво е да има избор. Пък мързлевците и пасивните - те са такива навсякъде, за жалост.

Аз имам един малко по-нисшов въпрос, нямам идея някой тук в тази сфера ли е, ако някой е карал ICA и/или CAMS сертификати - кога решихте да ги изкарате? Колко стаж имахте в нормативно съответствие?

Общи условия

Активация на акаунт