Работа, CV-та, HR-и, съвети - 101

• 16 916
  • 420
  •   1
Отговори
# 105
Аз имам един малко по-нисшов въпрос, нямам идея някой тук в тази сфера ли е, ако някой е карал ICA и/или CAMS сертификати - кога решихте да ги изкарате? Колко стаж имахте в нормативно съответствие?

Регистрирах се за CAMS няколко месеца след като случайно се озовах в AML блатото и все още бях много бос в тази материя. По стечение на обстоятелствата обаче се явих на изпита година след това, вече с понатрупан опит и при друг работодател.

Някоя от postgraduate дипломите на ICA ми е следваща цел, но за момента имам други приоритети.

# 106
Предложиха ми нова, по-добре платена работа. Хоум офис. В понеделник пускам предизвестие. Иначе за всичко, което ме питате, вече съм писала. Но вече е и все едно кой крив, кой прав. Аз се отървах.
На 29.8. в петък ситуацията е кофти, но в събота 11ч. сутринта вече имаме приемлива оферта, и то по-добре платена и то ХО. Ехааа, поздравления! Това в най-бързата сделка за всички времена тук.

# 107
Аз имам един малко по-нисшов въпрос, нямам идея някой тук в тази сфера ли е, ако някой е карал ICA и/или CAMS сертификати - кога решихте да ги изкарате? Колко стаж имахте в нормативно съответствие?

Регистрирах се за CAMS няколко месеца след като случайно се озовах в AML блатото и все още бях много бос в тази материя. По стечение на обстоятелствата обаче се явих на изпита година след това, вече с понатрупан опит и при друг работодател.

Някоя от postgraduate дипломите на ICA ми е следваща цел, но за момента имам други приоритети.
Мерси за отговора! Чуденето ми идва главно от факта, че в чужбина знам, че доста рано се изкарват сертификатите, докато в България виждам тенденция по-скоро след минимум 5+ години някой да се насочва към тях. Е, най-вероятно цената играе водеща роля тук. И аз на този етап съм се насочила към CAMS, а за ICA си мисля по-напред във времето.

Helene - много заиси какво работят. Моите впечатления са, че по-рядко хората на трудов договор работят от разни кафета и плажове, по-скоро повечето с лаптопи са на свободна практика.

# 108
Предложиха ми нова, по-добре платена работа. Хоум офис. В понеделник пускам предизвестие. Иначе за всичко, което ме питате, вече съм писала. Но вече е и все едно кой крив, кой прав. Аз се отървах.
На 29.8. в петък ситуацията е кофти, но в събота 11ч. сутринта вече имаме приемлива оферта, и то по-добре платена и то ХО. Ехааа, поздравления! Това в най-бързата сделка за всички времена тук.
Аз не съм спирала да гледам обяви и да ходя по интервюта. От половин година насам. Така, че не е чак толкова бързо. Още в понеделник моя роднина, която знае, че мисля за смяна на работата, научавайки, че ми е дошло до гуша, ми предложи да кандидатствам във въпросната фирма, където работи тя и набират още кадри. До края на седмицата уточнявахме подробности и още се колебаех, защото исках да видя какво ще е развитието в настоящата. Интервюто с крайната оферта беше дистанционно в петък след като приключих на работа. Казах им, че в понеделник ще им потвърдя окончателно и кажа от кога мога да започна.
Не знам защо се учудвате. Случвало ми се е преди години да подам молба за напускане,  без да имам нова работа и още на следващия ден да получа предложение, което съответно приех. Сега, отделен е въпросът, че когато човек има повече позитиви на мястото, където работи, по-трудно взима решение да си смени работата.

# 109
Нагласиха ти се нещата. Обаче си наясно, че 6 месеца си в изпитателен срок и това, че имаш малко дете не те "пази", нали?
Отделно в нова работа ще трябва да пазиш поведение - караници, разправии, обяснения, много болнични, отсъствия, закъснения едва ли ще са ти възможни. Така че, ако досега не е имало кой да гледа детето ти, като е болно, сега ще трябва да си уредиш въпроса - баба, съседка, гледачка.... Ааа, вярно, че ще си ХО. Е, тогава нямаш грижи. Той ХО е, за да се вършат домашни неща....

# 110
В нормалните фирми, при издаден и изряден болничен, никой няма право да те пипне, камо ли гони, защото законът е на твоя страна. Още повече пък да се обажда да те занимава с въпроси свързани и с казуси от работата. И отпускът ти е отпуск и успяваш наистина да си починеш, а не като в моя случай да бърнаутваш, защото и 3 дни не може да те няма, без някой да ти създаде излишен стрес, сякаш не е достатъчен и другият. Ако ни бяха приели в болница както предлагаше педиатъра, представям си каква драма щеше да е, че дните ще се окажат повече от 3. Детето ми често боледува, като в по-леките случаи съм викала майка ми от съседен град да го гледа. В други от случаите съм го гледала и работила отвкъщи, като в същото време съм имала болничен. Тъй че не съм набутала по никакъв начин фирмата. И един лев нямам платен отгоре, затова че съм бачкала от нас. Има и случаи, в които майката трябва да е до детето си и да се занимава с него - толкоз.

# 111
Много хора ти го казаха - да, детето ти е най-важно, както за всяка майка. Но начинът, по който го демонстрираш, е дразнещ околните, вероятно пряко засегнатите ти колеги още повече.

Сега нали ти се нагласиха нещата, дишай спокойно. Друга драма има ли?

# 112
В изпитателния срок нямаш защита наистина, обаче е човешко понякога точно, когато не трябва да се разболееш ти или детето ти и един свестен работодател няма да те уволни заради един болничен в изпитателния срок, ако като цяло е доволен от теб. На мен ми се е случвало и не ме освободиха. Но пък съм имала и един период от 10 години, в които не съм взела нито един ден болничен, а съм ползвала отпуска, компенсации, разместване на график и т.н. Аз доста често съм си вършила дребни служебни неща през отпуската, на самата мен ми е по-лесно да не ми се натрупва работа. Сега ще изляза за два дни отпуска и мисля да си оставя лаптопа в работата, имам много лични ангажименти, а в работата в тези дни ще е спокойно и ще мога да наваксам. По време на болничен също предпочитам да поработвам, ако имам възможност, хем на мен ми минава по-леко времето затворена в къщи, хем не мисля толкова за болести, а и не натоварвам излишно колегите, защото по закона на всеобщата гадост болестите се случват, когато има най-много работа. А и при планиран отпуск, поне аз предавам на колегите до къде съм стигнала предварително, при болничен няма как.                                               Готвачка, твоя изпитателен срок колко месеца е? Не навсякъде е задължително да е 6, може и три да е

# 113
Не го демонстрирам. Вие ме връщате на тема моите велики болнични. Друга драма няма.

# 114

Значи вече всички си отдъхваме и можем да минем на други въпроси.

В изпитателния срок нямаш защита наистина, обаче е човешко понякога точно, когато не трябва да се разболееш ти или детето ти и един свестен работодател няма да те уволни заради един болничен в изпитателния срок, ако като цяло е доволен от теб.

Естествено, че няма. Но, ако е постоянно, никой няма да е ок с такива отсъствия. Все пак работодателят иска реално свършена работа и, освен ако не е фирмата на баща ти, ще дойде момент, в който ще ти се намекне, че трябва да си намериш вариант.
В някои по-селяндурски фирми даже не се намеква, директно ти казват ТИ да си пуснеш предизвестие.

# 115
Ако естеството на работата позволява може да почва по-рано, да стои до по-късно, ако през деня не е успяла да си свърши задачите поради една или друга причина.
Ако не, вече ще трябва да взема болничен, отпуска и помощ от други хора.
Но дори и при вариант 1, в периода на обучението не е възможно.
Моят непоискан съвет е 😀 - прави видеа, вечер ги гледай и си пиши ръководство.

# 116
Мерси за отговора! Чуденето ми идва главно от факта, че в чужбина знам, че доста рано се изкарват сертификатите, докато в България виждам тенденция по-скоро след минимум 5+ години някой да се насочва към тях. Е, най-вероятно цената играе водеща роля тук. И аз на този етап съм се насочила към CAMS, а за ICA си мисля по-напред във времето.

Причината вероятно е това, че в чужбина е стандартна практика работодателите да поемат разходите за сертификатите, което у нас все още е рядкост и се среща основно при чужди компании. Затова много хора тук сертифицират за своя сметка когато решат да останат трайно в сектора и/или се заоглеждат за нова позиция.

# 117
здравейте, искам да променя длъжността/работата и много се чудя дали да започвам, защото работодателите искат опит, а няма да имам такъв в новата професия
сигурно не съм единственият чудещ се, но по-интересно ми е да чуя мнението на човек, който е успял да се преквалифицира и да си намери след това задоволителна работа или просто как са протекли нещатата при него, моля да сподели?

# 118
  • Melmak
Защо така в едно изречение?

Не казвате нищо конкретно, в каква сфера сте, какво искате да промените?

Аз сменях наколко пъти, учила съм едно, работех две години по време на следването си като журналист. Отказах се, започнах в корпорация. След години там се преквалифицирах в дигитален маркетинг специалист. Отне време да завърша курс и да намеря работа, но не ми хареса и продължих в старото си поприще.

# 119
  • София
здравейте, искам да променя длъжността/работата и много се чудя дали да започвам, защото работодателите искат опит, а няма да имам такъв в новата професия
сигурно не съм единственият чудещ се, но по-интересно ми е да чуя мнението на човек, който е успял да се преквалифицира и да си намери след това задоволителна работа или просто как са протекли нещатата при него, моля да сподели?
Не съм се преквалифицирала, но само ще кажа, че изисква ресурси (времеви и финансов), така че си преценете силите и ситуацията.
За мен лично не е време за преквалификация с оглед икономическата обстановка, но това си е мое мнение/резерв. Успех!

Общи условия

Активация на акаунт