Работа, CV-та, HR-и, съвети - 101

• 26 869
  • 761
  •   1
Отговори
# 720
  • Melmak
Идеята на такива трудови отношения не е ли да си тип контрактор? Плащат ти брутна сума и от там вече дали си СОЛ или си имаш фирма и работиш през нея, твоя работа. Но не е като да не обявяваш доход.

# 721
  • Сф
Да, така е. Мисълта ми беше, че възложителят не изисква изпълнителят да се регистрира като фирма или да предоставя документи за осигуровки и т.н.

# 722
В такъв случай да си плаща поне здравното. За 3-4 часа ще взема повече отколкото много хора на пълен работен ден с много години стаж и опит. Така че за нея това е супер изгодно.

# 723
  • Сф
Ще плаща всичко. Иска да е на светло, че планира майчинство

# 724
HoneyBee33, аз съм в период на предизвестие. Пише ги във фишовете. Явно трябва да ги проследя и да си засега, колко дни остават. Притеснението ми е да не би да ги оставят за ползване при следващ рабоотодател, ако има такава възможност.

# 725
Няма такава възможност.  Пропорционално се ползват в зависимост до/от кога си на работа.

# 726
  • Melmak
Няма такава възможност, изчисляват се пропорционално. Ако не се използват, се изплащат.

# 727
HoneyBee33, аз съм в период на предизвестие. Пише ги във фишовете. Явно трябва да ги проследя и да си засега, колко дни остават. Притеснението ми е да не би да ги оставят за ползване при следващ рабоотодател, ако има такава възможност.

Преди години можеше, вече не.

# 728
Би трябвало по това време работодателя сам да те уведоми. Ако не - би трябвало да имаш копия от подадените молби за отпуск и оттам да си ги сметнеш ако го нямаш записано някъде.

Моите работодатели не разрешават ползване на платен отпуск извън дати, определени от тях. Също така им нямам доверие, дали информацията, която ще ми дадат ще е коректна. Интересува ме също, дали полагаемите ми дни отпуск от миналата година са използвани изцяло и в случай, че не са, дали могат да се изплатят сега? Просто съм при работодател, който, ако може ще прецака служителите си.
Не знаеш ли кога си почивала? След като не разрешават ползване извън определни дати, смятам, че е ясно колко си ползвала.

# 729
  • София
Използваната отпуска може да се види във фишовете за заплата. Поне при нас са отделен ред. Отделно, ако си пренасяла от миналата година, би трябвало да си подписала декларация, в която потвърждаваш броя на пренесените дни.
Така и не разбрах законово по колко дена могат да се прехвърлят. Уж изгаряли, ама в някои фирми пренасят по 20+ дена.

Иначе по питането за заплатата, в крайна сметка са се договорили за 2300лв бруто за 3-4 часа дневно . Вече как ще се осигурява, и дали на реалните, това си нейна работа.
До 2 години може да се отлага невзетият отпуск по закон.

Последна редакция: пн, 27 окт 2025, 13:52 от The Catcher in the Rye

# 730
  • София
Здравейте, искам да ви попитам за мнение по следният казус - човек от екипа (мъж) има бебе на няколко месеца (вече му растат зъби на бебето). Взе си полагаемото бащинство, ползваше и отпуски (дотук нищо драматично). Откакто обаче бебето се роди, човекът стана неконтролируем - не спазва срокове, работи хаотично, често отсъства, без да информира (живеят в отдалечено от големия град населено място и за повечето неща, свързани с детето пътуват по около 40 км в посока). Аз като негов пряк ръководител смятам, че трябва да съм информирана, ако човек ще закъснее с 3 часа за работа по лични причини - гъвкави сме и не се притеснявам, че няма да бъдат изработени тези часове впоследствие.
 Човекът дълго време беше много добър служител, работеше изключително съвестно, дори прекалено, имаше своите странности и неща, над които да работи, но работата беше свършена в срок и с високо качествто. В последните месеца обаче всичко се промени. Като говоря с него ми казва, че все още не могат да се организират с детето, влияе му като плаче (което е нормално), не се наспива и  това му влияе на работата. Старая се да не го товаря излишно с проекти или работа, но от друга страна, не мога да държа експерт със задачи за половин работна седмица. Когато го питам дали е натоварен на работа, казва, че не е, това се вижда и по таймшийтовете, обаче в края на деня пак някой ми се оплаква от него. Та, въпросът ми е - как бихте ме посъветвали да подходя? Вече говорих с ЧР, те дадоха доста практични насоки - като например, да се планира всичко - от личните до служебнияте задължения в календар в началото на седмицата, да имаме срещи за 10 минути, за да видим къде какво да се разпределя при другите членове на екипа, говорихме, уж всички бяха съгласни, но пак няма драстична промяна. Разбирам, че му е по-тежко с малко бебе вкъщи (живеят далеч от София и идването в офиса не е възможно), но от друга страна, не мога непрекъснато да оправдавам несвършената работа с това, че бебето е на ваксина, не се е наспал или нещо друго е изникнало. Всички други познати, които можеха да дадат съвет по казуса, не помогнаха особено - даваха мнения от "изчакай детето да тръгне на градина" до "не трябва да се съобразяваш с личния живот на хората, ако са ти казали, че могат да работят на пълен работен ден", като и двете са крайни мнения, според мен. Другото, което ме притеснява е, че след като представянето му не е добро, догодина ще настане голяма драма при годишните оценки и ревизия на заплатите.
И преди да завърша цялото излияние - говорено е с човека многократно - както аз, като пряк ръководител, така и моят пряк ръководител говори с него. Самият служител си дава сметка, че представянето му не е добро и казва, че е приоритизирал личния си живот пред работата и все обещава, че от другата седмица нещата ще си влязат в ритъм. И така от лятото...

Последна редакция: пн, 27 окт 2025, 13:45 от Раче Oсмокраче

# 731
  • Melmak
Имате ли опция за PIP? За мен такова отношение е абсурдно да се толерира.
В моя екип имахме подобен случай, по-лек. Имаме митинг с клиент, колега ми е бек ъп за този клиент. Аз го обучавам, за да може да ме замества. Вечно оправдания, едното беше, че не може да влезне на среща, защото се занимава с бебето!!?!
Аз го ескалирах за това. В крайна сметка ми сложиха нов бекъп. Какво са си говорили не знам, надявам се да е станал по-сериозен.

# 732
Това с никнещите зъби ме съмнява. Има нещо друго сто %.
Никнещите зъби сега ги облекчават с най-различни бебешки медикаменти, не е като едно време. Говоря от личен опит с едното дете сега вече на 6,5 години, другото току-що навърши 1 година ( на 15.10). Да, имаше кризи, но кратковременни, а не денонощни и в продължение на месеци, това би било абсурдно.
На твое място бих поставила категорични крайни срокове и условия. Ако на мен ми назначават чужди задължения с такива основания въобще няма да ми е приятно, много меко казано.

# 733
  • София
Аз не смятам, че второто мнение на хората е крайно.
Всеки от нас си има проблеми и задачи извън работа, просто едните не бият тъпана, защото са лични неща. И не е редно да се гледа кое при кого може да се разпредели, защото някой е решил да се възпроизвежда, но да не си върши работата, за която му се плаща. Пазаренето за по- висока заплата не е благотворителност, но безкрайни отсрочки и благодат за група от хора е.
Виж, "изчакай детето да тръгне на градина" е нонсенс.  Според мен ти се качва на главата, щом сам нахално е заявил на шефа си, че приоритизира личния си живот. Но не знам, ако го погнеш сериозно с PIP-ове дали няма да ти изиграе лоша шега за "дискриминация". Затова ейчарите са ти дали друг тип съвети, които за мен са лоши. Рискуваш недоволството на цял екип заради един човек.

# 734
Кофти ситуация. От думите ти разбирам, че той е наясно с проблема, но не може и той сам да си помогне. Бебето на колко месеца е? Знам, че е индивидуално, но моето след 3-я спря да се буди за нощно хранене и нещата станаха по-добре, та може би да изчакаш още някой и друг месец. Кризите със зъбите също не са всяка вечер и по цяла вечер. Най-вероятно и тримата спят в една стая и съответно бебето го буди, но то как да им дадеш съвет кой, къде да спи? Аз спя с детето в детската стая точно, за да може мъжа ми да се наспи. Какъв е смисъла и двамата да се будим по 16 пъти на нощ? Ако детето е било болно и съм виждала зор, естествено че ще го събудя, но всички други нощи, нека да се наспи. Аз мога да дръпна някоя дрямка с детето през деня, но той не може. По-скоро да говориш пак с него и да му дадеш някакви съвети. Друг вариант не виждам. Или да започва по-късно работа и да свършва по-късно. Така сутрин може да си доспи малко, а ако са на лекар за ваксина, то да си я свършат спокойно. Ние пък правихме ваксините на обяд в обедната почивка на мъжа ми, а и да избегнем сутрешното струпване пред кабинета на доктора.

Общи условия

Активация на акаунт