Партньора ми се намеси във възпитанието

• 3 077
  • 108
  •   1
Отговори
Здравейте,
Заедно сме с партньора ми от няколко месеца. Аз съм с дете на осем години, той няма.
Много спокоен човек е, винаги си помагаме и не сме имали проблеми до сега.
Синът ми обаче е хиперактивен и понякога излиза извън контрол. Глезен 2 от две жени, угажда му се, играчки всеки ден.
Да, ще кажете, ами ти си си виновна.
В момента сме на гости при приятеля ми, а вчера детето се държа ужасно. Цял ден. Мрънка е, падна три пъти, вика, държи се лигаво, не приема съвети и с говорене не се получава.
Вчера беше върха.
Вечерта започна да става още по-див и приятеля ми се опита няколко пъти да го укроти молейки го, и накрая го шляпна по задника 2-3 пъти. Накия миряса, но остана стъписан. Не го очакваше. Аз винаги съм била мека с него, никога не съм го идряла, е леко по дупето да.
След това забравихме бързо.
Но на мен ми стана тъпо и мъчно.
Малкия и той.

Приятеля ми се почувства виновен, но днес си поговори с него и му каза, че не е искал да го шляпне, но държането му бе недопустимо (така си беше). И, че иска да му е най-добър приятел, не враг.
Извини му се. Възпитан човек е, но и на двама ни ни кипна вчера.
Аз съм мека и той ми се качва на главата.
Но отстрани изглежда ужасно.

Какво мислите?

# 1
  • София
Ако съм на приятеля ти вече ще си търся друго гадже.

# 2
Ако си сериозна с този човек и заживеете заедно и имате друго дете, то не мислиш ли, че той така или иначе би участвал във възпитанието? Как си представяш нещата?

Разбирам, че най-вероятно, знаеш, че той е прав, задето го е тупнал по дупето 2-3 пъти, и въпреки, че ти би направила същото е трудно да гледаш отстрани как друг човек го прави, особено ако до сега сте били ти детето и бабата и малкия е галеник.
Можеш да говориш с приятеля си и да му кажеш как се чувстваш, но мисля, че би било редно да обърнеш повече внимание на възпитанието на сина си и как да включваш приятеля си в това, за да не се стига до крайности. Особено след като има нова фигура в живота ви, то най-вероятно детето ще прояви и ревност и държанието му ще стане още по-сложно и "лигаво".
А като види, че "новия човек" се кара, потупва по дупето и пр., а мама защитава, то сама можеш да си представиш до къде ще стигнете...
Ще имаш детенце, което ще ви се качи на главата, приятел, който ще е с вързани ръце да го възпитава, но в същото време, ще искаш да му обръща внимание, докато не стигнете до конфликт,  който ще ви раздели, и пак ще си с детето и бабата, но детето вече ще е тийнеджър и шоуто ще започне, но тогава ще са други проблеми.

Последна редакция: нд, 24 авг 2025, 13:11 от Sweet_Dreams19

# 3
  • Melmak
Явно много липсва бащината фигура и границите при това дете. Децата трябва да имат граници, а явно ти сама си казваш, че го глезиш и (баба му също, явно тя е втората жена, за която пишеш). Това глезене нищо хубаво няма да донесе нито на теб, нито на детето.

Сега си помисли как се чувства приятеля ти. Искаш ли да имаш още деца с новия ти приятел? Мислиш ли, че той може да е втори баща за сина ти? Ако имате сериозна връзка за мен е напълно адекватно той също да взима участие във възпитанието на това дете, което ти явно си изпуснала.

# 4
  • Бургас
Пребори се за своя си авторитет, преди да налагаш, че и насила, авторитета на доскоро чужд човек за детето. Не бих позволила подобна намеса, ако това дете беше мое. И това не е "възпитание", а агресия. Имате нужда от консултация от детски психолог, преди непоправимо да "възпитате" детето.

Последна редакция: нд, 24 авг 2025, 14:13 от rosi81

# 5
  • София
Прав е бил да реагира, но има достатъчно твърди начини за реакция, без да се прибягва до насилие. Дисциплина – да, насилие – не. За мен говори зле за него, че явно не прави разлика между двете.

# 6
  • Пловдив
Ако някой друг ми удари децата ще му откъсна ръцете със зъби.
От няколко месеца гаджета и ще ми удря детето.
Ти се вземи в ръце и ако е нужно ти го наказвай, или тупни по дупето, но чужд човек да му посяга и то когато ти си там.... Това е пълно погазване на твоя авторитет.

# 7
  • София
Скрит текст:
Ако някой друг ми удари децата ще му откъсна ръцете със зъби.
От няколко месеца гаджета и ще ми удря детето.
Ти се вземи в ръце и ако е нужно ти го наказвай, или тупни по дупето, но чужд човек да му посяга и то когато ти си там....
Това е пълно погазване на твоя авторитет.

И това, да.

Авторката трябва да стяга детето си, трябва да престане да го лигави, трябва дисциплина. За самото дете е по-добре. Строгост и дисциплина, не насилие.

# 8
На 8 години такова лигаво дете, че играчки всеки ден...Ама моля ви се, не е на 3, какви играчки?
Аз одобрявам наличието на мъжка авторитетна фигра в ситуацията, но честно казано този похват с шляпането не ми допада никак.
Утре може и вас да ви нашляпа набързо, ако нещо противоречите.
Стягайте си детето, не е ок дете на 8 години да е толкова изтървано.
За мъжа само си решете.

# 9
Детенцето как е с училището? Би трябвало да започва другия месец втори клас. Не е трябвало да му разрешавате да се държи така в дома на приятеля ви. Предполагам, че той се чувства виновен, че си е изпуснал нервите и го е шляпнал. Стават понякога и такива работи. Важното е оттук нататък. Обсъдете го

# 10
Детенцето как е с училището? Би трябвало да започва другия месец втори клас. Не е трябвало да му разрешавате да се държи така в дома на приятеля ви. Предполагам, че той се чувства виновен, че си е изпуснал нервите и го е шляпнал. Стават понякога и такива работи. Важното е оттук нататък. Обсъдете го

Благодаря ви.
Аз съм самотен родител от както той е на две. Бащ му не го търси.
И аз съзнавайки сега, съм била мека с него, и съм опитвала да компенсирам с играчки. Но не е правилно.

# 11
  • София
Въобще не е правилно. В момента виждам до какви тежки последствия може да доведе такава грешна компенсация при едно дете, което е с една година по-голямо от сина ми. Майката компенсира с  липса на дисциплина, с пари... Огромна грешка е това.

# 12
Познавам такива деца, които не зачитат никакви авторитети. Може и да е прекалил приятелят ви, но  аз мога да си представя едно такова дете докъде може да стигне, ако не поставите граници.
Наблюдавала съм такова поведение, че направо е отвратително да го гледаш. Понякога се налага и да сме по-сурови, но съвременното възпитание води точно до това - лигави деца на майки, готови да бранят отрочетата си със зъби и нокти... После тези деца порастват и държанието им става още по-неуправляемо, че понякога се обръща срещу тях самите. Факт е, че детето се укротило от реакцията на приятеля ви, говори че  има нужда от твърдост.
И аз не съм за такава намеса, но на негово място щях обмисля ситуацията и връзката си. Ако ще градите общо бъдеще, трябва да си изговорите нещата, защото детето ти е най-важния приоритет, когато е намесено трето лице и той трябва да има думата.

Последна редакция: пн, 25 авг 2025, 12:44 от wiwala75

# 13
Мисля че сте "мека" и с гаджето си.
Само няколко месеца сте заедно и той вече пошляпва детето, а вие го оправдавате.
Детето пък ви се качва на главата.
Трябва да промените себе си.

# 14
Не си възпитала детето си, не успяваш да се справиш с него и вместо да му създаваш  правила му се подмазваш с подаръци. Единственото правилно е да пуснеш човека по пътя му, да си намери той една свободна жена или майка на възпитано дете. Никой не е длъжен да страда заради твоите грешки.

Общи условия

Активация на акаунт