Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 44

• 20 897
  • 574
  •   1
Отговори
# 135
Да, сега на ум го сметнах грубо, към 3.5квм ще излезе, без вътрешните опори. А МДФите вървят на по-малки плочи, 2.8 х 1.2, пак към 3.5квм излизат.
183лв, без разкрой, кантиране, без вътрешните опори (ясно ми е, че заради големината на плоскостите няма да стане с 1 плоскост. Всичките са минимум 1.6 дълги, т.е. всичките 4 елемента трябва да се режат по дължина задължително. Т.е. имаме като минимум натрупване на ширините 25,25,25,100, т.е. 175. А мдфа е широк едва 1.2)

# 136
По повод  на сключения договор от Дани и веднага след това, пост фактум, искане за нов матрак :
Това много би ме изнервило. Защо не са го казали при наемането ...
Могли са да опитат матрак, не е като техника, да мине дълъг пълен цикъл.
Моите матраци са Магнифлекс, но след последната паплач, вече никога.

Последна редакция: нд, 31 авг 2025, 12:46 от Deborana

# 137
  • Бургас
dany мухлясват тези спални.
Сложи на страниците вентилационни решетки, подобни:
https://www.home-max.bg/reshetka-za-mebeli-pvc-mv-50-4-bv/

Особено ако подматрачната рамка я мислиш цяла, а не от отделни елементи с място за проветрение.

В малко жилище всеки см е важен, а под леглото е чудесно място за съхранение, затова предпочитам повдигащи механизми.

# 138
Некомфортно ми е малко за матрака, ама реално бил счупена твърдата част отдолу. Няма как да остане така.
Ако го бях хванал аз, можеше и да опитам да го ремонтирам, ако е малко. Но вече няма как.

По скоро е пропуск, че някой предишен наемател е стъпвал с крака и може и да е скачал. А след това се е направил на ударен.
Даже може и да е нарочно, някаква форма за отмъщение Simple Smile

Тинтина, за сега нямам мухлясали неща. Ще карам така.

# 139
На подматрачните се правят отвори и нищо не мухлясва.

# 140
Защото зависи какви точно са царгите на леглото...

На Виденов спалнята и на единичното легло, което се наложи да изхвърля (за собствено ползване беше), царгите са достатъчно широки, че да се завинти такава подматрачна рамка като показаната. Дори на Виденов си беше оригинално такава.
И хич не са меки летвите, не са масив чам, а трислоен слепен материал, много леко издут нагоре, да поема напъна при лягане.

# 141
При 2но легло е коренно различно, защото ще имаш 2 матрачни рамки, висящи в нищото.
Средната опора е проблем, също и напречните.
Напречните имат по една мини планка за страна. Ако сложиш единична рамка, тя ще се опира в една точка на главата и една на краката.
Дъските от икея може и да са корави, но са снадени с платнени ленти.
Спал съм на такива в Канада. Свличат се и може да пропаднеш с половината матрак на пода. И то на легло, което е от Икея и е точно за тях предвидено.

Иначе е евтин вариант, който си заслужава да се помисли, но е неприложим за Виденов директно.
Ако се направят по цялата дължина опори, както бях дал пример преди това, чак тогава може да се ползват тия подматрачни рамки.

# 142
  • Варна
По морето е много влажно и такива виденовски спални, които лягат директно на пода, с дъно от фазер и без крачета, никога повече няма да купя. Мухлясвали са ми дори с пробити вентилационни отвори.
А и седят по-евтино и тежко. Крачетата визуално олекотяват образа на леглото и създават усещане за повече пространство в помещението.
Бих искала отново да благодаря на Тинтина, че ми припомни за икейската тапицирана спалня за 270 лв. Току що я поръчах и даже използвах един ваучер за отстъпка и цената падна на 230 лв. И като сметна, че продадох старото легло за 100 лв, все едно новото ми излиза 130 лв. Blush Много съм доволна. И няма да изгубя часове в борба с такера и компромисен резултат накрая. И още един бонус: Новата спалня е за същия размер матрак, но габаритните размери са доста по-компактни и в стаята ще се отвори допълнително пространство.

Ние днес се настанихме във великотърновската ни квартира. Досега чистих и подреждах. Разходих кучето в парка, който е зад комплекса, и ми се стори много приятно, чисто, поддържано. В самата квартира има доста панти за затягане и регулиране, хем всичко е ново, но ще си ги оправим сами. Огледах за налични щети навсякъде и пратих по вайбър снимка на едно олющено ръбче от кухненския плот. Знаели за него. И кухненската мивка се оказа пукната. Това ги изненада. Собственикът дойде след 2 часа, взе размери и каза, че ще купи и монтира нова.
За пръв път виждам пукната алпака. Дори не знаех, че е възможно. Някой преди нас здравата се е постарал.
Скрит текст:

# 143
Някой дали може да предложи шкафче за баня с огледало?
Гледах този - https://bg-maistor.com/bania/mebeli-za-bania/goren-shkaf-ogledal … mc-6014-60-detail , но няма осветление.

Бюджетни варианти има в магазин Румик в Орландовци rumik.bg.

# 144
Ето този поръчах, от линка по-горе, за София.
https://matraci.bg/products/izone7

Титина,  и аз поръчах от там 160/200 за 312лв. Сега е 467лв. А матракът, който си купила, вече е 409лв. Добра е била промоцията!

# 145
Едно бързо питане - когато преподписвате договор за още една година, оставяте ли неустойката от един месечен наем при предсрочно прекратяване от страна на наемателя? За мен не е редно да я има, ама пък ако практиката е да се оставя, ще е в мой плюс. Няма да ми е приятно ако се освободи в ниския сезон.

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 14:52 от maslenka

# 146
Тогава сключвай безсрочен...щом не ти е важно кога ще напусне.
Срокът е за това да се спазва. Иначе няма смисъл изобщо да го пишеш...като не държиш на срок...безсрочен договор.

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 15:04 от teta75

# 147
Разбира се, че няма неустойка.
В България това е масово.
В Канада си сключваш договор до кръгла година. И неустойката е много по-голяма от 1 мес наем. Направо е цялата сума до края на периода.
За мен тази неустойка е за да покрие евентуално загуба от чести комисионни, огледи, празни периоди.
Ако е над 1 година, не се брои за често.

# 148
Ама тя неустойката не е задължителна. Договаря се ако наемодателят иска. Ако не иска..не.

Сбъркано нещо има в разбиранията на някои обаче за естеството на срока при договора.
Чули че се пише срок..ама не разбират значението му.
И се получава правен нон сенс...писали срок..пък прекратяването го писали като при безсрочните- с 30 дн.предизвестие. ...ни риба..ни рак...юридическа смешка.
Не че не може и така....ама не е издържано някак.

# 149
  • Бургас
Тази неустойка се е наложила като практика само за първата година от всеки нов договор. С идеята, че всеки нов наемател води до разход за наемодателя, който трябва да бъде компенсиран, ако наемателят не си е направил добре сметката.
Щото има такива прелитащи от цвят на цвят след 3-5 месеца наем.
Сега, ако хората са останали повече от година и ще продължават да остават, договорът или се трансформира в безсрочен и се прекратява с едномесечно предизвестие без неустойка, или се подписва нов срочен, като там наемодателят може да прецени дали да остави неустойката. При стари наематели за мен не е редно и едва ли хората биха се съгласили.

Общи условия

Активация на акаунт