Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 44

• 25 828
  • 696
  •   3
Отговори
# 660
  • София
Само за  т. 19 се чудя - когато монтираха климатика у нас техниците от Вимакс казаха да го чистя поне 1 път месечно. Годишната профилактика - отделно от тях. Изпълнявам редовно.
Мърльовците на Драго - с удоволствие бих им прекратила договора предсрочно. За 1 г. може и някоя стена да съборят. Явно джобното гадже не е много по чистотата, а на младежа не му се плаща. Никакви слушалки на душа не бих им преправяла.
Аз до скоро имах наематели на подпазарен наем - такова чудо не съм намирала в имота. Пазеха, подреждаха. Може би има значение, че аз ги избирам вече завършили и работещи, придобили някакви навици от общежитието.

# 661
И моите са такива,Aisha,ама едните чистиха с метла,вторите бяха използвали прахосмукачката,която оставих,само докато се е напълнил циклона с боклуци и след това я бяха зарязали. Според мен е рядкост да попаднеш някой наистина да го е грижа и да се занимава съвестно с поддръжка.

# 662
Аз не очаквам да блести, но не очаквах настъпани и разнесени по пода фъстъци из апартамента, найлончета, перушини все едно патка са скубали, топките прах и косми не броя въобще и това не по ъглите, а по целия под. Нови килими омазани и хвърлени на топка на стълбищната площадка все едно са боклук. Личи си, че не беше пипано от поне 2 седмици, малко от малко да бяха събрали.

# 663
Има разлика между разхвърляно и мърляво, няма какво да го обсъждаме.Това са навици у хората, не е до възраст.След едни мои наематели едва изчистих, няма такава мизерия.Големи хора(25+), мъж и жена.Жената, иначе, като от списание, а вътре…само като се сетя и ми призлява.Не им върнах депозита и включих клауза за почистване в договора.
Който си е мизерник, си е мизерник.

# 664
  • Бургас
Имам кандидат за Бургас, одобрен от брокерката. Каза ми, че от всичко, дето се извървяло - пакистанци, украинци, и т.н., този й се видял най-свестен.
Гръцки студент по медицина, първи курс. С мама и тате е тук, собственици на болница. Нямат проблеми с двойния депозит, нямат проблем с нищо.
Остава само да го наплашим да държи чисто Simple Smile
Смятам да им предложа моята чистачка, да идва два пъти в месеца срещу допълнително заплащане.

# 665
Направо на мама предложи! Гърците много си слушат и уважават майките. Даже има един лаф, че византиец плаче само за мама.
Мисля, че чистачка би било голямо улеснение И за него. Едва ли цената за услугата би била непосилна.

# 666
  • Бургас
Да, утре ще предложа.
Говорих с фирмата, която чисти вкъщи, собственичката каза, че предлагала това на всички наемодатели, тя чисти и много ваканционни имоти. Някои даже го включвали в цената на наема. Чистене, смяна на спално бельо, пране ако искат, подреждане.
Две посещения месечно за по около 3 часа, са около 70 евро за апартамент с моята квадратура. Нищо не е.

# 667
  • Бургас
Хвърлих поглед. Няколко пъти трябваше да прочета, за да сфана какво иска да каже авторът и пак не съм сигурна Simple Smile
Вчера подписах с моите наематели. В договора са вписани имената на бащата и на сина - студент по медицина. Хареса ми човекът - бащата. Синът беше бая стресиран, щото бързал за лекции и искал да си купи "Анатомия", пък не знаел откъде Simple Smile
Човекът ми благодари за гостоприемството, съгласиха се и на чистачката (пак ще ги питам за потвърждение, че малко суматоха беше вчера). Каза, че синът бил много careful и стриктен, нали доктор ще става Simple Smile
man_darin_ka

Скрит текст:
Няма майка в картинката. Заблудила съм се, че е и с двамата тук. Майката ги напуснала, когато децата били малки, бащата е отгледал сам двамата си сина, той е силната фигура в семейството. Това не знам добре ли е, зле ли е.

Не съм отдавала на гърци досега, софийската брокерка ме успокои, че най-добре били от всички чужденци, та да видим. В моите имоти май чужденците вече преобладават Simple Smile
Надявам се да останат поне пет години, докато завърши детето. Нарочно не са избрали София или Пловдив, не щяли да учи там, където имало много гърци Simple Smile

Още един плюс на отдаването с брокер - чужденците нямат досег до нашите платформи, не търсят по сайтове и фб, не търсят "от собственик", та да спестят някой лев комисиона. Съответно брокерите имат контингент чужбински, до какъвто нито един собственик няма как да се докопа. Голям проблем с наемането, поне в Бургас, имат UK студентите по медицина, никой не ги ще, щото само по паспорт са UK.
В Бургас още комисионата е половин наем.

# 668
Честито, Tintina и дано се задържи студента докато завърши т.е. 5 г.

# 669
Преди 2-3 дена писах на един наемател, че увеличавам на 850. Идентичен на апартамента, дето дадох преди 10ина дни за 1ст за 950.
Снощи ми писа, че ще напуска, но без подробности. Не можеше да говори, защото бил на работа. Разбрахме се да се обади по тел, като може.
Нито е казал срокове, намерил ли е вече нещо, да пускам ли обява.

Тинтина, поздравления, звучи като да са точни.

Давах 5 г на един грък, студент по електротехника в ст град. Всичко беше точно. Апартаментът беше в добро състояние накрая.

# 670
Същото е и с "немските" във Варна - поне 80% са с арабско/индийско/пакистанско потегло.
Повече там ме притеснява , че преди време съм влизала в апартамент след египетски наематели, ужасно миришеше целия апартамент на готвено Sad

# 671
Tintina, бъзикаш се ти с мен! Laughing И на мен ми изглежда добре новия ти наемател, дано да е безпроблемен.
Преди години в София съм чувала за проблеми с наематели - гърци (студенти по медицина), че се опитвали да уговарят хазяите за лятната ваканция да не плащат или да плащат наполовина. Но може би вече са разбрали, че не сме някаква забутана губерния. А и като са си търсили квартира са видели, че читави жилища на приемлив наем хич не се намират толкова лесно.

# 672
Tintina, честито! Мисля, че изборът ти е добър!

Имахме гъркини. Едната натурална, другата беше със смесен произход. Останаха две години, защото едната девойка беше супер чистница, все едно никой не живее, а другата (от смесения брак) - не чистела , но пазбирайте само леко разхвърляно, косми и прах. Върнаха апартамента както го получиха. На огледите брокерите и кандидатите не можеха да повярват, че някой е живял 2 години като ММ им казваше, че в този вид очаква да го види след 2 години.

Това с отсъствието лятото е много хубаво - по-малко ти амортизират апартамента. Ако нямаш климатик също не им е проблем, защото в жегите са на море у дома.
Мен също са ме питали за лятото да плащат 1/2 наем, но им е ясно, че няма как да стане и ако харесат жилището това не ги отказва.

# 673
Честито, Тинтина! И моите впечатления за гърците са, че поддържат чисто. Аз принципно съм предупредена към тях и винаги си имам едно наум, но поне откъм хигиена не мисля, че ще имаш проблеми.

Последна редакция: чт, 09 окт 2025, 12:15 от krasimilo

# 674
  • София
Здравейте!
В кои групи/сайтове е удачно да пусна обява за отдаване на апартамент в София?

Общи условия

Активация на акаунт