Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 44

• 26 219
  • 701
  •   3
Отговори
# 675
Най-чисто по принцип държат турците. Имам приятел турчин, живее сам вече 4 години под наем и едно петно няма у тях. При тях хигиената е на много високо ниво.

# 676
Богатите турци плащат на чистачка да чисти редовно. Аз съм имал такива наематели.
Но дори и тогава има следи от домашни животни. Разбира се, забелязваш ги като разместиш мебелите и решиш да допочистваш.

Като цяло са ок. Освен, че се пазарят за всяко нещо и са малко стиснати.

# 677
  • Бургас
Tintina, честито! Мисля, че изборът ти е добър!
Мен също са ме питали за лятото да плащат 1/2 наем, но им е ясно, че няма как да стане и ако харесат жилището това не ги отказва.

Нали има договор? Какъв половин наем? Брех, че и изобретателни.
Те лятото на стаж не ходят ли? Какво море? Кой ще гледа бабите в бургаШките болници?

# 678
Tintina, честито! Мисля, че изборът ти е добър!
Мен също са ме питали за лятото да плащат 1/2 наем, но им е ясно, че няма как да стане и ако харесат жилището това не ги отказва.

Нали има договор? Какъв половин наем? Брех, че и изобретателни.
Те лятото на стаж не ходят ли? Какво море? Кой ще гледа бабите в бургаШките болници?
Явно не ходят в България. Нито моите гъркини седяха тук, нито норвежките. Едната караше стаж там, в някакъв хоспис.

Пазарлъкът беше преди да подпишат договора иначе. Разбирам ги, но от друга страна наемът не беше толкова висок, че да компенсира 2-3 летни месеца.

# 679
Между другото аз като студентка летните месеци плащах половин наем.
Сега, познато момче също летните месеци е на половин наем. Това лято, въпреки че беше в квартирата, защото работеше пак плати половин наем. Казало е, че е там летните месеци, но договора бил такъв.
Има обаче друг факт тук - апартамента явно е на агенция на недвижими имоти т.е тази агенция си е строила апартаменти с цел отдаване под наем. Наемът като цяло е по- нисък.
Аз такива пазарлъци не обичам да правя.
Наемът ни устройва, но очаквам да се повиши след като изтече договора.  Като чета за неподдържани квартири от наематели все повтарям да чисти, проветрява и поддържа.

# 680
  • София
За гарсиониерата, трудно е да се прецени без снимки.
Според мен може да се опита и на 900.

Ето снимки, ще изтрия после, защото наистина се чудя каква цена да обявя (да припомня - стая, кухня, баня, коридор, килер - 45 кв.м. чиста площ и тераса отделно). Банишора, на 5 м. от метростанция ЦГ, южен, 2 етаж, топъл и слънчев, няма климатик, няма да има пералня и хладилник. Боядисван е наскоро, но паркета е стар, банята също.

Последна редакция: пт, 10 окт 2025, 09:41 от Olive

# 681
За гарсиониерата, трудно е да се прецени без снимки.
Според мен може да се опита и на 900.
наистина се чудя каква цена да обявя (да припомня - стая, кухня, баня, коридор, килер - 45 кв.м. чиста площ и тераса отделно). Банишора, на 5 м. от метростанция ЦГ, южен, 2 етаж, топъл и слънчев, няма климатик, няма да има пералня и хладилник. Боядисван е наскоро, но паркета е стар, банята също.
Повтарям се, не съм супер запознат с пазара и търсенето.
Но по метода на изключването, според мен 900 са много, но пък 700 са малко.
Т.е. примерно 800лв наем на месец.
И може и да се наложи да намерите хладилник и пералня. Но като цяло са малко перо, независимо кой ги поема.

Разбира се, можете и на 900 да опитате, но май ще е трудно.

Има приходящи, работещи, дето търсят краткосрочно, за по 3-6-9 месеца. Те може да нямат много опции. А близостта на метрото ще им е важна.
...
С моя наемател се чухме. Каза, че на края на този месец ще се изнася. Разбрахме се да започнем с огледи около 20ти. Предполагам 1-2 огледа ще са достатъчни.

# 682
На снимките се вижда и перална и хладилник. Защо без тях? И моят наемател, бъдещ студент/договорът беше с бащата/ напуска след месец - приели го в общежитие. Май само са чакали отговор и ни подведоха. Сега как е пазарът, че май мина силният сезон.

# 683
Majorica,това за съсипаното жилище ли?
Olive, според мен на 800 с ангажимент от вас да са уредите ще се случат бързо нещата. За 900 е риск - може и да се намери веднага,може и да отлежава дълго по обявите.

# 684
majorika те са го приели на общежитие, но след месец може да има студенти, които ще търсят квартира, защото в общежитието не им е ок. Детето на колежка направи така. След месец и половина на общежитие реши, че му е приоритет ученето, а не купони.
Аз също търсих по никое време квартира/февруари, март/ след като съквартиранта на сина ми се отказа да учи и квартирата стана и голяма и непосилна като наем. Съквартирант не успя да си намери, интереса беше от момичета повече. 
Него пък го питаха защо по никое време търси квартира, да не би да е проблемен младеж. Съжаляваше, че агенцията нямаше подходящо жилище за него, поне го познаваше.
Дано намериш твоите хора!

# 685
  • София
На снимките се вижда и перална и хладилник. Защо без тях? И моят наемател, бъдещ студент/договорът беше с бащата/ напуска след месец - приели го в общежитие. Май само са чакали отговор и ни подведоха. Сега как е пазарът, че май мина силният сезон.
Те са на наемателите, които сега се изнасят оттам, предложих да ги купя, но им трябват, не е проблем да купим ние някакви ВУ.
Предвид, че досегашните плащаха 600, 800 ми е съвсем ок.

# 686
Olive, според мен на 800 с ангажимент от вас да са уредите ще се случат бързо нещата. За 900 е риск - може и да се намери веднага,може и да отлежава дълго по обявите.

Да
 Бъхтахме месец, боядисахме целият апартамент, купихме ново стабилно скъпо легло, естествено и матрак, купихме нов ъглов диван и килим, нова перална, сменихме и всички кухненски шкафчета, и ето след месец пак така. Истината е обаче, е че климатик няма. Отоплението е на конвектори, ама след този погром, не останаха парички.

# 687
Мисля, че 800 лв. ще бъде добре, но с пералня и хладилник. Столовете в кухнята ми изглеждат много старовремески на фона на кухнята. Може да се освежи с някакви по-шарени пердета.

# 688
Жилището е в съвсем прилично състояние, според мен. Може спокойно да се пусне на 800-790 лв. с ангажимент да сложите пералня и хладилник.
Не бих посъветвала да казвате, че е за 1 година, няма смисъл, само ще почнат да ви се пазарят допълнително. Така или иначе, ето опитът на Дани и Майорика показва, че и наемателите уж наемат поне за 1 година, а се изнасят неочаквано след много по-малко. Може да сложите 1 депозит, така и така ще правите ремонт, това може да привлече кандидати, защото вече много наемодатели искат по 2 депозита. И задължително клауза, че депозитът не се връща при предсрочно напускане (преди изтичане на 1 година). И след излизане на изравнителната сметка за парното - септември 2026 г.
Само го изчистете за ден-два и го пускайте, предполагам още има търсене покрай студентите.
Направете хубави снимки, да се виждат най-хубавите мебели части от жилището. Пуснете във ФБ групите задължително, младите сега по сайтове много-много не ровят. Забранете коментарите, заради кибиците.

# 689

Да
 Бъхтахме месец, боядисахме целият апартамент, купихме ново стабилно скъпо легло, естествено и матрак, купихме нов ъглов диван и килим, нова перална, сменихме и всички кухненски шкафчета, и ето след месец пак така. Истината е обаче, е че климатик няма. Отоплението е на конвектори, ама след този погром, не останаха парички.

Договорът едногодишен ли беше? В него имаше ли клауза какво се случва с депозита при предсрочно прекратяване?

Общи условия

Активация на акаунт