Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 63

• 8 326
  • 211
  •   1
Отговори
# 195
При мен падна на 120 на 50 на 10-я ден, като падна коричката, но имах и тежка кръвозагуба тогава
Здравейте отново! Докато чакам резултата ми се въртят едни въпроси.. В болницата казаха, че пращат пробата или резултата на “онкото”(така се изразиха), аз трябва ли да правя нещо там или зависи от резултата? И другия ми въпрос - някоя от вас след конизация да и е падало кръвното и нормално ли е? Аз по принцип съм с ниско, но сега доста пада.

# 196
Моето падна критично седмица след конизацията, но бях в цикъл и със силно кръвотечение.Даже звънях на Бърза помощ.Беше 65/45.Казаха да пия айрян със сол на бавни глътки, около 1л. за час.

# 197
Добър вечер!Момичета,днес забелязах че при бърсане ми е неприятно и вечерта когато де погледнах в огредалото от долу имам нещо като полип над 1 см ,притесних се много!Намира се на вулвата пред уретрата малко ,като бял полип!Как да го определя докато отида на генеколог

# 198
Гъбички?

# 199
Здравейте! Имам контактно кървене, при колпоскопия има неоцветен участък, в епикризата пише М2/U2 на ПВКУ, взета е биопсия и чакам резултат, положителна съм за някои от 12-те високорискови ЧПВ, за 16 и 18 е отрицателно, това е резултата от цитонамазката. Моля да кажете какво мислите, знам, че трябва да изчакам биопсията и часа за преглед, но 5 дни, в които не знам какво да мисля и какво да правя.:

ГРУПА ПО ПАПАНИКОЛАУ: III
БЕТЕЗДА ТЕРМИНОЛОГИЧНА СИСТЕМА:
АДЕКВАТНОСТ НА ЦИТОНАМАЗКАТА:
Задоволителна
КАТЕГОРИИ:
Плоскоклетъчни интерепителни лезии /ПИЛ/:
Без да може да се изключи високостепенна плоскоепителна лезия HSIL(ASC-H)
Препоръки:
колпоскопия
биопсия
цервикално абразио
HPV тест
Допълнително описание:
Атипична паракератоза, метапластични клетки с лека и умерена дискариоза, койлоцити.

# 200
  • София
Въоръжете се с търпение, резултатът от биопсията ще е решаващ за последващи мерки. Той рядко излиза за 5 дни. Може да се наложи да ви направят абразио или направо лийп, ако има нещо притеснително в хистологията. Кога е бил последният ви преглед преди този?

# 201
buni, благодаря! Преди 10 дни е взета цитонамазката и биопсията, но вчера излезе резултата от цитонамазката, а резултатът от биопсията ще разбера след 5 дни, когато съм на преглед. Предишната цитонамазка е преди един месец с ПАП 2, но незадоволителен материал, поради оскъдно количество на клетки и затова трябваше да се повтори. А предишната преди 6 месеца с ПАП 1, но не беше течно базирана, а на стъкло с четка, но тогава нямах контактно кървене. Пропуснах да се представя на 47 години съм, с редовен МЦ, две раждания по естествен път.

# 202
Здравейте! Накратко от мен - на 49г. съм, с редовен цикъл все още. На годишния профилактичен преглед - за първи път цитонамазка 3а група. Докторката назначи биопсия, резултата - CIN1. Нейното мнение е, че засега няма място за притеснение, след три месеца контролна цитонамазка и ако отново е 3-та група евентуално да се направи обгаряне на участъка. Моля за съвет това ли е правилния подход или да търся второ мнение?

# 203
  • София
Аз бях 3а от канала и ми направиха Lletz. Също като Вас преди това имах втора цитонамазка, но направих и курс със свещички за влагалищна чистота. Важно е тази 3 група от канала ли идва, защото тогава май само обгаряне не е съвсем ок, разбира се, не съм лекар. След втората цитонамазка може да Ви направят изследване за ЧПВ ако е необходимо и евентуално лечение с имуностимуланти.

# 204
  • София
Малко по-нагоре сме коментирали защо обгарянето вече не е много предпочитан метод за лечение. Подходът за лечение си е идеален, но аз за себе си бих настоявала за лийп вместо обгаряне, ако изобщо е необходима някаква интервенция.
vada, щом се следите редовно при гинеколог, няма никаква нужда от притеснения. Стискам палци за добри резултати от биопсията Flowers Four Leaf Clover

# 205
Maidenly, Цитонамазката е порцио - 2гр., цервикален канал - 2-3А гр., наличие на дискариотични клетки на фона на масово левкоцити. Хистологичния резултат е проста жлезиста хиперплазия. ПВКУ- плосък папилом/HPV/ и фокално CIN 1. Само че аз съм с автоимунно заболяване и не мога да пия имуностимуланти Cry

buni, благодаря за отговора, точно това ме интересува, в момента чета темите назад и все още не съм наясно с всичко.

# 206
Maidenly, Цитонамазката е порцио - 2гр., цервикален канал - 2-3А гр., наличие на дискариотични клетки на фона на масово левкоцити. Хистологичния резултат е проста жлезиста хиперплазия. ПВКУ- плосък папилом/HPV/ и фокално CIN 1. Само че аз съм с автоимунно заболяване и не мога да пия имуностимуланти Cry

buni, благодаря за отговора, точно това ме интересува, в момента чета темите назад и все още не съм наясно с всичко.

Аз скоро се сблъсках с това, но за краткия период вече 2ри летз правих. Цито 3б от канала и след първата конизация се оказа, че е по-надълбоко.
Не съм лекар, но ако обгорите горния слой, а навътре има още?

Последна редакция: сб, 11 окт 2025, 18:36 от ViktoriyaD92

# 207
  • София
Съгласна съм с предишното мнение, щом е от канала е логично ако се предприема нещо, да не е обгаряне. При мен също 3а беше от канала. Обгаряне ми правиха преди 13 години, но беше порцио.

# 208
Момичета, много благодаря за полезните съвети! Явно ще трябва да търся друг лекар, което не ми е много ок, защото в нашия град няма голям избор от специалисти Disappointed

# 209
Фокално значи на малко място без инвазия в съседни клетки/тъкани. Затова са предложили само обгаряне, но и аз мисля като дамите, че е по-сигурно да се отстрани по друг начин, за да не се пропусне нещо. Аз имах 3а канал по цитонамазка, а се оказах с EIN на ендометриума, което се установи с хистероскопия. В никакъв случай не казвам, че при вас е същото, само споделям, за да имате предвид, че е хубаво по-внимателно обследване.

Общи условия

Активация на акаунт