Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 63

• 20 869
  • 526
  •   1
Отговори
# 510
Моя близка с карцином ин ситу, правиха ѝ две последващи
конизации, добре е.

# 511
Здравейте, отново, излязоха резултатите от биопсията.

"9-Фрагмент от жлезист цервикален полип, покрит на повърхността с хиперпластичен многослоен плосък епител с койлоцитоза". CIN 1

Лекарката от "Софиямед" каза, че трябва операция и днес по-късно ще се чуем да ми обясни. Какво да очаквам, колко време дават болничен, колко време не може да се тренира, тъй като спортувам активно и това също доста ме притесни?  Предполагам ще продължа с лечението за HPV с Папиломкейър след операцията. По-късно днес докторката каза, че ще говорим и ще ми обясни какво ще правим. След интервенцията възможно ли е като се премахне засегнатия участък вече да не съм положителна за HVP 16?
Чудя се дали да търся второ мнение в Онкоолгията, мама е лежала 7 пъти там за абразио и една конизация, без дори да й правят биопсия или колпоскопия, само заради цитонамазка 3А, което пък на моята лекарка й се стори странно, че не са изследвали какво точно е. Описвам подробно какво пише, ще бъда благодарна на мнения. Още преди четох подробно какво е ЦИН и тн. Честно казано не мисля толкова за болката и тн, по-скоро за дете в бъдеще, скъсена шийка и всички опасности, които крие подобна операция. Но каква е болката, какво изпитвам след подобна интервенция? Лошото е, че още съм млада пък отсега започнаха такива проблеми. Мама поне започна след 40-годишна възраст и вече отдавна имаше дете и не се е притеснявала от тази гледна точка. Оттогава я рязаха 7 пъти през 2-3 години имаше изменение.  Приех резултатите спокойно, моето основно притеснение е желанието за дете след 6-месечното лечение за вируса. Последен въпрос това възможна причина ли е за трудно забременяване? Питала съм преди трима лекари и получих различно мнение.
Благодаря ви предварително.

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 12:00 от Zima11

# 512
Нали казахме:
-не е причина за трудно забременяване
-шийката не се скъсява толкова, спокойно
-болничен до 1м, питайте максималния, който може да дадат, обикновено 2 седмици пишат
-няма да продължиш с лечението, поне 1м ще се изчака
-не може да се тренира поне 1м , според повечето лекари
-болка няма, има неразположение е течение за този месец
-дете не ви е проблем, но ще стане, ако продължава тази фиксация по темата, психиката е мощна спирачка
-проблемите не са свързани с възрастта, моята първа конизация беше на 30г
-не си слагай срокове за бъдеща бременност, а мисли първо да решиш този проблем
-разбира се, че лекарката ще е учудена
И спирам по този казус.Едно и също си говорим.

# 513
Ок, благодаря. Последен въпрос имам - след интервенцията, каквато и да е тя, каквото прецени лекарката, прави ли се контролна колпоскопия да речем след 3 месеца, за да се види има ли все още изменения по шийката на матката? Да изисквам ли такава задължително, дори да ми казват, че няма нужда? Да не се окаже да ме оперират и все още да има изменения и да трябва пак ми е мисълта. Явно се случва. Възможно ли е след операцията, благодарение на това, че махам участъка, да се изчистя от HPV или поне да стане по-лесно?
След това, ако всичко е наред цитонамаската 1А ли трябва да стане?  Понеже такава не съм имала от дете.

Ще я питам и за цената, понеже не знам колко струва подобна операция. Може ли горе-долу да ме информирате?
Разбрах го вече, бебе скоро няма да имам, търпя положението и това е, приех го. Да се излекувам първо и дано няма последващи проблеми. Бая неща съм преживяла в тоя живот и това ще трябва да мине. После, дай боже, като имам дете, ще ми е още по-скъпо и ценно предвид премеждията. И ще го ценя.

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 12:52 от Zima11

# 514
  • София
Правят се контролни цитонамазки и колпоскоп два пъти през 3 месеца. За HPV не знам, аз нямах.

# 515
След операцията се прави контролна колпоскопия след около месец и после на всеки 3м пълен преглед първата година.Това от моя опит.После на 6м се ходи на лекар.
След махане на образуванието шансът да се махне ЧПВ по-бързо е голям, но пак обозримо около година.При мен, 6м след дълбока и разширена конизация, скъсена шийка при цин3, вирусът си беше там.Както казах в преден пост не е важно има ли го, а дали е активен.Той и неактивен ще бъде засечен в тялото.Най-добре е да го няма за бременност, но да речем, че може да правите опити 6м след конизацията, ако лекар каже “ок”.
Всички имаме проблеми, но трябва да ги решаваме и да се щадим емоционално.Преди да родя второто си дете животът ми се промени на 180гр в лошия смисъл, ама ето, че забременях и родих, с ЧПВ 16 и двамата и след конизация.
Съвет- като ви дадат зелена светлина за бебе в бъдеще( дано е скоро!!!) , опитайте 5-6м спонтанно, ако не се е случило препоръчвам отсега да се запознаеш с тялото си- кога имаш овулация, замерване на базална температура, ползване на скала за разчитане, сигнали на шийката и цервикалната слуз.Щом не сте много активни сексуално, може да изпуснете овулацията( тя трае 12ч), затова е хубаво да разбереш
кога е- има и тестове, наред с базалната температура и да правите секс целенасочено в тези моменти.Като цяло не ангажирай така силно психиката си, просто си казвай: и това ще мине! и прави каквото трябва.
И само да добавя като майка на две големи деца- майчинството е прекрасно нещо, но доста трудно е някои моменти, не си представяй решение на всички твои емоционални клатушкания.Често си мислим, че ако се случи точно това определено нещо, и ще сме щастливи: не е така.Затова- спокойно, здравето е най-важно, после каквото трябва нека се случи.

# 516
ДХЗ, радвам се, че моите лоши клетки нямат твоето търпение и стоицизъм.
Shady Lady, аз съм с две, бях с жлезно ангажиране и съм добре, преди 2 дни бях на колпоскоп и нямам нищо.

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 14:05 от NiaV

# 517
  • София
zima, гледай на себе си като на Здрава млада жена.  Cin 1 за твоите години е “нищо сериозно”…забрави за вируса. Ще махнат полипа и живота продължава. Само психически трябва да се пренастроиш, ти и твоето психично състояние сте на първо място. Фиксацията ти за бебе само напряга теб и мъжа ти. И това ще дойда, обещавам ти Grinning и в други теми ще се оплакваш от недоспиване…късмет и повярвай, че всичко ще бъде наред, похабените нерви и стреса ти обаче са нещо, което не се възстановява.
Последно, почти 1/2 от пишещите тук сме забременяли, родили и т.н. след конизации, и ти ще си така Flowers Four Leaf Clover

# 518
Здравейте!
Искам да попитам дали е възможно конизация със спинална упойка? Много се страхувам от пълната, че няма да имам контрол, направо откачам.
И друг въпрос- правят ли ренген на бял дроб преди конизация?
Благодаря!

# 519
То тя не е пълна , а периферна за леки случаи.За това лекарят казва, зависи как работи.Не са ми правили рентген.

# 520
Здравейте!
Искам да попитам дали е възможно конизация със спинална упойка? Много се страхувам от пълната, че няма да имам контрол, направо откачам.
И друг въпрос- правят ли ренген на бял дроб преди конизация?
Благодаря!

На мен ми е правена конизация със спинална упойка, но преди 20 год,  а сега ми махаха полип с пълна-трябва да ви кажа, че пълната е 100 пъти за предпочитане,пред спиналната/иначе и аз  разсъждавах, като вас/.Спомените ми от спиналната са ужасни,  много болезнено вкарване в гръбначния стълб, много треперене и студ и сигурно два часа след това от кръста надолу си парализиран/карат те в леглото да си масажираш и раздвижваш краката, поне така ме караха мен преди 20 год, а аз толкова исках да ги усещам, бях в ужас, да не остана така, чувството е ужасно/.Да не говоря, че сигурно няколко години след това ме наболяваше гръбначния стълб при резки движение.Сега с краткосрочна пълна, докато ми казаха, че вкарват упойката и ще ми се замае главата, само казах, че усещам леко замайване и това ми бяха последните спомени, 30 мин по-късно бях събудена, а 20мин след това бях станала и търсех храна, бях много гладна, но не ми разрешиха.Нямах главоболие, гадене, замайване-все едно нищо не ми беше правено. Вече, като знам какво е и с двете упойки -категорично избирам пълната.Ренген правят задължително, ако си над 45 г, под тази възраст ренген не правят, преди манипулацията/ако разбира се, няма някакъв проблем от това естество/.

# 521
2023г бях на конизация, значи съм била на 46г и рентген не са ми правили.Във ВМА при това.

# 522
На мен сега във Вита ми правиха и ги попитах, защо се прави ренген преди операцийката и те казаха, че задължително се прави, когато се използва пълна упойка и си над 45г-нещо беше свързано с дишането,,но не го запомних точно.

# 523
Ама говорим за пълна упойка, не периферна( при която заспиваш, не си в наркоза).Защото скоро ми правиха и блефаропластика с такава упойка, правих си куп изследвания, рентген отново нямаше.
През годините имам няколко операции в такава упойка, както и с истинска пълна- без рентген.

# 524
  • София
Моята конизация беше август месец 2025г. На 28г. съм, единствено ми взеха кръв и ми пуснаха пълна кръвна картина. От упойката единствено си спомням, че ми казаха, че е време да поспя малко Simple Smile Не знам дали е пълна или периферна, но знам, че беше с краткотрайно действие.

Общи условия

Активация на акаунт