Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 63

• 20 583
  • 521
  •   2
Отговори
# 510
Моя близка с карцином ин ситу, правиха ѝ две последващи
конизации, добре е.

# 511
Здравейте, отново, излязоха резултатите от биопсията.

"9-Фрагмент от жлезист цервикален полип, покрит на повърхността с хиперпластичен многослоен плосък епител с койлоцитоза". CIN 1

Лекарката от "Софиямед" каза, че трябва операция и днес по-късно ще се чуем да ми обясни. Какво да очаквам, колко време дават болничен, колко време не може да се тренира, тъй като спортувам активно и това също доста ме притесни?  Предполагам ще продължа с лечението за HPV с Папиломкейър след операцията. По-късно днес докторката каза, че ще говорим и ще ми обясни какво ще правим. След интервенцията възможно ли е като се премахне засегнатия участък вече да не съм положителна за HVP 16?
Чудя се дали да търся второ мнение в Онкоолгията, мама е лежала 7 пъти там за абразио и една конизация, без дори да й правят биопсия или колпоскопия, само заради цитонамазка 3А, което пък на моята лекарка й се стори странно, че не са изследвали какво точно е. Описвам подробно какво пише, ще бъда благодарна на мнения. Още преди четох подробно какво е ЦИН и тн. Честно казано не мисля толкова за болката и тн, по-скоро за дете в бъдеще, скъсена шийка и всички опасности, които крие подобна операция. Но каква е болката, какво изпитвам след подобна интервенция? Лошото е, че още съм млада пък отсега започнаха такива проблеми. Мама поне започна след 40-годишна възраст и вече отдавна имаше дете и не се е притеснявала от тази гледна точка. Оттогава я рязаха 7 пъти през 2-3 години имаше изменение.  Приех резултатите спокойно, моето основно притеснение е желанието за дете след 6-месечното лечение за вируса. Последен въпрос това възможна причина ли е за трудно забременяване? Питала съм преди трима лекари и получих различно мнение.
Благодаря ви предварително.

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 12:00 от Zima11

# 512
Нали казахме:
-не е причина за трудно забременяване
-шийката не се скъсява толкова, спокойно
-болничен до 1м, питайте максималния, който може да дадат, обикновено 2 седмици пишат
-няма да продължиш с лечението, поне 1м ще се изчака
-не може да се тренира поне 1м , според повечето лекари
-болка няма, има неразположение е течение за този месец
-дете не ви е проблем, но ще стане, ако продължава тази фиксация по темата, психиката е мощна спирачка
-проблемите не са свързани с възрастта, моята първа конизация беше на 30г
-не си слагай срокове за бъдеща бременност, а мисли първо да решиш този проблем
-разбира се, че лекарката ще е учудена
И спирам по този казус.Едно и също си говорим.

# 513
Добре, благодаря! Досега нямах резултати, прикачих ги за по-подробно мнение относно това, което имам като диагноза. Нито бях питала досега за тренировките, тъй като за мен това е от изключително значение, защото поддържам добра форма. Не си слагам срокове, задавам въпроси! Мисля, че беше редно да се коментират само резултатите от гледна точка на здравословно състояние, темата относно бебе засяга само лично мен, не вас.
Хубав ден, желая здраве и по-малко такива диагнози за всички. Благодаря.

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 12:41 от Zima11

# 514
  • София
Дамата ви отговаря доста конкретно и по същество на въпросите, вкл. и за забременяване, така че не е ясно защо подскачате. Simple Smile Всичко ще е наред, CIN 1 беше и при мен. Аз се върнах към спорта с лекарско позволение след 2 седмици и нямах проблеми.

# 515
Ок, благодаря. Последен въпрос имам - след интервенцията, каквато и да е тя, каквото прецени лекарката, прави ли се контролна колпоскопия да речем след 3 месеца, за да се види има ли все още изменения по шийката на матката? Да изисквам ли такава задължително, дори да ми казват, че няма нужда? Да не се окаже да ме оперират и все още да има изменения и да трябва пак ми е мисълта. Явно се случва. Възможно ли е след операцията, благодарение на това, че махам участъка, да се изчистя от HPV или поне да стане по-лесно?
След това, ако всичко е наред цитонамаската 1А ли трябва да стане?  Понеже такава не съм имала от дете.

Ще я питам и за цената, понеже не знам колко струва подобна операция. Може ли горе-долу да ме информирате?
Разбрах го вече, бебе скоро няма да имам, търпя положението и това е, приех го. Да се излекувам първо и дано няма последващи проблеми. Бая неща съм преживяла в тоя живот и това ще трябва да мине. После, дай боже, като имам дете, ще ми е още по-скъпо и ценно предвид премеждията. И ще го ценя.

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 12:52 от Zima11

# 516
  • София
Правят се контролни цитонамазки и колпоскоп два пъти през 3 месеца. За HPV не знам, аз нямах.

# 517
След операцията се прави контролна колпоскопия след около месец и после на всеки 3м пълен преглед първата година.Това от моя опит.После на 6м се ходи на лекар.
След махане на образуванието шансът да се махне ЧПВ по-бързо е голям, но пак обозримо около година.При мен, 6м след дълбока и разширена конизация, скъсена шийка при цин3, вирусът си беше там.Както казах в преден пост не е важно има ли го, а дали е активен.Той и неактивен ще бъде засечен в тялото.Най-добре е да го няма за бременност, но да речем, че може да правите опити 6м след конизацията, ако лекар каже “ок”.
Всички имаме проблеми, но трябва да ги решаваме и да се щадим емоционално.Преди да родя второто си дете животът ми се промени на 180гр в лошия смисъл, ама ето, че забременях и родих, с ЧПВ 16 и двамата и след конизация.
Съвет- като ви дадат зелена светлина за бебе в бъдеще( дано е скоро!!!) , опитайте 5-6м спонтанно, ако не се е случило препоръчвам отсега да се запознаеш с тялото си- кога имаш овулация, замерване на базална температура, ползване на скала за разчитане, сигнали на шийката и цервикалната слуз.Щом не сте много активни сексуално, може да изпуснете овулацията( тя трае 12ч), затова е хубаво да разбереш
кога е- има и тестове, наред с базалната температура и да правите секс целенасочено в тези моменти.Като цяло не ангажирай така силно психиката си, просто си казвай: и това ще мине! и прави каквото трябва.
И само да добавя като майка на две големи деца- майчинството е прекрасно нещо, но доста трудно е някои моменти, не си представяй решение на всички твои емоционални клатушкания.Често си мислим, че ако се случи точно това определено нещо, и ще сме щастливи: не е така.Затова- спокойно, здравето е най-важно, после каквото трябва нека се случи.

# 518
ДХЗ, радвам се, че моите лоши клетки нямат твоето търпение и стоицизъм.
Shady Lady, аз съм с две, бях с жлезно ангажиране и съм добре, преди 2 дни бях на колпоскоп и нямам нищо.

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 14:05 от NiaV

# 519
ДХЗ, благодаря, да при двата месеци опити преди да разберем за HPV правихме повече секс и то в дните на овулация и около нея. Още първия месец взех тестове и си показаха веднага, че имам. Според мен са доста полезни. За щастие, моята си е точна - цикъл на 28 дни, овулация 14 ден. Като часовник съм поне в това отношение.
Да се надяваме HPV да е толкова нетърпелив да не се проявява в организма ми, колкото и аз. И да се махаа.

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 14:56 от Zima11

# 520
Съвет от прочетено- правете секс през ден, два дни преди овуто, два дни след( понякога мърда).Сперматозоидите живеят 72ч и преди овуто гарантирате, че са там на пост и чакат яйцеклетката.Ако прекалявате със секса, то ме се събират достатъчно качествени сперматозоиди.
Моят съвет- правете си секс през ден-два и не го мислете.Ако не става често да е, ориентирай се кога е овулацията.По разположението на шийката и цервикалната слуз също може добре да се ориентиташ- прочети как се променят.
И спокойно, действай стъпка по стъпка, животът е пред теб!🥰

# 521
Благодаря, божа работа.Ако не бях разбрала за дисплазията, нямаше да науча и за полипа,а лекарката каза, че с него не може да се забременее или е много трудно. Сигурно след година опити щях да потърся причина защо не забременявам. Ще се оперирам съвсем скоро, вече обсъждаме дата и ще мине. Здраве и спокойствие на всички!
Съвет от прочетено- правете секс през ден, два дни преди овуто, два дни след( понякога мърда).Сперматозоидите живеят 72ч и преди овуто гарантирате, че са там на пост и чакат яйцеклетката.Ако прекалявате със секса, то ме се събират достатъчно качествени сперматозоиди.
Моят съвет- правете си секс през ден-два и не го мислете.Ако не става често да е, ориентирай се кога е овулацията.По разположението на шийката и цервикалната слуз също може добре да се ориентиташ- прочети как се променят.
И спокойно, действай стъпка по стъпка, животът е пред теб!🥰

Общи условия

Активация на акаунт