Априлски бебчета 2025- тема 3

• 11 360
  • 411
  •   1
Отговори
# 330
Включвам се с пореден пост за заспиването...
Снощи пак кривене за вечерното лягане и стандартният ужас. По едно време викам я да спра белия шум и да пусна оная мелодийка от ютюба и о, чудо, малката стана мноооого по-спокойна.  Пак не стана лесно приспиването (мислех, че съм я приспала, ама после видях на бебефона, че се върти, но пък тихичко и без мрънкане... ). Нощес съответно не пусках бял шум и малката се будеше по-малко. Пак доста пъти, но малко по-приемливо беше... А и приемаше бибата понякога, доста по-лесно я оставях след кърмене.
Та не знам, да не се окаже, че бял шум не харесваме. 😃

# 331
Ягодке, радвам се, че се включи 🤗 Много добре си решила да захраниш, аз процедирах по същия начин 😊 За някои неща доктор Владимирова не е права, например за въвеждането на нови зеленчуци всеки ден. Почти не съществува лекар, който да не ти каже да въвеждаш нов зеленчук минимум на два-три дни. Не става въпрос за алергия(такава се среща рядко и то при зеленчуци в суров вид), а за стомашно-чревна поносимост. Коремчето на бебето трябва да свикне с всеки нов зеленчук. Не се лъжете, че няма алергия/непоносимост към плодове и зеленчуци. Моята баба имаше силна непоносимост към банан, пъпеш и тиква....веднага повръщаше, ако присъстваха в храната. Дори да ѝ харесваха, просто не ѝ понасяха. Казват, че козето мляко е най-близко до човешкото....емиии, аз имах алергия. Вече е съвсем лека и не винаги се проявява, но ми скачат еозонофилите дори при консумация на кашкавал от козе мляко. Алергична съм много към самите кози, обривам се за секунди. Има алергия и към месото. Родителите ми пък са алергични и към свинското, обриват се след консумация. Имам алергия и към сока на тиквичките, направо ми се лющят ръцете след белене на тиквички. Иначе нямам проблем с консумацията им 😅
Тази вечер поне 5 пъти се събужда малкия, очевидно искаше да яде, но му слагам бибероната и заспиваше, вече в 6ч. сутринта му дадох. Просто нямам намерение да връщам отново среднощното хранене. Ако беше прекалено прегладнял нямаше да заспива толкова бързо. 😁
Скрит текст:
Плодове и зеленчуци – алергените в тях често, но не винаги са термо-неустойчиви т.е. може да се разрушат при готвене. Реакциите към тях често се ограничават до устата и гърлото и са краткотрайни, а когато има прояви като алергичен ринит се свързва с алергия и към полени. Най-чести алергени са моркови, киви, ягоди, ябълки, целина и т.н.

Последна редакция: нд, 28 сеп 2025, 16:04 от Kactus

# 332
Belronika, не съм се изразила правилно директно го кърмя, както и другите са споделили и при нас заспива само на гърда. За кошара само мечтаем, прибрали сме я, защото не я харесва и отказва да спи там. Спи при нас в леглото и е много доволен.
А за захранването, въпроса ми е как давате тези каши, към които трябва да се добавя кърма, ако не може да изцедите достатъчно количество. Също и при домашните пюрета, ако трябва да се добави повече кърма? Някак си не искам да слагам адаптирано.

Кърма не добавям към пюретата и не смятам да добавям. И аз се притеснявам за кашите, защото кърмя на гърда. В групата за захранване питах, една потребителка каза, че кърми около час преди кашата и я прави с вода, друга, че добавя кърма, за да стане правилната консистенция. Още не съм почнала с кашите.  Да знаеш, че кърмата втечнява много, така че ако добавяш към пюрето трябва да добавяш на части.

# 333
При нас последните дни започна да спи по-добре през деня. Вече прави около 3-3.5 часа сън през деня. Пак ми дава да я гушкам за приспиване вечер и заспива в мен гушната на един стол. Преместя ли я обаче в леглото и се буди. Местя я след 30 мин и веднага се буди. Не знам дали не чакам много и прекъсвам фазата за преминаване към по-дълбок сън. После будува 30-60 мин и заспива. Пробвахме да я приспим в леглото и, но не става. Тя се обръща по корем, навдига задника и започва да се движи из леглото и да плаче. Имам чувството, че ще пробие дупка в матрака Simple Smile

Вчера ходихме да гледаме количките на Inglesina. Ами висока ми идва дръжката, а не може да се регулира. Аз съм нисичка и други колички са ми високи.  Не знам дали с висока дръжка ще ми е удобно.

И някои събития за бебоци:
https://www.facebook.com/events/745839354755032/
https://www.facebook.com/events/1846198696296938/
https://sofia.plays.bg/events/view/69/26/Oct/Sun/2025 - има и по-ранни дати.

p.s. и още едно за готвещите https://www.facebook.com/events/24245083205187828

Последна редакция: нд, 28 сеп 2025, 12:56 от Пълнолуние

# 334
  • Русе
Кашите ще ги правя с кърма по опита ми с баткото. Как процедирах: при всяко кърмене, кърмя от 1 гърда, а другата я изцеждах едновременно със силиконовата помпа/колектор на Лансинох. Всеки път събирах около 50мл. Така би трябвало да събера количество между 150-200мл за 24ч. Обаче аз държах и да се изцеждам, за да правя кашата с максимално прясна кърма, хем да поддържам лактацията. Изцеждах около обяд.
И така, кашата я давах следобед, при хранене измервам грамажа суха каша нужен за възрастта в контейнерче, кърмата затоплям на водна бяня и започвам да храня като слагам 2-3 лъжички каша и добавям кърма до нуждата консистенция и давам. Като се изяде пак и така докато свърши кашата. Това се прави заради втечняването, бързо се случва, заради ензимите в кърмата.
Обикновено е нужна около 150-160мл кърма.
Не съм добавяла плодове в кашата първата годинка, бебето си ядеше, вероятно му е била вкусна заради кърмата.
Сега ще повторя упражнението.
По този начин хранене на вън с каша ми беше невъзможно Simple Smile така,че това е минуса,но бях ок
 На 11м дадох млечна каша направена с вода, защото отидохме на почивка.

Кактус, благодаря, че спомена за сока от тиквичките. И при мен става реакция като ги режа, като досега всичките години не съм го имала този проблем, странно. Режа вече с ръкавици, моя мъж иска всяка седмица да яде, отделно и руло с тиквички правя редовно, та няма как.

# 335
Момичета в iherb отново има -29% на всичко. Намалението се вижда в кошницата. Валидно е още 38 часа и 40 и няколко минути.

# 336
Списание Кенгуру имаха лайв днес, свързан с храненето на бебетата https://www.youtube.com/live/D8-lO28dR3I

# 337
Момичета, аз понеже очевидно съм с половин мозък вече, за 2ри път купувам мицеларна вода, вместо гел за миене. Направо щях да се гръмна днес - не мога да я върна, защото скъсах запушалката, преди да видя, че е водата... Заклевам се, направо не знам какво ми става, все едно някой ми ги подменя в ръцете, толкова е мега нелепо...
Както и да е, ако някой я иска, подарявам я. Втора бутилка вече няма как да правя.

https://galen.bg/mustela-organik-mitselarna-voda-400ml

# 338
Гледах на части webinar-a за отказ на храна. Малката днес пак спеше по 30минути и пропуснах голяма част и хванах последната част. От записа наваксах пропуснатото. Има  полезни неща и жалко, че чак сега попадам на тях. Иначе се говори как правилно да храним бебето с лъжица, каква лъжица да изберем и др. Препоръката е да се започне захранване на 4я месец. Споменават, че не е добре да се добавя кърма или АМ в пюретата. Предполагам с преварена вода тогава може да се разреди дадено пюре. Днес погледнах пюрето от моркови, които ми се видя доста течно. В лекцията споменаха, че това не е подходяща консистенция. Мисля след седмица да започна с първото пюре, че в събота и неделя планираме пътуване и не ми се иска да нося още багаж.

Днес половинката купи тези памперси с колектор:
https://pinebg.com/bg/pinemed-5-11kg/p105.html

Ако бях прочела описанието им не знам дали бих ги купила. Не знам защо съм решила, че са с пластмасов колектор за урина. Явно безсънието съвсем ми е поспряло мисленето Simple Smile Не съм ги отворила още, но предполагам са с най-обикновена торбичка, каквато се продава по аптеките за левче и малко.

# 339
Бях чела, но до вчера не вярвах, че го има при нас.Почна ли да се опитвам да я приспивам малко по-рано - изпада в истерия. Ходи, че разбери подранил ли си, закъснял ли си. 🤣

# 340
Бях чела, но до вчера не вярвах, че го има при нас.Почна ли да се опитвам да я приспивам малко по-рано - изпада в истерия. Ходи, че разбери подранил ли си, закъснял ли си. 🤣

Абсолютно същото е и при нас с ранното приспиване! Grinning говорихме и с педиатъра за това и ни каза, че е абсолютно възможно да се противят да заспиват ако не са будували достатъчно.. Нашият господин вече редовно си будува над 3-3,5 часа.. Последните минути е поизнервен, но не иска да спи и гледаме да му удължим малко будуването.

Момичета, аз имам може би леко глупав въпрос, но с това захранване май си го правя прекалено сложно в главата Grinning Започваме днес и ще дам пюренце от тиква, готово, за първи път. Въпросът ми е топлите ли пюретата от бурканче и как, когато давате само 2-3 лъжички? Досега съм го държала на стайна температура. На водна баня бих го стоплила, но не цялото, а само за 2-3 лъжички не съм сигурна как е най-удачно. Grinning

# 341
При първото отваряне като е било на стайна температура не го топля, отсипвам две лъжички в купичка и другото го слагам в хладилника. На следващият ден го сатоплям в уреда за затопляне на шищенцето с мляко и давам още 3-4 лъжички и го изхвърлям. И така на 3 тия ден ново на стайна температура отсипвам 30 гр в купичка и го давам, другото в хладилника за следващия ден, когато пак него го затоплям, давам 40 гр и хвърлям. Когато добавям нов вкус към вече забранените грамажи и зеленчук добавям нов първият ден 10 гр, втория 20 и така. Стигна ли сме до 100-130 гр повече не иска, но сме вкарали тиква, морков, пащърнак, сладък картоф, картоф и тиквичка, мисля и броколи и карфиол и да преминем към кашата.

# 342
Ако пюренцето е по-редичко и на стайна температура, няма нужда да се затопля. Когато е от хладилника, измервам в купичка и топля на водна баня. 🤗
Между другото пюренцата на Гербер от зелената Органик линия са много хубави 🤗 Благодарение на тях ще вкарам цвекло 😊 Иначе по-натам аз ще му приготвям. Подариха ми и домашна тиква цигулка, имам и домашни картофи. Сега започва продажбата на карфиол, а започнаха и промоции на броколи 😊 Вчера за първи път дадох каша и вместо три лъжички я дадох цялата 😅 5гр. оризова каша + 40мл. АМ, отделно и мляко пи още 130мл.

# 343
Ще помоля 😊
Момичета, аз понеже очевидно съм с половин мозък вече, за 2ри път купувам мицеларна вода, вместо гел за миене. Направо щях да се гръмна днес - не мога да я върна, защото скъсах запушалката, преди да видя, че е водата... Заклевам се, направо не знам какво ми става, все едно някой ми ги подменя в ръцете, толкова е мега нелепо...
Както и да е, ако някой я иска, подарявам я. Втора бутилка вече няма как да правя.

https://galen.bg/mustela-organik-mitselarna-voda-400ml

# 344
Момичета, някой ползва ли HIPP Antireflux?

Общи условия

Активация на акаунт