Виновни ли са жертвите на сексуално насилие?

• 25 398
  • 912
  •   1
Отговори
# 540
Не го оправдавам. От гледна точка на родител. Не знам какви мерки се вземат, но не е нормално дете на 13 години да прави секс. Иначе, както казах - тя е детето. Работата на възрастните е да се справят с подобни ситуации.

# 541
  • Пловдив
Е, работа на родителите казваш, тя какво е виновна, а?

Или не казваш на родители, а на възрастните - пак не е виновна, тя не е възрастен.

# 542

Мхммм....а ти ми казваш, че на 13 години не трябва да носят никаква отговорност за действията си?

Не носи наказателна, много ясно. Но, ако беше моя дъщеря, нямаше да оправдавам подобно поведение. Ама всеки си знае за децата си.

# 543
  • Пловдив

Мхммм....а ти ми казваш, че на 13 години не трябва да носят никаква отговорност за действията си?

Не носи наказателна, много ясно. Но, ако беше моя дъщеря, нямаше да оправдавам подобно поведение. Ама всеки си знае за децата си.
Аз, както знаеш, нямам дъщеря, а само синове. И си говоря теоретично. Но ако беше моя дъщеря - пак щях да обвинявам него. Учителя, възрастния, с повече житейски опит.

# 544
  • София
Е като не го оправдаеш какво точно ще стане? А ако е забременяла? Ще я набиеш с пръчка може би?

# 545

Естествено, че е работа на родителите.
Ама като ги гледам колко са заети с всичко друго, ама не и с децата си после "леле кво стана!".
И по мое време забременяваха непълнолетни и правеха секс от 14-15 годишни, но по-скоро тези случаи бяха изключение защото с децата се говореше и за родителите нямаше по-голям ужас от това щерката да си дойде с надут корем.
Сега им бутат по един смартфон в ръцете да мълчат там и да не ги дразнят и после като стане белята всички други са виновни, ама не и те.

# 546
  • София
Уау, какъв родителски капацитет извади. Що не си слагате малко филтър на клавиатурите не знам.

# 547
Е като не го оправдаеш какво точно ще стане? А ако е забременяла? Ще я набиеш с пръчка може би?

Какво да стане? Няма да я бия с пръчка, много ясно. Това не означава, че приемам подобно поведение. Чисто морално. Пък, ако за някои родители е нормално,  не мога да им се меся.

На 13 години са незрели, по лично мнение дори и по-натам, но законът е казал 14 г.

Никога не съм казвала, че винаната не е на учителя. Естествено, че е негова, като възрастен и учител, но не оправдавам и поведението на момичето. В живота нищо не е черно-бяло.

# 548
  • София
Виновен е възратният мъж, учител и грумър, предитор, педофил. Детето е жертва. Точка. Законът е пределно ясен и цялата полемика за това как жертвата се е държала е неприемлива и поражда размисъл за нивото на разбиране на закона.

# 549
Така е. Вината е негова. Не твърдя друго. Ще си понесе последствията (надявам се). Но НЕ опрадвавам поведението на момичето. На 13 години трябва да учат и да се забавляват с други деца, а не това. Може би и като общество носим вина, че децата ни на 11-12 години се обличат и носят като 25-годишни, правят секс на 13 и заявяват, че е по взаимно желание. Детето е жертва, това е ясно. Но това не ме кара да приемам такова държание. Вярно е, че, ако учителят беше по-твърд и я беше поставил на мястото й, това нямаше да стане, но вероятно щеше да се случи с друг, другаде.

# 550

Какво да стане? Няма да я бия с пръчка, много ясно. Това не означава, че приемам подобно поведение. Чисто морално. Пък, ако за някои родители е нормално,  не мога да им се меся.

На 13 години са незрели, по лично мнение дори и по-натам, но законът е казал 14 г.

Никога не съм казвала, че винаната не е на учителя. Естествено, че е негова, като възрастен и учител, но не оправдавам и поведението на момичето. В живота нищо не е черно-бяло.

Няма смисъл да обвиняваме момичето - тя е малолетна, глупава и лесно манипулируема.
Родителите е трябвало да говорят с нея вместо да се занимават предимно "със себе си".

Често попадам на клипове в мрежата на вече възрастни мъже и жени отгледани през 70те години на миналия век. Всички обясняват едно и също нещо: "Изхвърляха ни на улицата след училище и не им пукаше, нито къде сме - нито какво правим. Важното беше, да не пречим и досаждане".
Та това "поведение" на доста родители не е от сега.

И аз съм на мнение, че трябва да се търси вината и в родителите. Оставили детето си на произвола на съдбата и сега ги и оправдават... хайде няма нужда.

Последна редакция: сб, 06 сеп 2025, 08:40 от Arielle

# 551
Това не е вярно. Поне за България и там, където аз израснах през 70-те и 80-те години.
Родителите ни ходеха на работа и се пенсионираха на 55 жените, на 60 - мъжете. Не на всякъде имаше баба, но не беше изключение три поколения под един покрив. Учехме на смени, ходехме задължително на кръжок или друга извънкласна дейност, имахме домашни задължения. Когато се приберяха от работа родителите упражняваха контрол - свършили ли сме задачите, които са ни поставили, научили ли сме си уроците, проверяваха бележника. И да, играехме навън - на улицата, на която имаше 2-3 коли само и от двете страни къщи и доста контрол от бабите в тях или на площадката зад блока, защото всеки блок си имаше площадка. Нямаше телефони, но от балкона или оградата ни викаха и смей да не отговориш.

# 552
По наше време  до по-късни години играехме по детски. Помня, че на 13 г. изнасяхме кукли и им шиехме дрехи, събирахме салфетки, играехме на дама и ластик. Почвахме да излизаме по заведения доста по-късно, примерно 16-17 г. Сега времената са други.

# 553
Точно така! Игрите и ученическите занимания продължаваха по- дълго. Имаше и заведения за ученици без тютюнопушене и сервиране на алкохол. Нещо от типа на дискотеки до 20:00- 20:30 часа. Като че ли общувахме повече с връстници, а не с възрастни мъже. Пълнолетните ходеха в нормални заведения. Поне моята среда беше такава.

# 554
По наше време  до по-късни години играехме по детски. Помня, че на 13 г. изнасяхме кукли и им шиехме дрехи, събирахме салфетки, играехме на дама и ластик. Почвахме да излизаме по заведения доста по-късно, примерно 16-17 г. Сега времената са други.

Сега почват с "другите неща" от 13 годишни. Ама няма нищо лошо.
Масово ги виждам край мен - бели момичета на по 15-16 с коремите или бутащи колички (не някои от малцинствата).
Седя и се чудя тия родители за какво са ги правили тия деца?
Да стават после баби и дядовци на по 45.
Ако имам дъщеря и тя се върне бременна преди пълнолетие никакъв педофил няма да е виновен - аз ще съм виновна, че не съм я научила да не си сваля гащите пред всеки мъж, който й каже две мили думи.

Общи условия

Активация на акаунт