Виновни ли са жертвите на сексуално насилие?

• 25 313
  • 912
  •   1
Отговори
# 735
Стависки го осъдиха условно, но и на прецедентно голямо обезщетение, което за да изплати работеше. В затвора нямаше да може да го изплати. Какво щеше да проиграва тогава бащата на Мануела Горсова? Интересно ми е защо него никой съд не го осъди за злоупотреба със средствата, предназначени за дъщеря му? Изплащани и дарявани са за нейните нужди, а не за неговите пороци.

# 736
Значи казваш, че е ок някой да не влезе в затвора, за да "работи" и за изплаща кръвнина? Хмммм..... Изобщо не съм съгласна. Ще му продадат имуществото, на него, на семейството му, за да се изплати, каквото трябва. Отдено ще лежи за убийство - щото пиян зад волана си е точно това.

Бащата на Мануела е съвсем друго нещо. Това, че е измамник не омаловажава убийството на дъщеря му, която е жив труп. Иначе трябва да го съдят и него за злоупотреба.

# 737
Даскала ще може ли да продължи да упражнява професията си? Учителският съюз казва ли нещо по въпроса?

# 738
  • Пловдив
Стависки на практика уби двама пиян, да. Категорично не е вярна любимата на народа теория, че пиян е равно на умисъл, но сядането да караш с алкохол е съзнателно и със забранено действие вдигане на риска и без да е никакъв умисъл, вероятно трябваше да лежи. По-малко макар, но ефективно.

Не би трябвало да има значение за обезщетението това, дали ще влезеш в затвора, или не. Макар че реално в някои случаи е точно така за съжаление - по-голям шанс за изплащане има, ако осъденият работи и не е толкова нагъл да се опитва да се откачи и от обезщетението (примерно с работа на черно или полусиво). Стависки обаче си имаше достатъчно имущество и доходи от спортна кариера, реклами, треньорство и т.н.

# 739
Да, де, ама тук се пише с недоволство, че учителя го осъдили условно. Горе-долу същото като Ставински като присъда...... едното за секс с малолетна (с нейно съгласие, което обаче в случая е без значение, понеже няма 14 г.), другото за убийство на двама човека.

Пак казвам, не оправдавам постъпката на учителя. Осъден е и ще си носи последствията цял живот.

# 740
  • Пловдив
Да, аз малко не обърнах внимание в коя тема сме, нали има и една "Криминални досиета".
Съвсем нормална я намирам присъдата. И да, деянието на даскала е умишлено, но като резултат и дори като възможни усложнения - несравнимо, несравнимо по-леко. Стависки трябваше да лежи, за даскала не го намирам за наложително. Условните присъди са затова - когато е за пръв път и е възможно да ти се вкара теоретично акълът в главата и оная работа в гащите, и толкова тежки последици няма, защото, с извинение, нае*ана 13-годишна (не 6-годишна, нали) не е нещо добро, но е много за предпочитане пред убит или тежко осакатен 20-годишен. Знам, че на чужд гръб и две години ефективно са нищо, камо ли условно, и сега ще се окажа веднагически защитничка на таковането на малки момичета от чичковци, но това е положението.

Последна редакция: сб, 01 ное 2025, 10:04 от Магдена

# 741
Ставински го осъдиха условно, че уби двама души,  вие за секс искате да лежи. Не го оправдавам, но присъдата си е съвсем нормална.
Името и лицето му излязоха в медиите. Животът му е съсипан така или иначе.....поне този, който е водил досега.

Още  тогава си ударихме дъното.
Но ако не беше Ставински, а обикновен човек, нямаше да е условно.
Имах колега влезе в затвора, защото е карал пийнал.
Ама не беше условно де, влезе си.
И обезщетението няма как да се вземе от родата както викаш.
Няма как да се случи.

# 742
  • Пловдив
Магдена - само един въпрос ще ти задам - ако беше твоята дъщеря на 13 правила секс с учител на 30?

# 743
Ставински го осъдиха условно, че уби двама души,  вие за секс искате да лежи. Не го оправдавам, но присъдата си е съвсем нормална.
Името и лицето му излязоха в медиите. Животът му е съсипан така или иначе.....поне този, който е водил досега.

Още  тогава си ударихме дъното.
Но ако не беше Ставински, а обикновен човек, нямаше да е условно.
Имах колега влезе в затвора, защото е карал пийнал.
Ама не беше условно де, влезе си.
И обезщетението няма как да се вземе от родата както викаш.
Няма как да се случи.

Абе, аз знам, че няма....така си приказвам. Ама не е причина някой да не лежи ефективно.

Магдена - само един въпрос ще ти задам - ако беше твоята дъщеря на 13 правила секс с учител на 30?

Не съм Магдена, ама, ако моята дъщеря спи на 13 с 30-годишен, основата на проблема ще е в семейството и възпитанието. И не на 13, ами и преди 16-17 г. важи същото.

За пореден път казвам, не оправдавам неговото деяние. Той е възрастният, още повече учител, трябва да знае как да тушира подобни неща, не да се възползва. Но е осъден, означава, че е признат за виновен. Присъдата му не е малка за стореното. Единствено не разбрах дали ще му се забрани да работи с деца (както е правилно според мен).

# 744
  • Пловдив
Да бе, семейство, да възпитание, ОБАЧЕ на 13 не са толкова чак възпитани.

# 745
  • Пловдив
Е, как, естествено, че щях да искам до живот и преди въпроса никога нямаше да се сетя, че можело и моята дъщеря да е, когато говоря за чуждите дъщери.
Сериозно ли?

# 746
На 13-14 не са толкова малки, за да не разбират какво правят, както и да не разбират редно-нередно. Това, че законът ги е освободил от отговорност не означава, че не знаят какво правят, нали?
Има случаи на 12-14 годишни, които извършват тежки престъпления като убийство или изнасилване на малко дете. Трябва ли да не понесат отговорност, защото нямат навършени 14 или 18?

# 747
  • София
На 13-14 нямат осъзнаването като при възрастен. Много лесно могат да бъдат манипулирани. Не че възрастните не могат, но при децата е много по-лесно.

# 748
Може да нямат осъзнаването като на възрастен, но не са и чак толкова неосъзнати. Няма кой знае каква разлика в съзнанието на 13 години и 10 месеца и на 14 години и една седмица, нали? Реално може да е ден преди или след РД. Ден преди да навършат 14 не ме пуснаха с майка ми на филм, който беше забранен за под 14. Реално на следващия ден вече щяха да ме пуснат. По-осъзната ли съм била с един ден разлика? Какво се е променило за 1-2 дена, освен цифрата?

# 749
  • София
Нищо. Какво предлагаш? Да няма възрастова граница ли след като един ден не променя нищо?

Общи условия

Активация на акаунт